13 meter længere ben skal sikre Tyra 30 år mere

1. april 2017 kl. 14:004
13 meter længere ben skal sikre Tyra 30 år mere
Illustration: Maersk Oil.
Tyra-feltet i Nordsøen skal renoveres og fornyes, fordi det synker. Med statens nye investeringsvindue satser Mærsk stærkt og bygger også nye beboelses- og procesplatforme.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det bliver et projekt i gigantstørrelse, når Tyra-feltet 225 km vest for Esbjerg skal renoveres for et tocifret milliardbeløb som resultat af den nylige aftale mellem regeringen og DUC – Dansk Undergrunds Consortium.

Benene under en række platforme skal forlænges med omkring 13 meter, selve platformene skal afmonteres og erstattes af nye, og endelig skal der bygges helt nye beboelses- og procesplatforme, og de eksisterende skal skrottes.

Læs også: Aftale giver midlertidig hjælp til trængt olie- og gassektor

Forlængelsen er nødvendig, fordi Tyra-feltet synker. Det gør det som konsekvens af, at der gennem 33 år er hentet 28,9 millioner kubikmeter olie og 95,3 milliarder normalkubikmeter gas op af undergrunden, og at det opståede tomrum ikke har kunnet udfyldes tilstrækkeligt uden at skade reservoirerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Resultatet er, at Tyra-feltets platforme nu står 5 meter lavere, end da de blev bygget i 1984.

Illustration: MI Grafik.

Illustration: MI Grafik.

Højere ben skal købe tid

Ifølge Morten Hesselager, der er projektchef for Tyra Future-projektet i Maersk Oils danske forretningsenhed, kan man ikke forhindre, at feltet vil fortsætte med at synke, efterhånden som der hentes mere olie og gas op. Men en forlængelse af fundamentet – de såkaldte jackets – på en række af platformene kan forlænge deres levetid med i hvert fald 30 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har monitoreret nedsynkningen i de seneste 30 år og har en robust model for, hvordan det vil fortsætte i fremtiden. Nu sørger vi for at hæve platformene tilstrækkeligt til at tage højde for det fald, der nødvendigvis vil ske i fremtiden,« siger han.

I forbindelse med forlængelsen af platformenes fundamenter skal de gamle kombinerede beboelses- og procesplatforme skrottes, og der skal bygges to nye: én beboelsesplatform og én procesplatform. Adskillelsen sker hovedsageligt for at optimere drift og sikkerhed.

»Det er en af vores primære læringer fra Nordsøen: Vi lægger nu om dage altid beboelse væk fra procesanlægget for på den måde at minimere sikkerhedsrisikoen for vores ansatte,« siger Morten Hesselager – en sikkerhedsrisiko, der primært udgør i eksplosionsfare.

En kompliceret skrotning

De to mest udfordrende elementer i renoveringen og udviklingen af Tyra-feltet er ifølge Morten Hesselagers vurdering fundamentet til de mindre brønd- og riserplatforme, jackets samt dekommissioneringen af de to gamle proces- og beboelsesplatforme.

»Det komplicerede ligger i at sikre, at de nye top sides (platforme, red.) kommer til at passe helt og aldeles med de eksisterende jackets, når disse forlænges med over 10 meter,« fortæller han og uddyber, at det blandt andet drejer sig om, at fundamentet kan holde til den ekstra vægt, der følger med forlængelsen.

»Det har været et kompliceret stykke ingeniørarbejde, der har taget lang tid at beregne,« siger han.

Fundamenterne kan bære

Lokale ingeniørvirksomheder er nået frem til, at de eksisterende fundamenter godt kan bære forlængelsen, og derfor har Mærsk valgt at lade dem blive.

Den anden komplicerede opgave er dekommissioneringen af de to gamle proces- og beboelsesplatforme. De er blevet modificeret gennem årene, og Morten Hesselager fortæller, at det derfor kræver en detaljeret planlægning at fjerne dem sikkert og effektivt:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vores plan er derfor at arbejde tæt sammen med samarbejdspartnere for at komme frem til den bedste måde at fjerne anlæggene på, så det sker på forsvarlig vis og i henhold til gældende lovgivning.«

Ud med blok og blyant

For at forbedre sikkerheden og effektiviteten af anlægget i Nordsøen vil der i forbindelse med renoveringen af Tyra blive installeret sensorer på dele af udstyret på flere af platformene. Condition based monitoring, kalder Morten Hesselager det.

»Det gør os i stand til at indsamle data fra alt vores udstyr, som fortæller, om udstyret virker, som det skal. Dermed kan vi optimere vedligeholdelse og drift på baggrund af de mange informationer, vi modtager på land,« siger han.

Sensorerne kommer til at sidde på blandt andet kompressorer, pumper og generatorer. Informa­tionerne sendes til specialister på land, hvilket kan spare Maersk Oil for at inspicere unødigt.

Direkte indberetning af skader

Ved det inspektionsarbejde, der trods alt skal foregå på platformene, vil meldinger om skader eller ting, der skal udbedres, for fremtiden ske på håndholdte enheder. Det betyder, at de inspicerende medarbejdere både kan modtage og sende informa­tioner direkte til specialister på land.

»I øjeblikket går folk rundt med blok og blyant og tager noter. Bagefter går de tilbage til kontrolrummet, hvor de skriver noterne ind i en database på en computer,« siger Morten Hesselager.

Mærsk forventer, at renoveringen og udviklingen af Tyra-feltet vil stå færdig i 2022. Opgaverne i forbindelse med det blev sendt i udbud sidste fredag, og Mærsk forventer, at der kommer tilbud i løbet af sommeren.

Derefter bliver det besluttet, hvad der præcis skal ske, og hvem der skal udføre arbejdet. Det er derfor heller ikke muligt for Mærsk at komme nærmere en pris for operationen, end at det bliver ‘et tocifret milliardbeløb’, og forlydender om en samlet pris på 30 milliarder kroner vil selskabet ikke kommentere.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
2. april 2017 kl. 19:56

Håber, at Ingeniøren løbende vil berette om forløbet.

Opgaven mere end svarer til at hæve Eiffeltårnet med 13 meter, mens benene op til første platform står under vand.

Håber at alt lykkes til benefice for os alle sammen.

3
2. april 2017 kl. 13:08

Der :) findes forklaringen

2
2. april 2017 kl. 13:02

Fordi det ikke er jack-up platforme ;-)

1
2. april 2017 kl. 12:32

Hvorfor kan man ikke bare "jacke" platformens ben op? Nogle få centimeter og et ben ad gangen?

John Larsson