200 millioner kroner i år for at få regnvand ud af København

24. august 2011 kl. 14:4611
Allerede i år vil det ifølge en ny plan fra Københavns borgmesterkontor koste 200 millioner kroner at ruste Københavns til ekstremregn. Planen skal lede vandet væk fra hovedstadens hårdest ramte områder.
Artiklen er ældre end 30 dage

Københavns teknik- og miljøborgmester vil allerede ved de kommende budgetforhandlinger kæmpe for at få 200 millioner kroner til at starte sin skybrudsplan for. Hun har ikke tid til at vente på det 10 års tidsperspektiv, som Københavns Energi hidtil har arbejdet med.

»Planen skal allerede nu gøre noget ved oversvømmelserne, og så skal vi fremtidssikre København, så byen kan håndtere de store mængder regnvand, vi kommer til at se flere af i fremtiden,« siger teknik- og miljøborgmester, Ayfer Baykal (SF), der selv skovlede vand ud af kælderen efter skybruddet i juli og godt kan forstå, at københavnerne er trætte af oversvømmede kældre og trafikgener.

På kort sigt skal kriseberedskabet højnes, så driften optimeres. Sammen med Københavns Energi er Ayfer Baykal, som ing.dk skrev i fredags, gået i gang med at fjerne flaskehalse i kloaksystemet ved allerede før et varslet skybrud at lede vandet ud i Øresund.

Læs også: Københavns kloakker tømt i havnen før regnvejr

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men teknik- og miljøborgmesteren er godt klar over, at akutløsningen ikke løser nogen udfordringer. Det gør det lange seje træk. Og så skal borgerne tage deres del af ansvaret, påpeger hun.

»Det er ikke kommunen, der har ansvaret for at sikre folks kældre, men borgerne selv,« siger Ayfer Baykal.

Skybrudsplanen, der indeholder bud på, hvordan oversvømmelse skal tackles i de hårdest ramte steder på Østerbro, Vesterbro og i Indre By, Valby og Vanløse, vil på kort sigt:

Fjerne flaskehalse i kloaksystemet

Styrke samarbejdet med nabokommunerne

På længere sigt:

Etablere en søledning fra Emdrup Sø og ud i Øresund

I Indre By forhøje kantstenene udvalgte steder, så enkelte veje kan bruges til at lede vandet ud i havnen

I Valby og Vanløse er én løsning at lave bassiner i forbindelse med Harrestrup Å.

Endelig opfordrer teknik- og miljøborgmesterren regeringen til at oprette en task force, der, som ing.dk skrev i fredags, skal opsamle erfaringer fra ekstremregn, hver gang den rammer, for at forbedre procedurer og tiltag. Task forcen skal også fjerne de lov-barrierer, der forhindrer kommunerne i at handle så effektivt som muligt med deres klimaplaner.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
4. september 2011 kl. 21:22

Stig, du har ret, Damhus engen står allerede under vand. Så hvilken forskel vil gravning af et bassin i nordlige og sydlige ende så betyde. Tror faktisk gravning af et eller to bassiner, vil gøre de ellers gode fodboldbaner bedre. Jeg tænkte på at anlægge et par søer med samme overflade højde, som åen. Disse skulle anlægges så de er tørlagte, eller meget små under normale vejr forhold. Hvis vi virkelig vil noget gravede man åen dybere og bredere hele vejen ned Kalveboderne, det er også en løsning som kan dræne dine fodbold baner. Bemærk at damhussøens niveau holdes kunstigt højt, af hensyn til vandafledningen til søerne i den indre by. Stor set hele Damhus søen, åen og engarealet er menneskeskabt, og flere gange lagt om af hensyn til borgerne, så mon ikke man kan møblere lidt om på det igen. Ungerne og ænderne er vilde med at plaske i vandhuller. Man kan selvfølgelig bringe det hele tilbage til den oprindelige tilstand, med køer, og bløde engarealer. Jeg har prøvet, det duer ikke til fodbold.

10
28. august 2011 kl. 00:01

Er der alternativer til at ”Etablere en søledning fra Emdrup Sø og ud i Øresund” ? Kunne man sænke vandstanden i Emdrup Sø permanent eller når der varsles skybrud, og have et mere intelligent overløbs niveau så man bedre kan styre / opbevare vandmængderne?

9
26. august 2011 kl. 14:30

til thomas Lyder som en eminent god ide. Har selv foreslået noget lignende. Men det er bare så sørgeligt at når det kommer op på politisk plan kommer det til at tage meget lang tid. Det kunne være morsomt hvis berørte politikere kunne kommentere disse indlæg for at få at vide om disse kunne bruges eller hvilken mening de har. jeg synes det lyder som en billig hurtig løsning. Kunne formentlig laves inden for en tre måneds tid.

8
25. august 2011 kl. 22:22

Faktisk er det ikke små dæmninger, men batarddauer der er de egentlige "forhindringer". Disse er oprindeligt etableret med henblik på at pumpe vand op i Utterslev Mose - ikke den modsatte vej.

Der står her at vandet kom fra Furesø og at batardeauerne sørgede for konstant vandstand i skrånende terræn :https://www.vestvolden.info/Oversvoem_omfang.htmHvis man erstattede den øverste batardeau med en reguleringssluse (stemmeværk) kunne store vandmængder hurtigt ledes fra Utterslev Mose de 17 meter ned til Køge Bugt.https://www.vestvolden.com/images/Batardeau%20lav.pdfBatardeauerne kan akkumulere noget af vandet så det evt. kan renses senere. Hvis skybruddet falder tilpas rent uden kloakvand, kan det måske bruges til at gennemskylle og rense Vestvolden for alger.

7
25. august 2011 kl. 09:31

Hvis man udvider den planlagte Nordhavnstunel, så den også kan komme til at indeholde et stort andafledningsrør fra Helsingørmotorvejen og Emdrup Sø, ville det da være formålstjenligt at genberegne, om der så stadig er noget væsentligt at spare ved kun at lave den 2*2-sporet, som man ændrede projektet til for år tilbage.

6
24. august 2011 kl. 21:00

Hej Bent og Henning

Den første snak bliver med fredningsmyndighederne og den bliver ikke nem.

Faktisk er det ikke små dæmninger, men batarddauer der er de egentlige "forhindringer". Disse er oprindeligt etableret med henblik på at pumpe vand op i Utterslev Mose - ikke den modsatte vej.

Damhussøen afleder både til Damhusåen og til Søerne

Eneste løsning eller to er!

Etablering af en søledning fra Emdrup Sø og ud i Øresund. Løsning på det nordlige.

Etablering af et større profil i Harrestrup Å (flisebelagt) med et "hul" fra Fæstningskanalen. Der er grønne arealer nok. Det var det sydlige.

Men hvordan får vi vandet fra København ud til Fæstningskanalen?

Ps. Kan ikke lide Hennings bemærkning om, at "En gravemaskine i en måneds tid, så er den hjemme. Eneste hage ved dan sag er at alt hvad københavn kommune sætter igang tager mindst to år, og skal være frygteligt kompliceret."

Det er der klogere hoveder end dig, der har tænkt over dette - se dog bare, hvor våde fodboldsbaner i Damhusengen er det meste af året.

5
24. august 2011 kl. 20:40

Det vil være en forholdsvis nem sag at lave overløbs basiner på damhus engen. En gravemaskine i en måneds tid, så er den hjemme. Eneste hage ved dan sag er at alt hvad københavn kommune sætter igang tager mindst to år, og skal være frygteligt kompliceret. Bare se den smule bro over åen ved Damhus søen. 2 år uden der skete et hak, 14 dage med 2 tømrere så var den færdig. Nåja så var der lige ekstra udgiften til et andet gelænder, da det først var ubrugeligt

At lave overløbs basiner på Damhus engen vil fremme engens natur værdi. Det vil med det rigtige design fremme engens natur værdi.

4
24. august 2011 kl. 18:48

Hej stig Ja og da det nu er vejrguderne vi skal bekæmpe kunne det jo være smart at renovere vestvolden så denne kunne bruges til også at lede vandet bort . Der er jo et naturligt fald fra mosen til køge bugt. Der er jo indlagt små dæmninger til at holde vandet i utterslev mose i sit naturlige leje, ved at reparere disse dæmninger så disse kunne åbnes automatisk i en given sitiuation."samtidig kunne man jo lave nogle laksetrapper så vi kunne fiske laks i moser" Et lille side spring

3
24. august 2011 kl. 18:22

Et lille hint Bent

Vestvoldens vandløbssystem har til formål at forhindre "udenlandske fjender" i at erober Staden.

Vandet fra Harrestrup Å og opstrøms i Fæstningskanalen bliver således udledt via en ø30 cm til Københavns Havn/Øresund.

Fæstningskanalens er nedstrøms herfor begrænset af batarddauer på 60 x 200 cm.

Flytter du ikke bare en given oversvømmelse?

2
24. august 2011 kl. 17:39

Brug dog vestvolden den løber både ud i Øresund og Køge bugt MVH Bent Madsen

1
24. august 2011 kl. 16:02

Hvorfor ikke gå i gang med at separatkloakere? Der vil ikke ændre på mængden af vand, der skal bortledes, men så får folk i det mindste ikke vand i kælderen (med mindre det render ind ad vinduerne). Samtidig bliver det mere oplagt at lave LAR-løsninger.