Over 200 plejehjem ignorerer krav om sprinkleranlæg
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Over 200 plejehjem ignorerer krav om sprinkleranlæg

Illustration: imging / Bigstock

Ud af 347 plejehjem har 220 af dem ikke et sprinklingsanlæg. Det er i direkte strid med bygningsreglementet fra 1977. Det er blot ét af fundene i en landsdækkende rapport om brandsikkerhed.

Det er særligt de 347 plejehjem i flere etager, med soverumsafsnit på tilsammen over 1.000 m², der volder problemer, da det især er denne type plejehjem, der stilles krav til, herunder krav om sprinkleranlæg.

Rapporten er udarbejdet efter en dødsbrand på Farsøhthus Plejecenter d. 3 august 2018 kostede tre ældre kvinder livet.

Arbejdet med at udarbejde rapporten blev sat i gang af den 9. oktober 2018. Her skulle hver af Danmarks 98 kommuner indberette de brand- og byggetekniske detaljer om kommunens plejeboliger til Niras, som var sat til at udarbejde en brand- og byggeteknisk undersøgelse for Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.

»Undersøgelsen viser desværre, at forholdene omkring brandsikkerheden på Farsøhthus slet ikke er et enkeltstående tilfælde. Og det er fuldstændigt uacceptabelt, at brandsikkerheden i en del plejeboliger ikke lever op til brandkravene, og det er vi i færd med af følge op på,« siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen i en pressemeddelelse

Læs også: Politiet: Fatal plejecenterbrand opstod i sofa. Brandårsagen er uopklaret

Mørketal og brandbelastede brandveje

Målet har været at »belyse, om brandsikkerheden er i orden i de bygninger – kommunale som private – hvortil der visiteres ældre eller plejekrævende borgere, eller hvori der opholder sig andre personer, der ikke kan forventes at bringe sig selv i sikkerhed i tilfælde af brand,« som der står i rapporten.

Arbejdet er gennemført som spørgeskemaundersøgelse, men der har manglet en del indberetninger, eksempelvis er der for 86 boliger ud af de 1.253 i undersøgelsen ikke engang opgivet hvor mange etager plejehjemmet havde.

»Desuden er der et stort ”mørketal”, idet oplysninger om driftsmæssig brandsikkerhed i 10-20 pct. Tilfælde ikke er oplyst,« som der står i rapporten. Problemet kan derfor vise sig at være større end undersøgelsen afdækker.

»Undersøgelsen indikerer desuden, at de driftsmæssige krav til brandsikkerheden i institutionerne i flere tilfælde ikke efterleves,« står der videre i Niras-rapporten.

Det henviser til, at der i over 25 procent af de 1.253 er »brandbelastede« flugtveje. Og i 15 procent efterlever man ikke de ordensregler, der skal sikre, at flugtveje holdes fri.

Læs også: Efter fatal plejehjemsbrand: Kommune tjekker alle sine bygninger

Besvarer ikke brev fra ministeriet

Kommunernes svarfrist er af flere omgange blevet forlænget, i første omgang til den 3. december 2018, og senere til 1. februar 2019. Men alligevel er det ikke alle kommunerne, der har meldt tilbage med deres resultater.

Kun 77 kommuner har indsendt materiale inden for fristen, 10 kommuner vil sende det senere, mens 11 kommuner slet ikke har svaret, det til trods for, at kommunestyrelsesloven forpligter dem til at besvare spørgsmål fra ministeriet.

»Det er under al kritik, at flere kommuner slet ikke har reageret på ministeriets henvendelser om undersøgelsen. Det har de pligt til, og jeg ser mig derfor nødsaget til nu at inddrage Ankestyrelsen i sagen,« siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen i pressemeddelelsen.

»Brandsikkerhed er simpelthen for alvorligt til, at kommunerne bare kan ignorere det,« siger han

Læs også: Næsten alle kommuner har huller i plejeboligers brandsikkerhed

Nye og gamle brandkrav

Det første landsdækkende bygningsreglement kom i 1972 (BR72). Med opdateringen i 1977 (BR77) kom også krav til automatisk brandalarmanlæg, automatisk varsling af beredskabet i tilfælde af brand og sprinkleranlæg ind i loven. Alle plejehjem, som er opført siden 1977 eller har fået foretaget »væsentlig ombygning« siden da, skal efterleve kravene.

Der er naturligvis forskel på de brandtekniske krav, afhængigt af om plejeboligerne er i én eller to etager – og med god grund, da det er vanskeligere at evakuere en bygning i flere etager, særligt når beboerne er ældre »der ikke kan forventes at bringe sig selv i sikkerhed i tilfælde af brand«.

Undersøgelsen omfatter 657 institutioner med plejeboliger i én etage og 510 bygninger i mere end én etage. Undersøgelsen viser at »alle institutioner i én etage, på nær enkelte undtagelser, er udført uden sprinkling,« hvilket skyldes at dette ikke var et krav før bygningsreglementet fra 2018.

Læs også: Uforklarligt mange dødsbrande i danske pleje- og ældreboliger

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvor ville det være godt, hvis der eksisterede en forståelig liste med krav som gæster og pårørende kunne bruge til selvkontrol ...... Så kunne de måske få gang i sagen ?

Jeg har prøvet at anmelde uhensigtsmæssigheder og tilsyneladende mangler på en institution i Gentofte - bare for at få et arrogant svar “vi overholder reglerne”......

Javel, hvem er det som vogter vogterne i denne sag ?

Er der en læser som kender en brugervenlig checkliste til egenkontrol ? Der er vel års-, alders- og alle mulige hensyn og undtagelser som gør det svært at gennemskue ? Bare 5 eller 10 almene krav som kan kontrolleres af de fleste ?

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten