20 tagkollaps: Nordjyske tage vælter på stribe

Det danske vintervejr fortsætter med at forårsage massive ødelæggelser i Nordjylland, hvor der har været op til 20 tagkollaps i løbet af januar måned.

»Det er kritisk. Vi flyver af sted i øjeblikket. Som vejrsituationen har udviklet sig, er det nærmest ren is, der ligger på tagene. Der skal ikke meget til, før det bliver for meget,« siger Bente Søgaard, akademiingeniør og direktør for Bygningskontoret Nord, der i øjeblikket har travlt med at besigtige ødelagte tage og forhindre yderligere ødelæggelser.

Sidst Ingeniøren lavede en optælling, var antallet af tagkollaps oppe på otte, men det tal er nu mere end fordoblet, efter at der i den seneste uge har været en række tagkollaps.

Langt størstedelen af bygningerne har været staldbygninger, og sidste uge kollapsede en tagsektion på en svinestald, hvor en pige kom alvorligt til skade.

Den umiddelbare vurdering fra Bente Søgaard er, at langt de fleste bygninger har overholdt de gældende regler, da de blev opført.

Men med de mængder sne og is, der har efterhånden har hobet sig op på mange nordjyske tage, er belastningen nu blevet for høj efter de seneste dage med skiftevis tø- og frostvejr.

»Overordnet har bygningerne været i en forventet tilstand i forhold til deres alder. Det er tidstypiske bygninger. Der har været haller fra 1970'erne, og det er klart, at de har 30-40 år på bagen. Kravene er blevet strammet, men det er ikke en type bygninger, man ville vurdere var i risiko,« siger Bente Søgaard.

Sidste uge var den gal i Aars, da taget på en ridehal kollapsede.

I går skete det så igen, da taget på endnu en ridehal, denne gang uden for Brovst i Nordjylland, kollapsede, mens en rideinstruktør og staldpige befandt sig i hallen.

Heldigvis kom ingen til skade ved de to ulykker, men meget tyder på, at der er flere tagkollaps på vej.

»Det er ekstreme vejrforhold, som man ikke på forhånd har taget højde for. I går tøede det og regnede, men der var ikke varmt nok til, at vandet løb af, og så gav det sig til at fryse. Og vi får samme situation i dag,« siger akademiingeniør Bente Søgaard.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

20 tage kollapset på grund af snebelastning på 250 kg/m3 - må man lige ha lov til at undres.

»Det er kritisk. Vi flyver af sted i øjeblikket. Som vejrsituationen har udviklet sig, er det nærmest ren is, der ligger på tagene. Der skal ikke meget til, før det bliver for meget,« siger Bente Søgaard, akademiingeniør og direktør for Bygningskontoret Nord,

Hvor meget vejer ren is. Det er vist langt mere end 250 kg/m3.

Jeg har i øvrigt lige stirret på Borgervejr. Vi har 5 graders frost og luftfugtigheden er oppe på 90% (DMI´s målestation data) Jeg gentager lige at fugt kondenserer inde i ISKOLD sne. Det er næppe et par mm regn der får det til at blive massiv is.

Tag nu og få jaget folk ud for at fjerne sne fra tagene hvis der ligger mere end ca. 10 cm sne. Hvor svært kan det være.

 • 0
 • 0

Jeg fatter ikke at de ikke gider skovle sne ned. Det er nu tre uger siden at vi havde "snekaos" i Nordjylland. Hvis man har et tag med så lille hældning at problemet opstår, så må man også regne med at man skal op og skrabe sne ned. Det har jeg selv gjort. Forsikringen burde ikke dække fuldt ud - det er jo ikke en pludseligt opstået skade.

 • 0
 • 0

Der er helt enkelt sandsynligvis fejl i enten beregninger eller udførelse af konstruktionerne. Efter i en menneskealder at have arbejdet som statiker, hvor alt slags vejr har forekommet, har jeg endnu ikke set et eneste konstruktionssvigt, hvor både beregninger og og udførelse var ordentligt udført. Eneste undtagelse var kolaps af stålrammehallerne i 1980'erne, hvor man besluttede at det var forståeligt at ingeniørene havde undladt den nødvendige afstivning af rammehjørnerne. En anden ting er, at forsikringsselskaberne i mange tilfæde, af politiske årsager, vælger at betale.

 • 0
 • 0

"Det er ekstreme vejrforhold, som man ikke på forhånd har taget højde for," står der at læse i artiklen. Så kan undskyldningerne vist ikke blive svagere. Vi lever i Norden! Det er altså ikke nogen særlig usædvanlig vinter - bortset fra at det er en del år siden at vi sidst har haft sne så længe. I Danmark er man flasket op med tiltro til ingeniørernes kunnen og myndighedernes kontrol med at denne kunnen bliver anvendt på rette vis - dvs at tage bliver bygget så de kan holde. Det er faktisk temmelig skuffende at konstatere at noget har svigtet. Hvad er årsagen hertil? Taler vi om skandaløse forhold et eller andet sted?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten