2018 var endnu et rekordår for verdens forbrug af gas
Verdens naturgasforbrug er stadigt stigende. Det viser en ny rapport fra det Internationale Energiagentur, IEA. Gas-efterspørgslen steg globalt i 2018 med 4,6 procent, og gas udgjorde i 2018 hele 45 procent af den globale stigning i energiforbrug.
Gasforbruget forventes fortsat at stige fremover, men ikke i samme hastighed. IEA estimerer, at gasforbruget vil stige med 1,6 procent hvert år frem mod 2024, altså en noget mindre stigning end gasmarkedet oplevede fra 2017 til 2018. Dette skyldes, at den økonomiske vækst forventes at falde.
Alligevel vil det udgøre en betydelig stigning fra niveauet for 2018. IEA anslår, at man globalt vil bruge over 4,3 billioner kubikmeter gas i 2024 – mod 3,9 billioner kubikmeter i 2018.
Læs også: Verdens energiforbrug og CO2-udledning accelererede i 2018
Fuld gas fremad for Kina
Kinas gasforbrug steg med 14,5 procent i 2017 og med 18,1 procent i 2018. IEA anslår, at behovet for gas vil stige på tværs af næsten hele verden, men også fremadrettet forventes Kina at stå for en stor del af efterspørgslen.
I 2024 forventes Kina at tegne sig for over 40 procent af den stigende efterspørgsel, men lavere økonomisk vækst vil også dæmpe Kinas behov, frem mod 2024 vil deres gas-forbrug 'kun' stige med 8 procent om året.
Også USA, Mellemøsten og Nordafrika forventes at få en stor stigning i brugen af gas – primært fordi de alle har store gas-ressourcer, som gør det attraktivt at skifte til gas.
I Europa forventes en mindre stigning som følge af udfasning af kul, men IEA’s prognose anslår, at omstilling til vedvarende energi vil begrænse vores behov, ligesom behovet for gas til opvarmning af boliger vil falde. Til gengæld vil Europa også producere langt mindre gas og forventes at importere yderligere 50 milliarder kubikmeter gas om året.
USA producerer mest
Gasproduktionen i USA steg med 11,5 procent i 2018, den største produktionsstigning siden 1951 – men produktionen er steget på tværs af kloden. Rusland, Kina, Australien og Iran har også haft rekordhøj produktion.
Mens USA forventes at blive den største eksportør af gas, også frem mod 2024, forventes Kina at blive den største importør. En del af importen vil være flydende naturgas (LNG), men allerede i 2022 forventes Kina også at være største importør via gasledninger – importen vil mod 2024 fordobles til 100 milliarder kubikmeter gas, primært fra Rusland og Centralasien.
Udvindingen af skiffergas vil også stige. USA vil ifølge prognosen nå en årlig produktion på over en billion kubikmeter skiffergas i 2024.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Og hvorfor bruges der mere naturgas? Vi nedlægger atomkraftstationer og følger ikke op men CO2 neutralt energi Vi har solpaneler som ikke kan bruges om natten så vi har behov for naturgas ( nogle gasselskaber sætter annoncer i med solpaneler) Vi hat vindmøller somkun fungerer når det passer dem og gas skal udfylde det manglende.
og i øvrigt skal vi have mere atromkraft ikke mindre
Tak for udførligt svar.
Ja, vi bliver ikke enige om, hvilke enheder der bør benyttes i artikler om gas.
Jeg må fastholde, at jeg er ’paf’ over, at IEA mener, at Kina med en gasimport via rør på 100 bcm vil overhale EU og blive den største gasimportør af gas via rør. Jeg mener, at der må være tale om en svipser fra IEA’s team bag den aktuelle rapport. De må simpelthen have overset, hvor meget gas EU importerer via rør idag. Selvom det lyder utroligt. Jeg er normalt en stor fan af IEA.
Tak for forklaringen vedr. de 50 bcm. Det giver en vis mening at få at vide, at det drejer sig om at erstatte det fortsat bratte fald i produktionen fra Groningen-feltet. Her er produktionen allerede faldet med 50 bcm fra 72,4 bcm i 2013 til 32,3 bcm i 2018 (ifølge BP 2019-oversigten). IEA antager åbenbart, at produktionen går helt i nul. I så fald vil jeg mene, at de ekstra 18-20 bcm derfor må henføres til IEA’s estimat af nettoeffekten af; a) fortsat fald i de øvrige EU-landes gasproduktion, b) fortrængning af gas til elproduktion og c) øget gasbehov til elproduktion som følge af udfasning af kul.
Jeg lover hermed - i fremtidige tilfælde - at sende dig en mail, hvis mit ærinde drejer sig om stavefejl og lignende.
Tak for grundig gennemlæsning af artiklen.
Jeg har desværre ikke set kritikken før nu, jeg vil prøve at addressere den punktvis. For at det ikke fremgår for rodet, har jeg nogle steder tilladt mig at citere dig. (beklager det latterligt tykke metalag).
1) Om oversættelse af tcm: Jeg har oversat størrelserne til dansk. Det er dækkende danske betegnelser, vores læsere er danske, og en del af dem beskæftiger sig ikke med gas til dagligt – det er fristende bare at smække »tcm« eller »bcm« ind, men det ville forvirre flere læsere end det ville hjælpe. Jeg er forresten helt enig med Svend Ferdinandsen. Tier-eksponenter gør det hele lettere, men vi plejer at undlade dem, medmindre vi skriver om astronomiske størrelser (historier om rummet).
2) Om Kinesisk pipeline import: Jeg har citeret IEA således »… allerede i 2022 forventes Kina også at være største importør via gasledninger – importen vil mod 2024 fordobles til 100 milliarder kubikmeter gas …«
Du har udarbejdet en længere og ganske læseværdig analyse om LNG, europæiske import, Japansk import, Fukushima, Donald Trump, etc., men citatet herover skulle kun omhandle kinesisk gasimport via pipeline.
IEA skriver: »China is set to become the world’s largest LNG importer by 2024 – and the largest pipeline gas importer by 2022…..Pipeline imports are forecast to double to 100 bcm by 2024 thanks to capacity increases from Russia and Central Asia, while LNG imports reach 109 bcm.«
Senere skriver du »Men både IEA og Niels Kjemtrup tager fejl, når de hver især skriver, at Kina allerede i 2022 vil blive den største importør af gas via rør.«
Måske har du ret, men jeg synes det er meget rimeligt, at jeg her holder mig til IEA som, med al respekt, er en mere habil og anerkendt kilde. Din analyse og dit synspunkt pynter dog i debatten, for det er spændende læsning – og hvis du får ret, skal der nok være nogen der er villige til at gå IEA i bedene.
3) Om europæisk gasimport: Der er ikke rigtig plads til en uddybning af Energiewende og dets indflydelse på Europas fremtidige energi-infrastruktur, desuden beskæftiger IEA rapporten sig ikke så meget med det – men jeg kunne nok have nævnt, at udfasning af atomkraftværker også er en faktor.
Du har dog helt ret i, at følgende er fejlagtigt:
»I Europa forventes en mindre stigning som følge af udfasning af kul, men IEA’s prognose anslår, at omstilling til vedvarende energi vil begrænse vores behov, ligesom behovet for gas til opvarmning af boliger vil falde. Til gengæld vil Europa også producere langt mindre gas og forventes at importere 50 milliarder kubikmeter gas om året.«
Det fremgår ikke klart, at den »mindre stigning« er de 50 milliarder kubikmeter gas om året. Der burde have stået: »Til gengæld vil Europa også producere langt mindre gas og forventes at importere yderligere 50 milliarder kubikmeter gas om året.«
...eller noget i den dur. (vil rette det til i artiklen)
»Europe’s gas supply deficit will increase as domestic production continues to decline. The phasing out of the Dutch Groningen field and depletion in the North Sea will create an additional gap of almost 50 bcm per year. It is expected to be bridged by a combination of LNG and pipeline imports from both traditional and new sources.« skriver IEA.
Forresten er du også meget velkommen til at smide mig en mail, jeg når ikke altid at læse alle kommentarerne.
USA staten Ohio, er et godt eksempel på hvordan billig naturgas erstatter andre energikilder, med øge GHG emmisioner.
https://www.nextbigfuture.com/2019/06/ohio-nuclear-power-saves-lives-and-money.html?amp
Når atomkraft lukker ned bliver det IKKE erstattet med Sol og Vind, men med naturgas.
Det gælder også i Tyskland, og stort set alle andre lande, der totalt har misforstået hvordan vi gør jorden renere, og bedre for dyr, planter og mennesker.
Mon ikke jordens Klima og effekten af metan i atmosfæren, er ligeglad med om vi måler udslippet og forbruget, vægtenheder eller rumfangsenheder?
Jordens atmosfære varmes mere og mere op af menneskelige aktiviteter, og øget brug af LNG er en kraftigt medvirkende årsag.
Afsmeltningen af indlandsisen er startet 1 uge før tiden i år, og vi kan så diskuterer om der smelter 2 milliarder tons is i døgnet eller 2 billioner liter.
Men det vi måske skal diskuterer, er hvorfor vi mennesker fortsætter med fuld kraft, med at gøre det MODSATTE af hvad alle metrologer,, klimaforskere, biologer og FN organisationer anbefaler?
Japans forbrug og import er fx steget voldsomt i forbindelse med deres nedlukning af deres Atomkraft. USA lukker atomkraftværker og erstatter det med naturgas, fra skifferlag. Tyskland bygger naturgas pipelines til Rusland, da de stopper deres atomkraft.
Vi gør konsekvent det omvendte af alle anbefalinger!
Men det er godt for Økonomien?
Lige netop pointen, det vejer vejer jo det samme uanset om det skifter tilstand, hvis 100T LNG fodres ind i et naturgas net så vejer det stadig 100T.LNG er en energivare, der er flydende
Vægt vil anskuelig gøre størrelserne bedre, til slutbrugerne har forretningerne for længst skiftet til væg
Jah, det kan godt være. Men jeg gør lige stilfærdigt opmærksom på, at LNG altså ikke kan købes i forretningerne, der forhandlerflaskegas til grillen. LNG er en energivare, der er flydende, fordi den er nedkølet til -160C. Det kræver en særlig slags beholder og en anden håndtering end LPG, der er flydende ved stuetemperatur.
Vægt vil anskuelig gøre størrelserne bedre, til slutbrugerne har forretningerne for længst skiftet til vægt, du køber flaskegas til grillen 12kg butan for 169kr, eller på tankstationen hvor du køber 100g brint for 8,55kralene af den grund, at man normalt ikke angiver luftarter på gasform i vægtenheder. Derimod ser man nogle gange, at LNG angives i enheden millioner tons. 1 million tons LNG svarer til 1.360 Bcm (1 komma 360 milliarder kbm.)
For at ødelægge sammenligningen så afregnes benzin og diesel som rumfanget ved en eller anden temperatur, som liter, bedre om der kun blev brugt kg, men traditioner er svære at lave om på.
Det største udslip af metan sker ved udvindingen og transmission af fossil kulbrinter.
Jeg foretrækker også at buge rumfang for gasser, men af en eller anden grund udregnes GWP efter vægt. Angående metans GWP: Hvis et års produktion af metan blev lukket ud i atmosfæren ville indholdet stige fra 2ppm til 3ppm (alt andet lige), og det ville måske give en forcing på 0,3W/m2.Jeg er – som energimand – ikke meget for at omsætte Tcm til GT – alene af den grund, at man normalt ikke angiver luftarter på gasform i vægtenheder.
Jeg bliver nødt til at komme med et par yderligere kommentarer til journalist Niels Møller Kjemtrups udlægning af essensen af den nye IEA-rapport ’Gas 2019 – Analysis and forecast to 2024’. Det gør jeg efter at have læst i rapportens Executive Summary (2½ siders tekst) og efter supplerende læsning i den nyeste BP-statistik.
KinaIEA skriver (i Exec Sum):China is set to become the world’s largest LNG importer by 2024 – and the largest pipeline gas importer by 2022. In spite of strong investment, Chinese domestic production will be unable to keep up with demand growth. Pipeline imports are forecast to double to 100 bcm by 2024 thanks to capacity increases from Russia and Central Asia, while LNG imports reach 109 bcm.
Niels Kjemtrup skriver:… forventes Kina at blive den største importør. En del af importen vil være flydende naturgas (LNG), men allerede i 2022 forventes Kina også at være største importør via gasledninger – importen vil mod 2024 fordobles til 100 milliarder kubikmeter gas, primært fra Rusland og Centralasien.
Min kommentar: Det lyder sandsynligt, at Kina vil kunne blive verdens største importør af LNG i 2024. Det kræver kun, at kineserne øger importen fra 74 bcm i 2018 til godt og vel 100 bcm, så man kan overhale Japan, der p.t. indtager førstepladsen ved at importere lidt under 120 bcm LNG. Japans LNG-import toppede med 120 bcm i 2012-14 og er siden faldet, til 113 bcm i 2018, og den falder sikkert yderligere i takt med indfasningen af de akraftværker, der har været taget ud af drift siden Fukushima.
Men både IEA og Niels Kjemtrup tager fejl, når de hver især skriver, at Kina allerede i 2022 vil blive den største importør af gas via rør. Det ville forudsætte, at EU sadler helt om og opsiger sine aftaler om gasimport via rør med Rusland, Norge og Algeriet og i stedet kaster sig i armene på amerikanske LNG-eksportører – således som Trump drømmer om. Det kommer ikke til at ske.
EuropaIEA skriver (i Exec Sum):Gas demand in Europe will benefit from closures of coal and nuclear plants, but its gains will be limited by the expansion of renewables and decreasing consumption for the heating of buildings.
Niels Kjemtrup skriver:I Europa forventes en mindre stigning som følge af udfasning af kul, men IEA’s prognose anslår, at omstilling til vedvarende energi vil begrænse vores behov, ligesom behovet for gas til opvarmning af boliger vil falde. Til gengæld vil Europa også producere langt mindre gas og forventes at importere 50 milliarder kubikmeter gas om året.
Min kommentar: Det er ikke godt at vide, hvorfra Niels Kjemtrup har oplysningen om, at Europa (dvs. i praksis EU og Tyrkiet) forventes at importere 50 bcm om året. Men dette tal stemmer meget dårligt overens med, at Europas gasimport (via rør) i de sidste par år ligget på knap 250 bcm, mens importen af LNG har ligget på 55-65 bcm. Jeg kan ikke vide om tallet, 50 bcm, findes i selve rapporten, men i så fald er IEA også på gale veje på det punkt. Det har jeg vanskeligt ved at tro. Der kan heller ikke være tale om, at der mangler et 0, fordi 500 bcm heller giver nogen mening.
tier eksponenter
@Svend Ferdinandsen Du opfordrer til at anvende ’tier eksponenter’. Det er rigtigt, at man derved vil undgå forvirring om ’billioner’, der betyder E12 på bl.a. dansk og ’billions’, der betyder E9 på bl.a. engelsk. Jeg må dog fastholde, at jeg - som energimand - foretrækker, at man benytter bcm eller Bcm (og skriver milliarder kubikmeter i parentes den første gang forkortelsen anvendes).
1 Tcm er 1000 Bcm, dvs. et tusind milliarder kubikmeter, som jeg skrev før. Jeg er – som energimand – ikke meget for at omsætte Tcm til GT – alene af den grund, at man normalt ikke angiver luftarter på gasform i vægtenheder. Derimod ser man nogle gange, at LNG angives i enheden millioner tons. 1 million tons LNG svarer til 1.360 Bcm (1 komma 360 milliarder kbm.)
Hvor har du de tal fra? En gastubine kører med et enormt luftoverskud og de procenter lyder vildt høje. Ligesom 6% spild ved utætheder er absurd. Ingen betaler for gas der ikke generere værdi, hvis de kan undgår det!Metan er nemlig en yderst potent GHG, og hvis der undslipper mere end 2% af gassen,
i kæden fra naturgasfeltet til udstødningen på gasturbinen, så er fordelen for Klimaet væk.</p>
<p>Alle naturgas anlæg har lækager og de ligger i størrelsen fra 3 til 6 %, hvilket gør Naturgas til en VÆRRE løsning, set på drivhuseffekten, end Kul og Olie.</p>
<p>Selv moderene gasturbiner brænder ikke gassen 100%, men lader 0,1~0,2 % slippe igennem uforbrændt.
Pas på med navne for store tal. Skriv det som tier eksponenter, så der ingen tvivl er. Hvis jeg har forstået det rigtigt skulle forbruget være 4,3E12 m3 svarende til lidt under 3GT. Til sammenligning er det totale indhold af metan i atmosfæren lidt over 5GT.
Den udregning vil jeg gerne se, for mine egne overslag viser at det skal op på mere end 4% hvis gassen erstatter kul. Men det er matematik og GWP beregninger.Metan er nemlig en yderst potent GHG, og hvis der undslipper mere end 2% af gassen,
i kæden fra naturgasfeltet til udstødningen på gasturbinen, så er fordelen for Klimaet væk.
Et andet spørgsmål er hvor meget af den udvundne naturgas der undslipper egentlig bidrager til stigningen i luftens metanindhold. For CO2 bidrager vores udledning kun til en stigning svarende til lidt over halvdelen af vores udslip. Findes der opgørelser af diverse aktiviteters bidrag til den målte metanstigning.
Hr. journalist - 2
Tillad mig at fortsætte lidt igen.
Et er at du vælger at opgive gasproduktion, -forbrug og -import i ’billioner kubikmeter’. Det må skyldes, at du vælger at oversætte 1 tcm (’trillion cubic meter, på engelsk) til ’danske enheder’ fremfor at oversætte det til 1000 bcm - altså tusinde ’billion cubic meter’, på en god blanding af dansk og engelsk. Den enhed vil de fleste læsere være mest fortrolig med, fordi ’bcm’ er den internationalt mest anvendte enhed (ved siden af Bcf, billion cubic feet, men det er en anden historie).
Noget andet er, at du må have regnet forkert – eller læst forkert i rapporten - hvad angår Kinas forventede gasimport i 2024. Jeg har endnu ikke anskaffet mig den nye IEA-rapport ’Gas 2019 – Analysis and forecast to 2024’. Men der er et eller andet galt, når du skriver/citerer IEA således ”… allerede i 2022 forventes Kina også at være største importør via gasledninger – importen vil mod 2024 fordobles til 100 milliarder kubikmeter gas…”
Kina har altså allerede gennembrudt 100 bcm-niveauet for total gasimport. Det skete sidste år, hvor Kina - ifølge den nyeste BP-statistik - importerede 121 bcm, fordelt med 48 via rør og 73 i form af LNG. I 2017 var tallene: 93 bcm ialt, fordelt med 40 bcm via rør og 53 bcm i form af LNG.
Når jeg kigger på 'BP-kurverne', ser det ud til, at Kina nemt kan få behov for at importere 200 bcm eller måske endda 300 bcm om 5 år. Jeg tør ikke spå om fordelingen mellem rør og LNG, men det er nok sandsynligt, at væksten vil være størst for gasimport via rør, fordi Rusland og Centralasien ligger lige ved siden af.
Kinas samlede gasimport skal dog op over 300 bcm, heraf 250 i rør for at passere verdens største gasimportør, EU. I 2017 og 2018 importerede EU hhv. 54 og 60 bcm i form af LNG, og godt 250 bcm via rør (fra Rusland, Norge og Algeriet i den numeriske rækkefølge). Gabet mellem EU's import og forbrug af gas har ligget nogenlunde konstant på +/- 300 bcm siden 2000. Om det indsnævres eller øges, afhænger af om gasbehovet øges fordi det får til at erstatte kul i lande som Tyskland og Polen eller om gasbehovet mindskes som følge af den stigende elproduktion på basis af vind og sol.
p.s. Der er visse afrundingsfejl, men lad os nu lade det ligge i denne omgang.
Når de rå naturgas kommer op af boringen indeholder den typisk 10% uønskede luftarter, luftarterne er CO2 og nogle brændbare gasser, mest CO2. CO2en renses fra og lukkes ud i atmosfæren, de brændbare gasser renses fra og udleder CO2 til atmosfæren. Disse forhold er med til at gøre naturgas til en endnu dårligere afløser for kul.Alle naturgas anlæg har lækager og de ligger i størrelsen fra 3 til 6 %, hvilket gør Naturgas til en VÆRRE løsning, set på drivhuseffekten, end Kul og Olie.
Henvendelser
Undskyld, John. Og undskyld, Niels. Jeg må desværre også korrigere mig selv: EEA fik faktisk hovedkvarter i København. Kig efter 'who we are' på dette linkhttps://www.eea.europa.eu/
"Henvendelser om stavefejl og lignende, der ikke er kommentarer til artikler, skal sendes direkte til journalisten ved at klikke på vedkommendes navn øverst i artiklen."https://ing.dk/debat/regler
Hr. journalist,
Nu må du tage dig sammen: I'et i IEA står ikke for Europæiske. Det står for International. IEA er en institution under OECD i Paris.
EEA er det europæiske miljøagentur, under EU, som Danmark engang for mange år siden efterhånden forsøgte at få lagt i København. Det lykkedes ikke. Lige nu kan jeg ikke huske, hvilken europæisk hovedstad det endte med at ligge i.
Naturgas er lovprist som rent og med et CO2 udslip på det halve af Kul og Olie, så alle burde jo være glade. Naturgas er naturligvis renere end fx Kul, da der ikke er partikkel-udslip, som er giftigt, og som dræber millioner af mennesker og dyr over hele jorden.
Så Naturgas er bedre end Kul og Olie, men det er ikke godt.
Metan er nemlig en yderst potent GHG, og hvis der undslipper mere end 2% af gassen, i kæden fra naturgasfeltet til udstødningen på gasturbinen, så er fordelen for Klimaet væk.
Alle naturgas anlæg har lækager og de ligger i størrelsen fra 3 til 6 %, hvilket gør Naturgas til en VÆRRE løsning, set på drivhuseffekten, end Kul og Olie.
Selv moderene gasturbiner brænder ikke gassen 100%, men lader 0,1~0,2 % slippe igennem uforbrændt.
Så når Tyskland bygger Nordstream 2 så resulterer det ikke bare i en kæmpe CO2 udslip, men også et anseligt Metan udslip.
"Energivende" må heller skynde sig at virke, for indtil nu gør vi kun det MODSATTE af det der virker.