1,4 pct. af fødevarer i Danmark indeholder flere pesticidrester end tilladt

2. maj 2019 kl. 06:0010
1,4 pct. af fødevarer i Danmark indeholder flere pesticidrester end tilladt
Illustration: Vitalily73 / Bigstock.
Blandt de testede fødevaregrupper er frugt og grøntsager den gruppe, der oftest indeholder pesticidrester, konkluderer ny rapport fra Danmarks Tekniske Universitet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hele 40 pct. af fødevarer, der produceres i eller importeres til Danmark indeholder pesticidrester, mens 1,4 pct. helt overskrider den EU-regulerede maksimalgrænseværdi for indholdet af pesticidrester i fødevarer.

Det skriver DTU i en rapport, hvor man i perioden 2012-2017 har indsamlet omkring 13.492 prøver af frugter, grøntsager, korn, animalske produkter, børnemad og andre forarbejdede fødevarer i Danmark og dokumenteret deres indhold af pesticidrester. Man har analyseret for mellem 273-314 pesticider i denne årrække.

Frugt og grøntsager er den fødevaregruppe, hvor prøverne oftest indeholdte pesticidrester. I 54 pct. af de indsamlede prøver var der spor af pesticidrester, og i 2,0 pct. af prøverne overskred indholdet af pesticidrester maksimalgrænseværdien. I rapporten indgår frugt og grøntsager i en fælles fødevaregruppe, men ud af de to understreges det, at frugt indeholder flest pesticidrester.

I prøver med korn indeholdt 30 pct. spor af pesticidrester og 1,0 pct. af prøverne overskred maksimalgrænseværdien. For kød var disse tal henholdsvis 0,2 pct. og 0,0 pct.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Toksikolog: Pesticider i Egedal-drikkevand kan være giftige i meget små mængder

Hyppigst i importvarer

Ifølge rapporten fra DTU er der generelt en hyppigere forekomst af pesticider i importerede fødevareprodukter fra udlandet, end der er i danskproducerede fødevarer.

Ud over hyppigheden indeholder prøverne med pesticidrester fra importerede varer generelt set også flere pesticider pr. prøve end de danskproducerede.

Desuden indeholder de importerede fødevarer oftere flere slags pesticider i den samme prøve end i prøverne fra de danskproducerede fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Drik ikke vandet: Giftigt pesticid fundet i vandboringer vest for København

Dog er der enkelte former for afgrøder, hvor danskproducerede fødevarer ikke har den mindste hyppighed af pesticidrester. Det gælder gulerødder, agurker, salat, jordbær, hvedemel og hvedekerner.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
20. maj 2019 kl. 09:57

Man kommer til at tænke på Tom Lehrers sang Pollution: "don't drink the water and don't breathe the air"

9
5. maj 2019 kl. 20:56

Bortset fra at artiklen faktisk slutter med denne sætning:

"Dog er der enkelte former for afgrøder, hvor danskproducerede fødevarer ikke har den mindste hyppighed af pesticidrester. Det gælder gulerødder, agurker, salat, jordbær, hvedemel og hvedekerner. (Mine fede bogstaver)

Her må konklusionen være: Køb usprøjtede varer og/eller dyrk selv

8
2. maj 2019 kl. 11:26

Fra rapporten: "Commodities from organic production have not been included in the exposure assessments of this report. Consumption of organic commodities is dependent on consumer choice and there- fore not easily included in consumer averages."

Hvis man anser pesticidrester for uønskede, og befolkningen derfor bør undgå dem, mest muligt.Burde økologiske produkter, da indholdet heri er lavere, så ikke som en selvfølge, indgå i en sådan undersøgelse?

5
2. maj 2019 kl. 09:29

Hej Johan

Artiklen er skrevet mens vi havde rapporten under embargo, hvorfor der ikke var en offentlig version at linke til. I den slags situationer plejer vi at tilføje link, når det findes. Det gør vi også i dag.

Mvh Christian, jourhavende, ing.dk

4
2. maj 2019 kl. 09:14

Hej Jacob Lund Madsen Vil du linke til din kilde i stedet at henvise til en unavngiven rapport fra DTU? mvh Johan Galster

3
2. maj 2019 kl. 08:29

det er ovenikøbet i importerede fødevarer fra udlandet, problemet er størst ;o))

Noget jeg synes kunne være interessant i disse tider er, at få oplyst, hvor store disse grænseværdier egentlig er. Vi hører jo meget om overskridelser af grænserne på 0.1 ug/liter i drikkevand - bare for at perspektivere lidt - - -

2
2. maj 2019 kl. 08:27

Det er godt at der kommer fakta på bordet. Når nu det er importerede varer som indeholder flest pestisidrester, så er det jo INDKØBEREN hos importøren som skal stille krav om forbedringer og sikre at der tages stik prøver for at sikre at de gennemfører forbedringer. Ellers stopper indkøb. 1,4% eller 2% er ikke alarmerende højt i mine øjne, men når man ser at meget danskproduceret er helt uden, så kan det jo lade sig gøre i DK, og der er jo flot. Derfor kan DTU's prøve- og test-system eksporteres til andre lande for at synliggøre problemet disse steder, således at forbedringer kan indføres i deres fødevareproduktion. Indkøberen hos importøren kan jo passende sælge DTU's system og fremgangsmåde til deres leverandør.

1
2. maj 2019 kl. 08:25

Hvor sætter man ikke denne oplysning op i artiklens overskrift? Den er dog væsentlig for forståelsen.