

Ingeniørens tidsmaskine
Siden 1892 har Ingeniøren forsynet de danske ingeniører med nyheder inden for teknikkens verden. Mange af dem er et gensyn værd, og i Ingeniørens tidsmaskine dykker vi ned i de gamle årgange og linker til nogle af de vigtige, interessante, sjove eller bare læseværdige artikler. Find selv flere her i Ingeniørernes Danmarkshistorie.
Klik på billedet for at læse artiklen fra 1. maj 1935
Læs også: 1965: Hovercrafts bliver fremtidens transportmiddel
Læs også: 1967: Statens to nye isbrydere klarer snildt to meter istykkelse
Læs også: 1951: M/F Dronning Ingrid repræsenterer det sidste nye inden for skibsbygning
Læs også: Skibsmotorer, fiskeredskaber og raketapparater på Islands Brygge
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Da jeg i efteråret 1978 og 1979 var i værftspraktik ( en del af uddannelsen på Helsingør Teknikum ) på Frederikshavn Værft, var en af mine makkere i audiens hos dronning Margrethe den 2, da han havde 50 års jubilæum. Han var som lærling, med til at smede beslagene til råerne ( omkring stormasterne ) han kunne levende fortælle om hvordan smedningen foregik og hvor hårdt det fysiske arbejde var Som kuriosum kunne han fortælle skibsbyggerne at deres arbejde jo var rent skrivebords arbejde i sammenligning med en rigtig grovsmed ( Smedien var nedlagt og erstattet af en sektionshal ) Kort efter jubilæet ankom Georg Stage 2 til frederikshavn, så hans afskeds reception blev holdt omborde. Han gik på efterløn da det blev en mulighed....
Gamle Georg Stage I 1882(https://da.wikipedia.org/wiki/Georg_Stage)
Denne første udgave af Georg Stage blev bygget i 1882 ved Burmeister & Wain på Refshaleøen i København. Den gamle Georg Stage var også en fuldrigger – en smule mindre end det nuværende skib – med en længde på 36 meter, bredde på 7,7 meter og en dybgang på 3,7 meter. Skibet havde en hjælpedampmaskine på 50 HK. Den oprindelige besætning var på 80 elever og 10 officerer.
**Forlis: **Den 25. juni 1905 sank Georg Stage, da det blev påsejlet af det engelske dampskib Ancona i Hollænderdybet, og 22 elever druknede.
En stor Hjælp var det for os, at den svenske Damper "Irene" belyste Ulykkesstedet med fine Projektører, hvilket lettede Redningsarbejdet i høj Grad. Vor egen Storbaad blev lagt i Vandet, men kæntrede og nogle af Eleverne holdt sig da oppe på Kølen, indtil Anconas Baad nåede os.
Skoleskib i Connecticut - Joseph Conradhttps://www.mysticseaport.org/explore/vessels/joseph-conrad-full-rigged-ship/1936 blev skibet solgt til den amerikanske millionær George Huntington Hartford, da Villiers var gået fallit som følge af jordomsejlingen. Hartford udstyrede skibet med en moderne motor og anvendte det som personlig yacht i tre år, hvor skibet bl.a. deltog i et race for sejlskibe fra USA til Bermuda og tilbage. I 1939 solgte han skibet for 1 dollar og 1 cent til USA. Herefter blev skibet atter skoleskib og sejlede som sådant indtil 1945. Skibet lå i dok et par år hvorefter det overgik til Marinemuseet i Mystic, Connecticut. Det gamle Georg Stage ligger den dag i dag ved Marinemuseet. Skibet stikker ikke til søs længere, men fungerer stadig som skoleskib, bl.a. som indkvartering for børn og unge (10-15 år) på sommerskole i sejlads. Skibet er nu udstyret med kahytter til overnatning for 50 personer, baderum og træk-og-slip-toiletter og der er installeret varme og elektricitet.
Georg Stage II 1935 - Renovering af Georg Stage I januar 2016 blev det offentliggjort at Georg Stage i løbet af 2016 ville blive renoveret for op imod 20 millioner kroner som er et bidrag fra tre fonde. Renoveringen omfatter nye miljørigtige toiletter og andre forbedringer, men de oprindelige hængekøjer bibeholdes. Samtidig renoveres stålkonstruktionen på de steder hvor dette er påkrævet.
Arbejdet med renoveringen forventes afsluttet til togtet i april 2016.
Georg Stage III - Nybygning Der har igennem flere år været planer om, at udskifte det nuværende skoleskib med en tidssvarende nybygning – dog stadig fuldrigget
Fordi du ikke kender begrebet, kan det sagtens være korrekt - og det er det, om end gammeldags - men artiklen er jo også fra 1935. Fuldskib er ret nemt at google.Jeg kender ikke begrebet "fuldskib", men Georg Stage er en 'fuldrigger', så jeg antager at det er det, der skulle have stået.
"Det er rigget som fuldskib, men i modsætning til forgængeren med dobbelte mærssejl."
Jeg kender ikke begrebet "fuldskib", men Georg Stage er en 'fuldrigger', så jeg antager at det er det, der skulle have stået.
Selvom det nok er kendt for de fleste, er det selvfølgelig også værd at nævne at Georg Stage stadig eksisterer i bedste velgående, og er IMHO den smukkeste fuldrigger i verden.
.... og, relativt til sin ringe størrelse, også en af de mest velsejlende.