2003: Sars vil udvikle sig til en global epidemi

14. marts 2020 kl. 10:005
2003: Sars vil udvikle sig til en global epidemi
Illustration: Ingeniørernes Danmarkshistorie.
Sygdommen vækker skræk og rædsel blandt virologer, fordi den ikke blot rammer udsatte grupper i geografisk begrænsede områder og har relativt høj dødelighed.
Artiklen er ældre end 30 dage

Link Illustration: Ingeniørernes Danmarkshistorie.

Ingeniørens tidsmaskine

Link Illustration: Ingeniøren.

Siden 1892 har Ingeniøren forsynet de danske ingeniører med nyheder inden for teknikkens verden. Mange af dem er et gensyn værd, og i Ingeniørens tidsmaskine dykker vi ned i de gamle årgange og linker til nogle af de vigtige, interessante, sjove eller bare læseværdige artikler. Find selv flere her i Ingeniørernes Danmarkshistorie.


Klik på billedet for at læse artiklen fra 18. april 2003

Læs også: Færgeruten Halsskov-Knudshoved giver store fordele for de motorkørende

Læs også: 1899: Elektrisk droske kan skifte til nyopladet batteri på 2-3 minutter

Læs også: Norges rigeste oliefelt får verdens største platform

Læs også: Chubbs detektorlås afslører forsøg med falske nøgler

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
14. marts 2020 kl. 12:05

Vakcinen til SARS eksisterer, så det er helt overflødigt at nævne denne sygdom nu. Den vil slet ikke give problemer, som dem vi ser nu, hvor vakcinen åbenbart lader vente på sig - 18 måneder mindst (?) endnu ifølge ekspertudsagn i TV i går. Til gengæld er det jo vigtigt at man allokerer ekstremt mange penge til at forske i hvordan man kan udvikle vakciner fremover meget hurtigt, hvis man opdager nye virustyper. 18 måneder er alt for lang tid. Samtidigt vil det være en samfundsmæssig optimal investering siger det sig selv, hvis man fremover kan undgå de store tab man kan forudse for denne nye virustype. Man ved at virussen fungerer anderledes end andre influenzaliugnende vira. Børn påvirkes næsten ikke men ældre risikerer meget. det skyldes virussens hidtil usete (?) brug af et protein som gamle celler hos ældre trænger til for at fungere. Det giver virusset adgang, som kan være dødelig i høj grad for meget gamle. Hvorfor ikke allokere 100-1000 gange så meget til kvalificeret forskning - gerne i samarbede mellem det offentlige og private seslkaber med stor eksperise - eller uddannelse af forskere, hvis man ikke har talentmasse nok på dette felt? Det vil være rettidig omhu - måske lidt for sent... Man har jo set ebola, marburg, mers, sars som er ekstremt dødelige og kun blev forhindret i at sprede sig med militære former for karantæner og opsporing. Heldigt endda. Man kan sagtens forestille sig at ebola f. eks. kunne begynde at mutere og smitte gennem luften, hvad den vist ikke gør nu, heldigvis. Det har jeg set forskere kommentere før. Hvad har man gjort/vil man gøre for at forske og udvikle i disse ting? - jeg hører ingenting i dagspressen i hvert fald. Det ser ud som om man reagerer passivt i stedet for at forberede sig aktivt.