16 milliarder kroner til intelligent transport

Jacques Barrot, Europa-Kommissionens næstformand og transportkommissær, løftede torsdag på en konference om it-sikkerhed i Berlin sløret for en ekstraordinært stor bevilling til at udvikle intelligente trafiksystemer, ITS.

Knapt 16 milliarder kroner til intelligent transport er mange penge, selv over syv år. Men kommissionen lægger så meget vægt på området, fordi det haster med at reducere det dramatisk høje antal af trafikdræbte og med at skaffe fremkommelighed på Europas stadig mere pressede veje.

Jacques Barrots fremlægger en grønbog om bytransport til september. Hans udspil vil også omfatte ITS-løsninger som interoperative toldsystemer som et middel til at forbedre byernes infrastruktur.

Måneden efter, i oktober, fremlægger Barrot en logistik-handlingsplan, der i høj grad kommer til at handle om e-freight, elektronisk fragt, og anvendelsen af smarte teknologier.

Kommissionen har allerede sat initiativer som e-sikkerhed og den intelligente bil i søen for at halvere antallet af trafikdrab inden 2010.

Med henvisning til anvendelsen af nyt anti-kollissions-udstyr i biler argumenterede Jacques Barrot i Berlin for at undersøge, om den nuværende lovgivning og uddannelsen af bilister bør revideres.

Samtidig ønskede kommissæren, at sikre teknologier, især elektronisk stabilitetskontrol (EPS), kommer hurtigere ud på markedet.

EU's milliardbevilling kommer også som en velkommen nyhed for arrangørerne af den sjette europæiske ITS-konference, der bliver holdt i Aalborg 18.-20. juni.