1.218 droner slår verdensrekord ved vinter-OL

Over 1.200 droner formede tilsammen de olympiske ringe ved åbningsceremonien ved vinter-Ol i Sydkorea. Illustration: Intel

Da vinter-OL i Pyeongchang i Sydkorea blevet åbnet i fredags, var det med en verdensrekord på himlen.

Her var tv-seere vidne til verdens hidtil største droneshow med 1.218 droner, der fløj simulant for at skabe et enormt lysshow med olympiske ringe, fugle og snowboardere.

Det var Intel, der stod bag rekordforsøget med deres Shooting Star-droner, der er særligt udviklet til lysshows.

Shooting Star-dronen er en quadcopter-drone og er fremstillet af letvægtsplast og skum. Den flyver ved hjælp af fire rotorer.

Dronen har indbygget LED-dioder, og ifølge Intel kan dronerne skabe op mod fire milliarder farve-kombinationer.

Dronen er omkring 30 centimeter i diameter og vejer omkring 220 gram.

De mange droner er styret fra en enkelt computer og navigerer med GPS. Dronerne kommunikerer ikke internt med hinanden, når de er i luften.

Alt styres fra en central computer, der definerer, hvilken opgave hver enkelt fysisk drone skal indtage afhængig af batteriniveau og GPS-styrke.

Selve lysshowet bliver programmeret i et 3D-tegneprogram, hvor hver enkelt drone får tildelt en pixel af det samlede billede.

»For at skabe en så virkelighedsnær version af en snowboarder med mere end 1.200 droner, har vores animationsteam brugt et billede af en rigtig snowboarder for at få den perfekte outline og form på himlen,« siger Natalie Cheung til Wired.

gif
GIF: Intel

Kulden driller batterier

Shooting Star-dronerne drives frem af lithium-ion batterier, og det giver en begrænset flyvetid på lidt under 20 minutter.

Det er især kulden ved vinter-OL der har sat batterierne under pres, men det er lykkedes Intel at overvinde kulde-udfordringerne.

Ifølge Wired har Intel testet deres droner i Finland op til vinter-OL.

»Vores droner har ikke tidligere fløjet i så kolde temperaturer. Vi har testet i temperaturer ned til -10-15 grader for at se hvad der er muligt,« Natalie Cheung, der leder Intels drone-lysshows til Wired.

Intel stod i forvejen for den eksisterende rekord for flest simultant styrede droner.

Den rekord var på 500 droner og blev sat i 2016.

Intels oprindelige ambition var at opføre drone-lysshowet direkte under åbningsceremonien, men selskabet måtte lave en kovending i sidste øjeblik.

Intel oplyste at det skyldes »impromptu logistical changes«.

Det lysshow, som seerne fik, var derfor en optaget udgave af lysshowet.