15-årige skoleelever: Science og it er vores fremtid

Illustration: Engineer the future c/o IDA
Mikkel Bruun (tv) drømmer om at blive softwareingneiør, mens Gustav Kappel Larsen (th) vil være jordbrugsteknolog. IT og teknologi er fremtiden, er de to 15-årige 9. klasseselever enige om. Her ses de med deres Lego Mindstorm-robot ved den officielle First Lego League-bane. (Foto: Andreas Beck). Illustration: Andreas Beck

»Vi skal bare lige…«

I et hjørne af lokalet står et firkantet, blåt bord med billeder af en byggeplads, et skib, en containercentral og et krystalklart hav med en svømmende skildpadde. Det er årets officielle First Lego League (FFL)-bane og ved dens side står kammeraterne Mikkel Bruun og Gustav Kappel Larsen, der går i 9.klasse på Antvorskov Skole i Slagelse.

De to er en del af skolens FFL-hold ‘Team Fanatic’, og de er ved at gøre klar til at demonstrere den robot, som de deltager i årets FFL-konkurrence med.

»Vi skal bare lige..« Gustav Kappel Larsen gentager sig selv et par gange, mens han sirligt placerer de forskellige Lego-elementer på banen. Det hele skal jo helst fungere perfekt første gang.

Læs også: Her får eleverne lov at lære med hænderne - og det er altså sjovest

De to drenge går i samme klasse på udskolingens sciencelinje*. Her bruger de nogle af skoletimerne til at programmere deres FFL-robot, som skal kunne nogle forskellige ting på banen og samtidig lave den forskningsopgave, som er en obligatorisk del af FFL-konkurrencen. Derudover bruger de et hav af timer både aften og weekend over flere måneder.

Men hvorfor gider to unge drenge på 15 år at bruge så meget tid på at programmere, forske og bygge robotter?

Sådan ser den ud. Lego Mindstorm-robotten, som Antvorskov Skoles 'Team Fanatic' har programmeret til at udføre en lang række opgaver på den officielle FFL-bane. Illustration: Andreas Beck

Det handler selvfølgelig om, at de får et kick ud af konkurrencen. Jo mere, de øver, desto bedre bliver de, og så er chancen større for at vinde. Og følelsen, når man vinder, er der ikke meget, der overgår.

Men drengene har også tænkt længere frem end til næste sejr.

»Science er vores fremtid,« siger Gustav Kappel Larsen, der godt kunne tænke sig at blive jordbrugsteknolog som voksen, fordi han brænder for miljø, natur og udvikling af ny teknologi.

»Ja, og det er it i den grad også,« bemærker Mikkel Bruun, der satser stærkt på at blive softwareingeniør. Han har nemlig regnet ud, at både de gode penge og - vigtigere endnu - mange af de fede job er inden for softwareindustrien.

Mens drengene har talt sig varme om fremtiden, er robotten blevet klar til kamp. Det kræver en enkelt opvarmningsrunde, men derefter fuldfører robotten sine opgaver til punkt og prikke. Programmeringen sidder lige i skabet.

Drømmen var grafiker, nu er den ingeniør

Antvorskov Skole har deltaget i FFL siden 2009, hvor skoleleder Søren Ranthe overtalte nogle elever til at være med.

»Vi havde købt alt Lego-udstyret, og skulle det også bruges,« fortæller han.

»Eleverne er så skide dygtige. Jeg bliver i den grad udfordret af deres niveau,« lyder det fra tidligere Antvorskov-elev og FFL-deltager og nuværende lærervikar, Jeppe Blank. Illustration: Andreas Beck

En af de elever, han overtalte, var Jeppe Blank, der gik ud fra Antvorskov i 2012, tog en HTX og nu er vendt tilbage som lærervikar. Han husker, at Søren Ranthe lovede eleverne en tur til Tivoli i København, hvis de meldte sig.

Det gjorde de så, og trods store startvanskeligheder havnede de til det skandinaviske mesterskab.

»Og så glemte vi alt om den københavnertur. Den var jo helt ligegyldig,« griner Jeppe Blank.

Der er sket meget, siden Jeppe Blank dimitterede fra Antvorskov i 2012, og han indrømmer gerne, at han bliver udfordret af det niveau, eleverne har i dag, når han for eksempel hjælper til i TechLab.

»Jeg tænker wow. Det kunne jeg slet ikke. Se bare på de robotter, de bygger - det er skide imponerede.«

Efter sit nuværende sabbatår vil Jeppe Blank tilbage på skolebænken. Tidligere drømte han om at blive grafiker:

»Nu vil jeg læse til maskiningeniør i Odense. Det er lidt som med robotterne: Man får lov både at designe og bygge.«

Lørdag d. 7. november deltog ‘Team Fanatic’ med blandt andet Mikkel Bruun og Gustav Kappel i den regionale FFl-konkurrence, som blev afholdt på Antvorskov Skole. Her kvalificerede de sig til det skandinaviske mesterskab i Norge d. 27. og 28. november. Vinder de her, går de videre til den enorme internationale FFL-turnering i St. Louis, Missouri, USA.

Eleverne i udskolingen skal vælge mellem en håndværk- og designlinje, en global linje eller sciencelinjen.

Læs også: Engineer the future (ETF)

Emner :