Det blev et nej fra Danmark til at dyrke GMO-majs, da vi fik mulighed for at søge undtagelse fra en række ellers EFSA-godkendte GMO-majs fra Monsanto, Pioneer-DuPont og Syngenta.
Og sammen med 18 andre EU-lande fik Danmark en accept fra producenterne, som nu ikke kommer til at sælge deres frø til danske landmænd.
Læs også: Mindst to tredjedele af EU’s marker bliver lukket land for gensplejset majs
»Det, må man jo sige, er et vink med en vognstang til kommissionen og biotekindustrien om, at et massivt flertal af EU-landene ikke har lyst til at dyrke de GMO’er, der foreligger,« understreger politisk rådgiver fra Greenpeace Jan Søndergård.
Han har debatteret mod dansk dyrkning af afgrøder, som er modificeret til at modstå insekter og ukrudtsmiddel.
I alt har Danmark søgt undtagelse fra at dyrke fire majstyper, hvoraf de tre har fået indsat gener fra bakterier eller andre majssorter. Det har de fået for at kunne modstå insektangreb fra majshalvmøl eller for at blive tolerante over for ukrudtsmidlet Roundup, så de ikke vil bukke under efter en sprøjtning.
Endnu to majssorter mod majsrodorm afventer godkendelse i det europæiske fødevareagentur EFSA, men dem har Danmark endnu ikke søgt om undtagelse fra. Yderligere to majssorter mod majsrodorm har tidligere været på programmet, men de er blevet trukket tilbage fra producenten.
Læs også: GMO-dyrkning sætter ny global rekord
Det betyder, at blot ni lande ikke har bedt om undtagelsen, herunder Spanien, som allerede dyrker Monsantos GMO-majs MON 810 på et begrænset areal. Denne afgrøde blev allerede tilladt i EU i slutningen af 1990’erne.
Tidligere har det desuden været på programmet, at de enkelte lande skulle kunne udstede et national forbud mod import af GMO-afgrøder, det såkaldte Juncker-forslag.
Forslaget blev imidlertid nedstemt af EU-parlamentet i sidste uge af den årsag. ET flertal af MEP’erne mener, at det ville blive for svært at håndhæve et sådant forbud i praksis, da det ville kræve grænsekontrollerne genindført, hvilket strider imod ideen om det indre marked.
