Københavns teknik- og miljøborgmester vil allerede ved de kommende budgetforhandlinger kæmpe for at få 200 millioner kroner til at starte sin skybrudsplan for. Hun har ikke tid til at vente på det 10 års tidsperspektiv, som Københavns Energi hidtil har arbejdet med.
»Planen skal allerede nu gøre noget ved oversvømmelserne, og så skal vi fremtidssikre København, så byen kan håndtere de store mængder regnvand, vi kommer til at se flere af i fremtiden,« siger teknik- og miljøborgmester, Ayfer Baykal (SF), der selv skovlede vand ud af kælderen efter skybruddet i juli og godt kan forstå, at københavnerne er trætte af oversvømmede kældre og trafikgener.
På kort sigt skal kriseberedskabet højnes, så driften optimeres. Sammen med Københavns Energi er Ayfer Baykal, som ing.dk skrev i fredags, gået i gang med at fjerne flaskehalse i kloaksystemet ved allerede før et varslet skybrud at lede vandet ud i Øresund.
Læs også: Københavns kloakker tømt i havnen før regnvejr
Men teknik- og miljøborgmesteren er godt klar over, at akutløsningen ikke løser nogen udfordringer. Det gør det lange seje træk. Og så skal borgerne tage deres del af ansvaret, påpeger hun.
»Det er ikke kommunen, der har ansvaret for at sikre folks kældre, men borgerne selv,« siger Ayfer Baykal.
Skybrudsplanen, der indeholder bud på, hvordan oversvømmelse skal tackles i de hårdest ramte steder på Østerbro, Vesterbro og i Indre By, Valby og Vanløse, vil på kort sigt:
Fjerne flaskehalse i kloaksystemet
Styrke samarbejdet med nabokommunerne
På længere sigt:
Etablere en søledning fra Emdrup Sø og ud i Øresund
I Indre By forhøje kantstenene udvalgte steder, så enkelte veje kan bruges til at lede vandet ud i havnen
I Valby og Vanløse er én løsning at lave bassiner i forbindelse med Harrestrup Å.
Endelig opfordrer teknik- og miljøborgmesterren regeringen til at oprette en task force, der, som ing.dk skrev i fredags, skal opsamle erfaringer fra ekstremregn, hver gang den rammer, for at forbedre procedurer og tiltag. Task forcen skal også fjerne de lov-barrierer, der forhindrer kommunerne i at handle så effektivt som muligt med deres klimaplaner.
