2013 bliver et travlt rumår

2013 bliver endnu et travlt år for organisationer og private firmaer inden for rumfart.

Inden for den private rumfartssektor finder udviklingen primært sted i USA. Her vil det private rumturistfirma Virgin Galactic gennemføre de første suborbitale prøveflyvninger i 2013. I 2012 blev de første glideflyvninger foretaget, og nu er turen kommet til afprøvninger af flyvninger med raketmotoren.

Et andet privat rumfirma, XCOR Aerospace, forventer at foretage den første prøveflyvning af rumturistflyet Lynx. Ligesom Virgin Galactic bliver passagererne dog først budt velkommen om bord i 2014.

2013 bliver endnu et travlt rumfartsår med en række bemandede og ubemandede opsendelser. (Foto: Nasa) Illustration: Nasa

Det private rumfirma Orbital Science Corporation vil i år også gennemføre sin første opsendelse af sin private Cygnus-rumkapsel. Den første Cygnus på den nye Antares-raket var oprindelig planlagt til opsendelse i slutningen af 2012, men blev udsat flere gange. Nu er den første prøveopsendelse af raketten planlagt til februar, og den første opsendelse med Cygnus-kapslen til april 2013.

Masser af forsyninger til rumstationen

Cygnus skal sammen med SpaceX's Dragon-kapsel benyttes til kommercielle opsendelser af forsyninger til rumstationen. I 2012 fik SpaceX sendt Dragon af sted på sin første operationelle tur, og endnu to ture er planlagt i maj og september 2013.

Rumstationen er i dag beboet af seks astronauter, som i løbet af året vil blive udskiftet i hold af tre. De første bliver afløst den 28. marts, de næste 28. maj og endnu tre den 25. september, alle med Soyuz-fartøjer opsendt fra Baikonur-rumcenteret i Kasakhstan.

Forsyninger sendes op til rumstationen med tre russiske Progress-fartøjer, et japansk HTV-fartøj til juli og et europæisk ATV-transportfartøj til april. Hermed er astronauterne om bord sammen med de kommercielle Dragon og Cygnus-flyvninger sikret en konstant strøm af forsyninger og nyt udstyr.

Kina sender astronauter til mini-rumstation

Kina har annonceret, at den næste bemandede opsendelse, Shenzhou-10, vil finde sted i juni. Shenzhou-10 skal medbringe tre kinesiske astronauter, heriblandt en kvinde. De skal tilkobles landets minirumstation Tiangong-1. Opsendelsen vil finde sted med en Long March 2F-raket fra Jiuquan-rumcenteret.

Sydkorea har i 2012 flere gange være lige ved at foretage sin første raketopsendelse, men alle forsøg er blevet afbrudt i sidste øjeblik på grund af tekniske problemer. I januar 2013 vil Sydkorea igen forsøge at få sin KSLV-1-raket af sted med testsatellitten STSAT-2C (Science and Technology Satellite 2C). Tidligere forsøg i 2009 og 2010 slog begge fejl.

Videnskabelige satellitter på stribe

En række videnskabelige satellitter er klar til opsendelse i år.

Det drejer sig bl.a. om et indisk-fransk samarbejde til måling af havhøjden, kaldet Saral/AltiKa. Opsendelsen finder sted den 28. januar med en indisk PSLV-raket fra Satish Dhawan-rumcenteret.

I april opsender SpaceX, med en forbedret udgave af deres Falcon-9-raket, den canadiske Cassiope-satellit (Cascade Smallsat and Ionospheric Polar Explorer). Satellitten skal undersøge, hvordan solstorme påvirker ladede partikler i Jordens ionosfære, og afprøve ny kommunikationsteknologi.

ESA skal i april opsende sine Swarm-satellitter med en russisk Rockot-raket. Satellitterne medbringer tre instrumenter til at undersøge ændringer i Jordens magnetfelt.

Nasa har to videnskabelige satellitter klar:

Iris (Interface Region Imaging Spectrograph) skal analysere den strøm af energi, som flyder ud gennem Solens atmosfære og ionosfære. Den skal opsendes med en Pegasus-raket i slutningen af april.

Ladee (Lunar Atmosphere and Dust Experiment) skal sendes til Månen i august måned med en Minotaur-5-raket. Den skal gå i kredsløb om Månen for at undersøge overgange i Månens atmosfære og partiklerne.

Mellem den 18. november og 7. december opsender Nasa den næste marssonde med en Atlas-5-raket. Maven (Mars Atmosphere And Volatile Evolution) skal gå i kredsløb om Mars i september 2014 og undersøge, hvordan Mars mister sine gasser fra atmosfæren og ud i rummet.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

er der ikke nævt Copenhagen Suborbitals? En hel side er det er nævnt i Ingeniøren 31 maj 2013. Det er ligesom rosinen i pølseenden. Eller... :-b

Jens

 • 1
 • 0

Måske fordi Copenhagen Suborbitals ikke har planer om at opsende noget til rummet i løbet af 2013.

 • 1
 • 0

Lanceringskampagnen 2013

[...]

Lancering operationer Sapphire-1 Launch vinduet: Åbner medio juni (ingen datoer frigivet endnu) Test-range: ESD139, Baltic Sea Trajectory skøn: Apogee 10 km Launch platform: Sputnik, 0-graders affyringsrampe General info: Aktiv guidet raket test.

???

Jens

 • 0
 • 0

Al respekt for CS arbejde, de gør det rigtig flot, og det er værd at se på, og at betale til.

Faktisk er det helt unikt hvad de har gang i, her i Janteland!

Men der er stadig et stykke vej til rummet.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten