13 døde af legionella på plejehjem: »Det er en umådelig trist besked«

Plus10. november 2021 kl. 03:397
13 døde af legionella på plejehjem: »Det er en umådelig trist besked«
13 plejehjemsbeboere er døde af legionella i perioden fra 2019 og frem til september i år, oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke(S) i et svar til Folketingets Sundhedsudvalg. Illustration: heiko 119 / Bigstock.
Der er tidligere fundet legionella på ni ud af ti plejehjem. Nu svarer sundhedsministeren for første gang på, hvor mange dødsfald den livsfarlige bakterie specifikt har kostet blandt de ældre beboere på landets plejehjem.
Artiklen er ældre end 30 dage

Ingeniøren har tidligere afsløret, at legionella-bakterier findes i stort set alle danske plejehjems vandinstallationer. Det koster menneskeliv, og nu sætter sundhedsminister Magnus Heunicke (S) for første gang tal på, hvor mange plejehjemsbeboere der i nyere tid er døde af den vandbårne bakterie.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
26. august 2022 kl. 09:00

Man kan faktisk godt drikke vand med legionella - Legionella sygdommen er båret i aerosoler, og disse skal ned i lungerne, før det er farligt.. Men man kan på den anden side jo aldrig være for forsigtig.

Rådet med bruseslangen på gulvet er rigtigt godt. På mange hospitaler udskifter man regelmæssigt bruseslangerne, da bakterierne vil opformeres i det vand, der står i slangen. Og især i brusehovedet. Hvor der dannes "slim" eller aflejringer er der særlig stor fare for at legionella kan formere sig. Og brusehoveder, der laver mange aerosoler, er heller ikke så smart.

Desuden når temperaturen i bruseslangen jo aldrig den "legionella dræbende" temperatur, idet der alle steder i dag sidder et blandingsbatteri, som laver vand med tilpas "bade" temperatur. Måske maksimalt omkring 40 grader C.

På hospitalerne har man ofte central produktion af varmt vand, og lange cirkulationsledninger. Her kan det være vanskeligt at undgå "døde" ender, hvor bakterier kan formere sig. Netop fordi tempeaturen og kan blive lavere end de ca. 55-60 grader, som er nødvendigt for at holde bakterierne væk. Lange cirkulationsledninger er ikke særlig gode - der er konstant varmetab fra dem, og det koster penge.

Decentral varmtvands produktion med varmevekslere er en rigtigt god ide, frem for beholdere. I en beholder vil der altid være et område, hvor legionella kan leve. Nemlig der hvor de kolde vand er/kommer ind. Vekslere derimod indeholder typisk ganske få liter vand, som legionella kan formere sig i. Et god veksler går typisk "kold", når den ikke producerer. Derfor er forholdene heller ikke gode for legionella. Og de få liter vand, der står fra veksleren i rørene til tapstedet kan man skylle ud før man bader.

Vekslere har også en meget bedre afkøling/returtemperatur, hvilket er fint for fjernvarmen og økonomien.

Gennemskyldning med meget varmt vand ses ofte anbefalet - jeg er i tvivl om det overhovedet hjælper. Legionella vil jo bare komme igen. Og får man nu dræbt det hele?

Man bør seriøst overveje decentral varmtvands produktion, korte ledninger fra produktion til tapsted, og slangen på gulvet. Måske skulle man montere en automatisk drænventil på bruseslangen? Det er vist forsøgt, men aldrig slået igennem.

60 grader varmt brugsvand er ikke løsningen - det er uøkonomisk og kan føre til skoldning. Og det sætter begrænsninger for at sænke temperaturen i fjernvarmenettene.

6
11. november 2021 kl. 08:48

Legionella er naturligt forekommende i grundvand, men i de mængder der er tale om i rent (og koldt) grundvand udgør det ikke noget problem. Sagen er, at hvis det er få bakterier der er tale om, er det normalt ikke noget problem for immunforsvaret at slå dem ned. Udfordringerne kommer, når der er tale om svage/udsatte patienter eller beboere på et plejehjem. F.eks. er det kritisk, hvis brandsårsafdelingen på et hospital forsynes med vand der er kontamineret med Legionella. Her er patienten forbrændt og der bruges rigelige mængder vand i behandlingen. Hvis der er åbne brandsår, giver det lynhurtigt en infektion, hvis der er bakterier i vandet.

Derfor er der ofte vandbehandling (aktiv bekæmpelse af bakterier i vandet) på hospitalerne, mens der typisk benyttes korrekte temperaturforhold til at begrænse Legionella i andre bygninger. Legionella formerer sig bedst ved temperaturer mellem 25 og 45°. Derfor vil en energioptimeret varmtvandsbeholder med en temperatur på 45° give perfekte betingelser for Legionella. Derfor kan man enten sørge for at øge temperaturen i varmtvandbeholder og rørsystem til 68°C en gang om ugen (og herved dræbe alle bakterierne) eller tilsætte desinficerende middel til vandet. En anden mulighed er at benytte varmeveksler istedet for varmtvandsbeholder, da der ikke er stillestående vand i veksleren der har samme temperatur i lang tid af gangen.

Hvis man selv er lidt nervøs over legionella i det varme brugsvand, kan disse enkle råd følges:

  1. Drik ikke varmt eller blandet vand fra vandhanen.

  2. Brug koldt vand til madlavning.

  3. Tag aldrig vand fra bruseren i munden.

  4. Lad gerne bruseren ligge på gulvet, når badet er færdigt. Herved løber stillestående vand i afløbet istedet for at være i bruserhovedet og i slangen.

5
10. november 2021 kl. 18:03

Man kan ret enkelt reducere risikoen.

Ud over at holde en temperatur på over 50 grader, hvilket kan være svært i områder med lavtemperaturfjernvame (fremløb på 60 grader) er der andre foranstaltninger, der reducerer risikoen:

Sørg for at bruseren er renset og afkalket, så der ikke dannes aerosoler. Hyppig afkalkning er ikke nok, for der dannes en bakteriebelægning i brusehovedet, som skal renses indvendigt.

Det bedste er at skrue bruseren af slangen efter brug, og tømme den og slangen for vand. Så skal der ikke afkalkes og renses nær så ofte. Undgå "energispare brusere". De forstøver vandet alt for fint.

4
10. november 2021 kl. 13:47

VVS arbejde foregår ikke i renrum og der skal kun få bakterier til. Hvis du udskifter et vandrør, så vil der være noget på indersiden af det nye rør og du kan først effektivt disinficere det efter at det er installeret. Det vil sige, at så skal du disinficere hele installationen og i princippet helt tilbage til vandværket. Og selv da, kan det være at det kommer ind via vandet da vi i Danmark ikke renser og disinficere vandet.

Hvem har sagt at legionella ikke er et problem i private installationer? Det er det. Løsningen er alle steder den samme, temperaturen skal være høj nok i det varme vand.

Uanset at private også har problemer, så er det en skandale at de ikke har styr på det, der hvor der bor mange svage personer, på landets plejehjem!

3
10. november 2021 kl. 13:17

Tak, ja.

Betyder det, at installationer smittes, kontamineres, ved konstruktionen ? Rør som ligger på byggepladsen ?

Hvorfor kan anlæg så ikke desinficeres ? Hvorfor er kontamineringen ikke lige så udbredt i private installationer ?

  • eller er der bare flere svage på plejehjem end i private hjem ?
1
10. november 2021 kl. 11:55
  1. Bakterier optræder kun ved smitte. Hvor kommer oprindeligt fra ? Een ting er, at de kan formere sig i anlæg med dårlig vandtemperatur, men de må jo komme et sted fra.

  2. Hvorfor er løsningen ikke UV-bestråling af det tappede vand ? Det benyttes f.eks. i skibe.