15 meter lang ubemandet ubåd fra Boeing kan dykke i månedsvis
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

15 meter lang ubemandet ubåd fra Boeing kan dykke i månedsvis

Boeings nye undervandsdrone, Echo Voyager, har ikke behov for et hjælpefartøj på overfladen. Det vil gøre det meget billigere at gennemføre missioner end med Boeings nuværende undervandsdroner, der kun kan klare sig to-tre dage under havoverfladen. Illustration: Boeing

En ny 15,5 meter lang ubemandet undervandsbåd er på vej i produktion hos den amerikanske producent Boeing.

Boeing har udviklet undervandsfartøjer i årtier og siden 1990’erne arbejdet med at gøre dem autonome. I 2001 søsatte Boeing Echo Ranger - et 5,5 meter langt fartøj, der kunne dykke ned på 3.000 meters dybde. Sidste år præsenterede virksomheden så Echo Seeker - der er knap 10 meter lang og kan dykke ned til 6.000 meter under havoverfladen. Nu har fartøjerne fået en storebror, Echo Voyager.

»Ranger og Seeker har været vores testfartøjer. Det regner jeg dem som, fordi de kun opererer på egen hånd i 2-3 dage ad gangen. De har brug for et overfladefartøj til at sætte dem i søen og indfange dem igen,« forklarer Lance Towers, der er direktør for Sea & Land i Boeing Phantom Works i en video på Boeings hjemmeside.

Læs også: Boeing patenterer flyvende undervandsdrone

Echo Voyager kan være til søs i måneder ad gangen og kan derfor sendes af sted fra og returnere til en almindelig havn. Det vil gøre det meget billigere at gennemføre de forskellige missioner, som Boeings kunder, har brug for.

Til undervandskrig og spionage

I præsentationsvideoen lister Boeing en lang række militære og civile formål op:

 • Efterretningsindsamling og overvågning ved havoverfladen
 • Informationskrig
 • Fragte forskellige typer last frem
 • Beskyttelse af kritisk infrastruktur
 • Våbenplatform
 • Missioner med flyvende droner
 • Undersøisk eftersøgning og udforskning
 • Jagt og som barrierer i forbindelse med anti-ubådskrig
 • Minerydning

Læs også: MIT tester autonom undervandsdrone

Mens Boeing glad og gerne fortæller om alt det, som Echo Voyager kan eller skal kunne, er der ikke mange oplysninger om de tekniske løsninger i undervandsdronen. Eksempelvis bliver fremdriftsteknologien blot omtalt som et ‘hybridt genopladeligt energisystem'.

Echo Seeker - Voyagers lillebror - er ifølge en artikel i Wired udstyret med sølv-oxid-batterier, der sikrer fartøjet tre dages neddykning. Ved en hastighed på knap 6 km/t kan Echo Seeker tilbagelægge knap 430 km.

Patenter på både diesel - og brændselscelleteknologi

Boeings programmanager, Mark Kosko, fortalte i 2012 Aviationweek, at driftstiden kan forlænges med både brændselsceller og dieselgeneratorer, og i 2014 ansøgte Boeing da også både om patenter på teknologier, der kan løse nogle af problemerne for henholdsvis brændselsceller
og dieselgeneratorer i neddykkede fartøjer.

Sideløbende med Boeings indsats har den amerikanske flåde kørt sit eget udviklingsprogram for store undervandsdroner. Programmet tager fat på en række større tests i 2016.

Ved at det er helt urealistisk at man vil bruge dette fartøj på en eftersøgning af MH370 - i hvert fald på nuværende tidspunkt - men det er nok lige præcis den slags fartøj der skal til for at finde den nål i høstakken...

 • 3
 • 0

Man kunne godt få den tanke at et noget mindre lignende fartøj ville kunne udføre nogle af de nævnte opgaver. F.eks. som sværme af miniubåde til formål som udforskning og detaljeret kortlægning af havene. Om nogle år vil det måske ikke være så urealistisk at finde MH370, eller en hvilken som helst anden større "tabt" genstand, der ikke er opløst helt.Vil man udforske have (ikke nødvendigvis vandhave) på andre af solsystemets planeter og måner vil vel også miniatureudgaver være oplagte at overveje.

 • 0
 • 0