Hvor sætter man ikke denne oplysning op i artiklens overskrift? Den er dog væsentlig for forståelsen.
Hele 40 pct. af fødevarer, der produceres i eller importeres til Danmark indeholder pesticidrester, mens 1,4 pct. helt overskrider den EU-regulerede maksimalgrænseværdi for indholdet af pesticidrester i fødevarer.
Det skriver DTU i en rapport, hvor man i perioden 2012-2017 har indsamlet omkring 13.492 prøver af frugter, grøntsager, korn, animalske produkter, børnemad og andre forarbejdede fødevarer i Danmark og dokumenteret deres indhold af pesticidrester. Man har analyseret for mellem 273-314 pesticider i denne årrække.
Frugt og grøntsager er den fødevaregruppe, hvor prøverne oftest indeholdte pesticidrester. I 54 pct. af de indsamlede prøver var der spor af pesticidrester, og i 2,0 pct. af prøverne overskred indholdet af pesticidrester maksimalgrænseværdien. I rapporten indgår frugt og grøntsager i en fælles fødevaregruppe, men ud af de to understreges det, at frugt indeholder flest pesticidrester.
I prøver med korn indeholdt 30 pct. spor af pesticidrester og 1,0 pct. af prøverne overskred maksimalgrænseværdien. For kød var disse tal henholdsvis 0,2 pct. og 0,0 pct.
Ifølge rapporten fra DTU er der generelt en hyppigere forekomst af pesticider i importerede fødevareprodukter fra udlandet, end der er i danskproducerede fødevarer.
Ud over hyppigheden indeholder prøverne med pesticidrester fra importerede varer generelt set også flere pesticider pr. prøve end de danskproducerede.
Desuden indeholder de importerede fødevarer oftere flere slags pesticider i den samme prøve end i prøverne fra de danskproducerede fødevarer.
Dog er der enkelte former for afgrøder, hvor danskproducerede fødevarer ikke har den mindste hyppighed af pesticidrester. Det gælder gulerødder, agurker, salat, jordbær, hvedemel og hvedekerner.
Hvor sætter man ikke denne oplysning op i artiklens overskrift? Den er dog væsentlig for forståelsen.
Det er godt at der kommer fakta på bordet. Når nu det er importerede varer som indeholder flest pestisidrester, så er det jo INDKØBEREN hos importøren som skal stille krav om forbedringer og sikre at der tages stik prøver for at sikre at de gennemfører forbedringer. Ellers stopper indkøb. 1,4% eller 2% er ikke alarmerende højt i mine øjne, men når man ser at meget danskproduceret er helt uden, så kan det jo lade sig gøre i DK, og der er jo flot. Derfor kan DTU's prøve- og test-system eksporteres til andre lande for at synliggøre problemet disse steder, således at forbedringer kan indføres i deres fødevareproduktion. Indkøberen hos importøren kan jo passende sælge DTU's system og fremgangsmåde til deres leverandør.
det er ovenikøbet i importerede fødevarer fra udlandet, problemet er størst ;o))
Noget jeg synes kunne være interessant i disse tider er, at få oplyst, hvor store disse grænseværdier egentlig er. Vi hører jo meget om overskridelser af grænserne på 0.1 ug/liter i drikkevand - bare for at perspektivere lidt - - -
Hej Jacob Lund Madsen Vil du linke til din kilde i stedet at henvise til en unavngiven rapport fra DTU? mvh Johan Galster
Hej Johan
Artiklen er skrevet mens vi havde rapporten under embargo, hvorfor der ikke var en offentlig version at linke til. I den slags situationer plejer vi at tilføje link, når det findes. Det gør vi også i dag.
Mvh Christian, jourhavende, ing.dk
Når nu det er importerede varer som indeholder flest pestisidrester
Det synes jeg man har set konkluderet, stort set årligt, gennem længere tid. Svjh har ikkeøkologisk, spansk grønt og frugt altid indeholdt flest pesticidrester.
1,4% eller 2% er ikke alarmerende højt i mine øjne,
Som er over en grænseværdi. Der burde overhovedet ikke være grænseværdier. Værdier under grænseværdier kan også vise sig skadeligt, efterhånden som vores gigantiske uvidenhed ganske langsomt aftager.
Fra rapporten: "Commodities from organic production have not been included in the exposure assessments of this report. Consumption of organic commodities is dependent on consumer choice and there- fore not easily included in consumer averages."
Hvis man anser pesticidrester for uønskede, og befolkningen derfor bør undgå dem, mest muligt. Burde økologiske produkter, da indholdet heri er lavere, så ikke som en selvfølge, indgå i en sådan undersøgelse?
Bortset fra at artiklen faktisk slutter med denne sætning:
"Dog er der enkelte former for afgrøder, hvor danskproducerede fødevarer ikke har den mindste hyppighed af pesticidrester. Det gælder gulerødder, agurker, salat, jordbær, hvedemel og hvedekerner. (Mine fede bogstaver)
Her må konklusionen være: Køb usprøjtede varer og/eller dyrk selv
Man kommer til at tænke på Tom Lehrers sang Pollution: "don't drink the water and don't breathe the air"
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard