180 km/t og ekstra tog på Ringstedbanen: Nu er midlertidigt signalsystem endelig klar

8. juli 2019 kl. 12:2413
180 km/t og ekstra tog på Ringstedbanen: Nu er midlertidigt signalsystem endelig klar
Illustration: Banedanmark.
Trafikstyrelsen har godkendt Banedanmarks linjebloksystem på Ringstedbanen. Dermed er det slut med den manuelle kontrol, som assessor advarede imod.
Artiklen er ældre end 30 dage

I dag, mandag, indsætter DSB et lyntog på den nye banestrækning mellem København og Ringsted. Det betyder, at der nu kører to afgange i timen.

Udvidelsen sker, efter at Banedanmark endelig har fået Trafikstyrelsens godkendelse af sit signalsystem, også kaldet et linjebloksystem, som skal gøre det muligt at køre flere tog på strækningen samtidig. Det skriver Banedanmark i en pressemeddelelse.

Læs også: Fredag åbner Danmarks første nye fjernbanestrækning i årtier – med ét tog i timen

Linjeblok er et automatisk overvågningssystem med togdetektering, som inddeler strækningen i fem dele, hvor der må køre ét tog i hver. Systemet har først fået sin sikkerhedsgodkendelse i dag, og det betyder, at togene på Ringstedbanen har kørt på dispensation med manuel overvågning siden indvielsen den 31. maj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Bekymret fagforening: Lokoførere skal køre forsigtigt på Ringstedbanen

Dispensationen gav Banedanmark lov til at åbne den 10 milliarder kroner dyre strækning med en toghastighed på 120 km/t uden at have hverken elektronisk eller mekanisk overvågning af tog på strækningen, som ellers skal sikre, at tog ikke kolliderer. I stedet stod stationsbestyrerne i hver ende af strækningen manuelt for overvågningen.

Trafikstyrelsen gav dispensationen på trods af, at projektets uvildige sikkerhedsrådgiver vurderede, at stationsbestyrerne gennemsnitligt ville lave en farlig fejl én gang om måneden. En farlig fejl ville i yderste konsekvens kunne medføre en kollision.

Læs også: Ringstedbanen sat i drift trods heftige sikkerhedsadvarsler fra uvildig rådgiver

180 km/t

Det skete heldigvis ikke. Nu har Trafikstyrelsen sikkerhedsgodkendt Banedanmarks linjeblok, så det automatiske overvågningssystem kan give information på togenes placering på strækningen og dermed lade flere tog køre på banen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Togene har kørt under det manuelle driftssystem siden indvielsen den 31. maj. Dengang åbnede banen med ét tog i timen, selvom det egentlig er meningen, at banen skal kunne håndtere 12 tog i timen. Det skyldtes både den manglende sikkerhedsgodkendelse af fembloksløsningen og den problemramte ombygning af IC3-togene til det nye ERTMS-signalsystem.

Ringstedbanen er ellers udstyret med ERTMS, men det hjælper bare ikke passagererne så meget, fordi togene endnu ikke har det digitale system indbygget. Det nødvendiggjorde investeringen i det midlertidige linjebloksystem.

Med ét tog i timen og en nedsat hastighed på 120 km/t har en tredjedel af de togrejsende måtte døje med forsinkelser på over 3 minutter. I 2018 var det kun en sjettedel.

Læs også: Fartgrænse på 120 km/t forsinker næsten alle afgange på den nyindviede Ringstedbane

De fem blokke giver nu mulighed for, at lokoførerne kan øge hastigheden til 180 km/t. Det er Banedanmarks projektdirektør, Jette Aagaard, tilfreds med.

»Det er glædeligt, at der nu kan køre flere tog på banen, og at hastigheden kan sættes op. Den nye bane giver en bedre trafikafvikling ind og ud af København, og der vil løbende være gevinster for passagererne i form af flere tog,« siger hun i pressemeddelelsen.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
9. juli 2019 kl. 22:03

Kapacitetsudnyttelse er fordoblet. Der vil aldrig ske større forbedringer af udnyttelsesgraden. Enhver med et regneark må klappe i hænderne.

Eller hvad ?

10
9. juli 2019 kl. 18:37

Næste år kommer der ERTMS mellem den dansk/tyske grænse og Flensborg, men DSB-tog uden kan fortsat kører der, så man kan det godt andre steder.

Mit bud er en kort overgangszone imellem det tyske og danske signalsystem, hvor det er nødvendig for tog med ERTMS/ETCS at skifte til ETCS som et mellemtrin, da ETCS ikke kan skifte direkte imellem 2 nationale systemer. Der samme skal være på Peberholm, hvor man skal skifte imellem dansk og svensk signalsystem, hvor de nuværende tog uden ETCS forsat bruger den nuværende måde. Når et IC3-togsæt får ETCS, så har de togsæt behov for den zone for at skifte.

8
9. juli 2019 kl. 15:04

Skal de tog så også holde 20 minutter på Ringsted Station?

Ja man undrer sig over, hvorfor man ikke bare lader toget fra Næstved køre 20 minutter senere, i stedet for at lade folk vente i 20 minutter i Ringsted. Så ville der også være lidt ekstra tid for bussen fra Nykøbing til nå frem. Og om passagererne fra Nykøbing venter 20 minutter i Næstved eller Ringsted kan vel være lige meget.

Eller hvorfor sender man ikke bare lyntoget via Valby en måned mere... Det gik jo fint indtil i går.

Det giver ikke altid mening, det man gør i den kollektive trafik.

7
9. juli 2019 kl. 12:36

Skal de tog så også holde 20 minutter på Ringsted Station?

6
9. juli 2019 kl. 10:53

ok, jeg gættede på at det fungerede på den måde.
I praksis ville man vel benytte samme procedure, som når man 'vender' et vekselspor?
Dvs, vente på at hele sporet er tomt, og derefter 'koble om' til at benytte det andet signalsystem.

Der skal mere til. Der skal ændres i sikringsanlæg i begge ender for at skifte imellem de 2 signalersystemer og det skal tekniskere til. Så det bliver kun ske ved tests og i 2024, når ETCS tager i brug, at man skifter imellem ATC og ETCS.

Du kan sagtens køre tog med ERTMS og uden på linjeblok samtidig. Problemet er bare, at de ikke vil kunne "se" hinanden.

Det er 2 forskellige signalsystemer med hver sin opsætning af blokke. Og begge systemer bruger på den nye bane akseltællere, så de ved begge hvor der er tog.

Hvis man have designet systemet til både bruge ETCS og ATC kunne man godt kører med dem stadig.. Men kræver på en eller andet måde dobbeltudrustning.

5
9. juli 2019 kl. 10:00

Altså er det en ret dårligt idé. Man kunne sikkert teoretisk set lave et kompatibilitetslag, og få de to systemer til at køre sammen, men lur mig, om det ikke er væsentligt mere besvær, end det ville være værd.

ok, jeg gættede på at det fungerede på den måde. I praksis ville man vel benytte samme procedure, som når man 'vender' et vekselspor? Dvs, vente på at hele sporet er tomt, og derefter 'koble om' til at benytte det andet signalsystem.

Om det giver mening i praksis, kommer vel an på mængden af tog med de forskellige togkontrolsystemer. IC3 kommer jo til at kunne forstå begge typer, ligesom EB / Siemens Vectron vel også bliver leveret med oversætter box (STM-DK)?

4
9. juli 2019 kl. 09:54

Kan man skifte strækningen, eller et spor på strækningen, til at køre ERTMS, hvis der kommer et ikke-DSB tog, med godkent ERTMS udstyr?

Du kan sagtens køre tog med ERTMS og uden på linjeblok samtidig. Problemet er bare, at de ikke vil kunne "se" hinanden.

Altså, toget der kører på ERTMS vil ikke kunne vide, at der er et tog der kører på gammeldags signler foran det, uden at se på de gammeldags signaler, og toget uden ERTMS vil ingen mulighed have for at vide, hvor toget med ERTMS befinder sig.

Altså er det en ret dårligt idé. Man kunne sikkert teoretisk set lave et kompatibilitetslag, og få de to systemer til at køre sammen, men lur mig, om det ikke er væsentligt mere besvær, end det ville være værd.

3
9. juli 2019 kl. 09:32

Kan man skifte strækningen, eller et spor på strækningen, til at køre ERTMS, hvis der kommer et ikke-DSB tog, med godkent ERTMS udstyr?

2
8. juli 2019 kl. 14:48

Køreplanen skal jo være beregnet efter den faktiske køretid uanset hastigheden. Problemet var at køreplanen var lagt efter 160 km/t og max. hastighed så kun blev 120 km/t og det gav forsinkelserne på 3 min.

1
8. juli 2019 kl. 13:00

..men det behøver vi selvfølgelig ikke at nævne ;-)