168 fiskerbåde vil suge olie op fra Golfen med trækpapir

Trækpapir på 21 meter lange ruller skal over de næste seks uger rydde op efter BP's mislykkede forsøg på at fjerne olien fra Den Mexicanske Golf.

Det er det britiske cleantech-konsortium Ultra Green International (UGI), som har planer om at sende en flåde af 168 fiskefartøjer ud i Golfen med hver sin rulle for at suge olien, der efterhånden har bredt sig til et område på størrelse med Luxembourg, op. Til formålet har de slået sig sammen med foreningen for erhvervsfiskere i USA samt en række frivillige organisationer.

Selve den membran, der fungerer som trækpapir, er udviklet af partneren, amerikanske Algaeventure Systems. Fidusen er, at den både opsuger olie og vand. Olien bliver herefter hængende i membranen, til den bliver 'løsladt' igen med et mekanisk tryk.

De store ruller bliver monteret på store platforme, der skal trækkes efter de 168 både. Målet er at opsamle mindst 95.000 liter olie pr. båd om dagen over de seks uger.

Når olien er havnet i membranen, vil det herefter blive presset ud igen og trukket over i fleksible brændstoftanke, som bliver trukket over til ventende tankskibe.

Designet gør det muligt at trække olie op fra halvanden meters dybde, hvor den mest skadelige olie ligger og flyder rundt. På den måde håber UGI, at de kan nå at fange det meste, inden det siver ind og gør endnu mere skade på kystlinjerne og strandene.

Tidligere BP-direktør: »BP er bureaukratiske og langsomme«

Ifølge UGI's hjemmeside er det konsortiet selv, der har banket hele planen på plads og finansieret den. Det er således britiske og nordirske virksomheder, der har kastet flere mio. kr. i projektet - heraf over to mio. kr. alene fra Lightstep Technologies i Belfast. Desuden er der blevet samlet en masse eksperter og ingeniører, der skal få det hele til at glide, før orkansæsonen sætter i gang og gør det endnu sværere at arbejde.

Logistikholdet har bl.a. en tidligere BP-direktør ansat, David Weaver, som er ekspert i at rydde op efter olieudslip. Han siger i en erklæring, at han ikke ønsker at træde BP over tæerne, når de kommer sejlene med udstyret.

»Vi håber, at BP værdsætter, at vi forsøger at hjælpe dem. De tab, de står over for, er katastrofale, og vi har alle set, hvad der er sket for aktiekursen. Jeg ved, at de er bureaukratiske, hvilket er derfor, de er så langsomme. Men BP ved kun alt for godt, at skaderne på miljøet og den lokale økonomi øges hver dag og vil blive forstørret betragteligt, hvis det ikke bliver ordnet, inden den første orkan,« lyder det fra Daniel Weaver i en pressemeddelelse.

For at få projektet skudt i gang har UGI taget kontakt til den amerikanske logistikvirksomhed Park Ohio og spurgt, om ikke de vil udsætte en ny computerstyret robotfabrik, så der i stedet bliver kapacitet til at bygge det array til rullesystemet, som ligger på de platforme, der skal trækkes efter bådene.

Ifølge BP er virksomheden selv klar med flere end 4.500 skibe og 100 fly, som skimmer olien væk fra havoverfladen. Ifølge theengineer.co.uk er det indtil nu lykkedes at fjerne næsten 100 mio. liter olieagtig væske på den måde.

Dokumentation

Læs UGI's meddelelse
Læs om Algaeventure Systems teknologier

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

For at sætte talene lidt i perspektiv:

Udslip: "Det officielle tal er nu oppe på 100.000 tønder råolie pr. dag, svarende til 4,2 millioner gallons eller næsten 16 millioner liter om dagen. Oplysningen kommer i form af et internt BP-dokument, som nu er offentliggjort af den amerikanske politiker Edward Markey."

jf.: http://ing.dk/artikel/109858-fortroligt-bp...

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten