

Ingeniørens tidsmaskine
Siden 1892 har Ingeniøren forsynet de danske ingeniører med nyheder inden for teknikkens verden. Mange af dem er et gensyn værd, og i Ingeniørens tidsmaskine dykker vi ned i de gamle årgange og linker til nogle af de vigtige, interessante, sjove eller bare læseværdige artikler. Find selv flere her i Ingeniørernes Danmarkshistorie.
Klik på billedet for at læse artiklen fra 1. april 1931
Læs også: 1892: Elektriske sporveje vil fortrænge de hestetrukne mangfoldige steder
Læs også: Frederiksberg Sporveje går sine egne veje
Læs også: Århus Sporveje får ny garage med karakteristiske jernbetonbuer
Læs også: 1933: Fireakslede bogievogne øger fart og komfort i Københavns sporvogne
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Hvordan kan det være, at det skal tage langt over 100 år at udvikle et velfungerende sporvogns-system ? ... Det tog langt mindre tid at udvikle internettet og mobiltelefonerne - selvom de selvfølgelig også har deres problemer ;-)
Den nye sporvognsbane i Odense har vist tilsvarende problemer ...
Den model med et led hed "GT6" den med to led hed "GT8" (producentens betegnelse) de blev bygget parallelt til forsk. byer - man må antage at tallet angiver antal aksler.‘# 4: Kørte med tilsvarende vogne i vistnok Heidelberg i starten af 90’erne. Da havde trafikselskabet indbygget et ekstra led med lavt gulv i midten.
Kørte med dem i 1989, efter at være taget på tommelfingeren ned gennem Europa og Mellemøsten. Synes det er lidt en skam de (entusiasterne på sporvejsmuseet) ikke har beholdt en i egyptisk forfatning ?
‘# 4: Kørte med tilsvarende vogne i vistnok Heidelberg i starten af 90’erne. Da havde trafikselskabet indbygget et ekstra led med lavt gulv i midten. Må have været uopslidelige!
Sporvejsmuseet har to af de københavnske ledvogne: KS 890 og KS 815. De repræsenterer 2 byggeserier med visse forskelle i bemaling, vinduesarrangement og interieur.
Restaureringen af KS 890 er genoptaget efter mange års pause. Se billeder af den her: https://www.sporvejsmuseet.dk/spm/site/spm/spm.php?s=nyhedsartikel&ti=1630219456. Der må forventes at gå 4-6 år inden restaureringen er afsluttet.
KS 815 er kun en tom skal som man kan se på et billede i denne artikel: https://www.sporvejsmuseet.dk/spm/site/spm/spm.php?s=nyhedsartikel&ti=1658471427. Vognen henstår p.t. på et værksted i Gera i Tyskland. Evt. restaurering af denne vogn står hen i det uvisse, men arbejdet vil være af enorme dimensioner. Det er dog sandsynligt at "skallen" bliver hentet hjem til museet inden for en overskuelig tid.
Du har også mulighed for at køre i den sidste type (ledvogn), der var i Kbh - godt nok i tysk udgave.
De har skam også den københavnske udgave, hentet hjem fra Egypten - den er bare ikke færdig til brug endnu.
I Düsseldorf kørte der fortsat enkelte af de gamle rundt i 2021, byen er værd at besøge for enhver trafiknørd: de har lagt hovedfærdselsåren gennem centrum ned i en tunnel og sporvogne kører gennem et grønt område som er på overfladen. Der er direkte tilkørsel til p-huse under jorden.
Du har også mulighed for at køre i den sidste type (ledvogn), der var i Kbh - godt nok i tysk udgave. På trods af det noget brugte spor er komforten stadig mile vidt - til det bedre - end i en moderne 5c ?
....kan ses og prøvekøres (som passager) på Sporvejsmuseet i Skjoldnæsholm ved Ringsted.
Der er et bredt udvalg af sporvogne fra Danmark og også udlandet (bl.a. kronprinseparrets grønne vogn fra Melbourne).
NB. Tag den ekstra rundtur i værkstederne der tilbydes.