19 lande i Europa siger nej til GMO – og har fået biotekselskabernes accept

6. november 2015 kl. 13:322
19 lande i Europa siger nej til GMO – og har fået biotekselskabernes accept
Illustration: Lindsay Eyink.
Muligheden for at søge undtagelse fra dyrkning af GMO-majs er udløbet, og 19 lande har fået accept på deres anmodning om at undgå GMO-afgrøder på markerne.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det blev et nej fra Danmark til at dyrke GMO-majs, da vi fik mulighed for at søge undtagelse fra en række ellers EFSA-godkendte GMO-majs fra Monsanto, Pioneer-DuPont og Syngenta.

Og sammen med 18 andre EU-lande fik Danmark en accept fra producenterne, som nu ikke kommer til at sælge deres frø til danske landmænd.

Læs også: Mindst to tredjedele af EU’s marker bliver lukket land for gensplejset majs

»Det, må man jo sige, er et vink med en vognstang til kommissionen og biotekindustrien om, at et massivt flertal af EU-landene ikke har lyst til at dyrke de GMO’er, der foreligger,« understreger politisk rådgiver fra Greenpeace Jan Søndergård.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han har debatteret mod dansk dyrkning af afgrøder, som er modificeret til at modstå insekter og ukrudtsmiddel.

I alt har Danmark søgt undtagelse fra at dyrke fire majstyper, hvoraf de tre har fået indsat gener fra bakterier eller andre majssorter. Det har de fået for at kunne modstå insektangreb fra majshalvmøl eller for at blive tolerante over for ukrudtsmidlet Roundup, så de ikke vil bukke under efter en sprøjtning.

Endnu to majssorter mod majsrodorm afventer godkendelse i det europæiske fødevareagentur EFSA, men dem har Danmark endnu ikke søgt om undtagelse fra. Yderligere to majssorter mod majsrodorm har tidligere været på programmet, men de er blevet trukket tilbage fra producenten.

Læs også: GMO-dyrkning sætter ny global rekord

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det betyder, at blot ni lande ikke har bedt om undtagelsen, herunder Spanien, som allerede dyrker Monsantos GMO-majs MON 810 på et begrænset areal. Denne afgrøde blev allerede tilladt i EU i slutningen af 1990’erne.

Tidligere har det desuden været på programmet, at de enkelte lande skulle kunne udstede et national forbud mod import af GMO-afgrøder, det såkaldte Juncker-forslag.

Forslaget blev imidlertid nedstemt af EU-parlamentet i sidste uge af den årsag. ET flertal af MEP’erne mener, at det ville blive for svært at håndhæve et sådant forbud i praksis, da det ville kræve grænsekontrollerne genindført, hvilket strider imod ideen om det indre marked.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
2. juli 2016 kl. 20:55

Hej.

Det lyder selvfølgelig meget imponerende og flot, at ca. 100 nobelpris-vindere har kritiseret Greenpeace, fordi Greenpeace er imod gensplejsning / GMO i plante- og dyre-brug.

Men nu er det jo - måske - ikke alle nobelpris-vinderne, som ved særlig meget om emnet. Nogle af dem er måske nobelprisdeltagere i litteratur. Og disse har ikke nødvendigvis mere forstand på gensplejsning / GMO end mange af os andre.

Jeg er uenig med de 100 nobelpris-vindere. Hvis man tillader mange forskellige slags gensplejsede GMO i dyre- og plantebrug kan det blive så uoverskueligt, at der er risiko for menneskers sundhed, når de spiser GMO. Dette har jeg begrundet i flere andre tråde herinde.

Så hvis GMO-tilhængerne begynder at snakke om, at det er en forbrydelse mod menneskeheden, hvis man ikke tillader GMO / gensplejsning, kan jeg kun betragte det som vrøvl. Og den gyldne GMO-ris, der indeholder betacaroten /vitamin A, er højst sandsynlig ikke nødvendig, da der findes andre løsninger mod A-vitamin-mangel.

Men jeg går i den grad ind for gensplejsning / GMO i plante- og dyrebrug, når det drejer sig om øget modstandsdygtighed mod tørke, salt, kulde, varme og for meget regn.

Venlig hilsen Jan Hervig Nielsen Ideudvikler Projekt Smørhul ( Og Projekt Smørhul