200 kilo tung gudinde bortvist fra Folkemødet: Mangler statiske beregninger

Af hensyn til deltagerne på Folkemødets sikkerhed kan figuren alligevel ikke opstilles på Folkemødet, hvis der ikke er lavet statiske beregninger på konstruktionen.

Sådan lød beskeden fra arrangørerne af Folkemødet, der ikke længere mente, at det var sikkerhedsmæssigt forsvarligt at opstille den markante figur.

Men det stoppede ikke billedhuggeren bag figuren, Jens Galcshiøt, der ikke ønsker at bruge de omkring 20.000 kroner, han vurderer, en statisk blåstempling af figuren vil koste.

»Vi har haft figuren med alle mulige steder. Den har stået inde på Københavns Rådhusplads a flere omgange. Og der var ingen, der ville se statiske beregninger på figuren i den sammenhæng. Det ville man heller ikke ved klimamøderne i hverken Paris eller Luxembourg,« siger Jens Galschiøt.

Han fortæller også, at figuren i øvrigt var på Folkemødet tilbage i 2012. Dengang var der ikke noget problem med figuren.

Kan lægges ned i vind

For at omgå reglerne har kunstneren i stedet opstillet figuren i en privat have helt ud til en af hovedstierne på Folkemødet.

Jens Galschiøt beskriver selv figuren som en kæmpe-souvenir. Med en skal af plast og afstivning med adskillige jerndragere har figuren kostet omkring 100.000 at lave.

»Figuren står på en forstærket trailer, så vi nemt kan transportere den, og lægge den ned, hvis vejret bliver meget dårligt. Det har vi gjort før,« siger Jens Galschiøt.

Får hjælp af ingeniører

Den danske kunstner har en lang historie med fysisk store, provokerende værker. Det var eksempelvis også Galschiøt, der sidste år fyldte vandet ved Folkemødet med figurer af druknende flygtninge. De vil igen i år præge stranden ved Folkemødet.

Tidligere i år opsatte kunstneren en stor figur af en isbjørn foran Christiansborg. Isbjørnen er spiddet gennem bugen af en kurve, der beskriver menneskehedens stigende CO2-udledning. Den avancerede konstruktion har Jens Galschiøt haft en ingeniør til at regne på; netop for at sikre, at konstruktionen holder.

»I forhold til skulpturen af isbjørnen ser jeg det som min opgave at hjælpe forskerne med at formidle den bekymring, jeg oplevede hos mange af dem, men som de ikke ville sige for åben mikrofon,« siger Jens Galschiøt.

Emner : Kultur
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

For én gangs skyld kunst jeg kan forstå, selvom det sikkert siger mere om mig end om kunst i helhed. Jeg synes især det er sjovt at han sætter USA og frihed sammen ;-)

 • 8
 • 0

Det er vel forurening og USA, som Jens Galschiøt sætter sammen. Der er vist intet om frihed

 • 2
 • 0

At den skal lægges ned i dårligt vejr, kunne jo tyde på at den har et problem. Hvad nu hvis det bliver dårligt vejr og den ikke bliver llagt ned ?

 • 1
 • 0

Det hjælper at kunne læse indenad. Den kan lægges ned, hvis det bliver dårligt vejr. Den skal ikke nødvendigvis lægges ned

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten