12.000 m3 fjeld fjernet: Ny færøsk tunnel med rundkørsel under havet

9. december 2020 kl. 12:3927
12.000 m3 fjeld fjernet: Ny færøsk tunnel med rundkørsel under havet
Illustration: Olavur Frederiksen / Faroephoto.com / P/f Eystur- og Sandoyartunlar.
Entreprenøren NCC er ved at være færdig med et spektakulært tunnelprojekt på Færøerne, som blandt andet indeholder en rundkørsel under havets overflade.
Artiklen er ældre end 30 dage

En ny tunnel, der forbinder den færøske hovedstad Torshavn med to byer på naboøen Eysturoy, står til at åbne før jul, selvom den først skulle være klar næste år. Det skriver det engelsksprogede lokalmedie Local.fo.

Den 17. december vil det landstingsejede selskab P/F Eystur- og Sandoyartunlar, som står for opførelsen og driften af den 11,2 km lange tunnel, teste tunnelen og nødberedskabet, og hvis testen går godt, kan det være, at færingerne får lov til at tage tunnelen i brug før tid. I så fald får de adgang til, hvad der angiveligt er verdens eneste undersøiske rundkørsel.

7,5 km fra hovedøen Streymoy, hvor Torshavn ligger, støder tre tunneler nemlig sammen i en rundkørsel. Tager man den første afkørsel, kører man 2,2 km til Rokini i byen Saltnes, og hvis man tager den anden afkørsel, kommer man op til overfladen ved byen Strendur, der ligger på nordsiden af den 14 km lange Skålefjord, der skærer ind i Eysturoy på dette punkt.

Eysturoytunnelen

  • Undersøisk tunnel m.m.

  • Byggeperiode: 2016-2021

  • Totallængde hovedtunnel: 11,2 kilometer

  • Bredde: 10,5m

  • Stigningsgrad: 5 procent

  • Laveste punkt: -187 meter

  • Finansiering: Vejafgift

  • Kunde: P/F Eystur- og Sandoyartunlar (EST)/Lagtinget

  • Kontraktværdi: 1,17 milliarder kroner.

Overraskende geologi

Tunnellerne er projekteret af det norske rådgivningsfirma Norconsult, og i 2016 vandt entreprenøren NCC kontrakten på at opføre tunnelen mellem Stremoy og Eysturoy samt en option på endnu en tunnel fra Stremoy og sydpå mod øen Sandoy.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Siden 2017 har NCC så sprængt og gravet sig frem med to hydrauliske borerigge fra Atlas Copco. Tunnelen når 187 meter ned under havets overflade, og selvom NCC tidligere har opført to andre tunneler på Færøerne, rummede geologien alligevel nogle overraskelser.

Læs også: Færinger bygger 11,2 km tunnel med rundkørsel under havet

»Tunnelen krævede usædvanligt meget injicering, i forhold til hvad der er blevet brugt på andre færøske tunneler – 7.500 ton injektionscement har vi brugt for at være helt præcis. Det løste fagfolkene ganske godt,« forklarede projektleder Alf Helge Tollefsen fra NCC Infrastructure i en pressemeddelelse, da entreprenøren havde sprængt det sidste stykke klippe væk i juni 2019.

Rundkørsel krævede omtanke

Byggeriet af selve rundkørslen, hvor man skulle lade en klippesøjle stå i midten, var heller ikke helt let.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rundkørslen er udgravet som en donutform med en stor søjle i midten. Udgravningen krævede megen forsigtighed og var en af projektets største udfordringer. Illustration: NCC.

»Det, der gør denne tunnel speciel, er rundkørslen. Mængden af fjeld, der skal fjernes, er ca. 12.000 m3, hvilket er en udfordring at håndtere, ligesom spændvidden i rundkørslen også er en stor udfordring,« fortalte Øyvind Moen, der er anlægsleder hos NCC, i en pressemeddelelse,, da byggeriet gik i gang i 2017.

Læs også: Færøerne får undersøiske tunneler for to milliarder kroner

Klippen ved rundkørslen viste sig at være af god kvalitet, men entreprenøren valgte alligevel at gå forsigtigt frem. Til branchemediet Tunneltalk har Alf Helge Tollefsen forklaret, at entreprenøren vandtætnede klippen systematisk ved hjælp af injicering og kun udgravede mindre sektioner ad gangen for derefter at indbore sikringsbolte og sprøjte beton på, før man gik videre til den næste sektion.

Hurtigere transport til Klaksvik

Når den nye tunnel åbner, bliver rejseafstanden fra Torshavn til byerne nord og syd for Skålefjorden reduceret fra 55 til 17 kilometer, så hvor man i dag skal køre i 64 minutter, kan man fremover nøjes med 16. Lige så vigtigt er det imidlertid, at rejsetiden mellem hovedstaden og Færøernes næststørste by, Klaksvik, bliver næsten halveret fra 68 til 36 minutter, når man triller gennem tunnelen i stedet for at køre over den eksisterende bro, der ligger længere mod nord.

Den nye tunnel reducerer rejsetiden mellem Torshavn og Færøernes næststørste by Klaksvik fra 64 til 36 minutter. Illustration: Olavur Frederiksen / Faroephoto.com / P/f Eystur- og Sandoyartunlar.

Prisen for passagen kommer ifølge Local.fo til at ligge på 75 kroner hver vej, hvis man har tegnet et årsabonnement, der koster 200 kr./køretøj. Uden abonnement kommer prisen op på 175 kroner. For motorcykler og varevogne/lastbiler bliver prisen henholdsvis 60 og 150 kroner med abonnement og 100 kroner mere uden abonnement.

Siden 1960'erne er der anlagt mange vejtunneler på Færøerne. 17 af dem går gennem fjeld, mens to, der åbnede i henholdsvis 2002 og 2006, går under havet. På dette kortudsnit kan man se linjeføringen for de to nye tunneler Streymoy-Eysturoy og Streymoy-Sandoy. Illustration: Maximilian Dörrbecker / Wikimedia Commons.

Eysturoytunnel skal betale tunnel til Sandoy

Tunneloperatøren P/F Eystur- og Sandoyartunlar forventer omkring 5.500 passager pr. dag i gennemsnit. Det skal både give penge nok til at betale NCC de omkring 1,1 mia. kroner, som de blev lovet ved underskrivelsen af fastpriskontrakten i 2016 – dog med mulighed for at få mere, hvis der blev brug for mere injicering og vand- og frostsikring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indtægterne skal desuden bidrage til at betale det andet tunnelprojekt, som tunneloperatøren også har valgt at sætte gang i.

Læs også: En tunnel ud af krisen

Da NCC havde udgravet tunnellerne mellem Streymoy og Eysturoy blev maskiner og mandskab nemlig straks sendt sydpå for at bore en næsten lige så lang tunnel mellem Streymoy og Sandoy. Den tunnel skal være 10,9 km lang og har et tværsnit på 9,5 meter mod 10,5 meter på tunnelen til Eysturoy.

Prisen for denne tunnel ligger på 922 mio. kr, men trafikken forventes at være langt mere begrænset på kun 310 passager i et gennemsnitsdøgn. I september havde NCC gravet og sprængt omkring halvdelen af Sandoytunnelen, og forventningen er nu, at den kan åbne i 2023.

27 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
23
12. december 2020 kl. 12:10

!!12.000 m3 fjeld fjernet: Ny færøsk tunnel med rundkørsel under havet!!

!!Den 17. december vil det landstingsejede selskab P/F Eystur- og Sandoyartunlar, som står for opførelsen og driften af den 11,2 km lange tunnel, !!

Det er en imponerende overskrift. Man forledes til at tro, at man kan klare at bore en dobbeltsporet tunnel på 11 km under havet og kun skulle have fjernet 12000 M3.

Forklaringen kommer i artikkelteksten, at det er rundkørslen, hvorfra man har skullet fjerne de 12000M3.

21
12. december 2020 kl. 01:16

Ej, i skal simpelthen ikke bilde mig ind, at man kan bygge 11km tunnel for 1 mia. dvs, vi i Frederikssund kunne have sluppet for den øjebæ over Roskilde fjord som ikke kun skænder natur og miljø men også er årsag til støj? Og man kunne have gjort det for få hundrede millioner i stedet for 2 mia? Ej, der må være en fejl i teksten. Det koster ikke 1 mia at bygge så meget tunnel.

20
9. december 2020 kl. 22:55

Broen er ikke problemet, når den er lukket. Lyskrydsene i begge ender, og hele vejen gennem Frederikssund er det største problem. En effektiv spærre af uvedkommende sivetrafik ville hjælpe meget. Det kunne gøres ved at lade lyskrydsene være røde for sidevejene i myldretiden og lede al tværgående trafik under JF Villumsensvej ved CircleK rundkørslen, alternativt føre JF Villumsensvej under rundkørslen. Ved Færgegården, på Hornsherredssiden anlægges en rundkørsel på inddæmmet areal, med by-pass baner på alle tre sider. For at sikre den fri passage af biler fra Skibby til Jægerspris skal biler, der kommer fra Jægerspris og skal mod broen, have vigepligt for de ligeudkørende sydfra.

By-passbanen sydfra skal begynde ved det skarpe sving ved Brandt Møller, hvor vejen rettes ud og føres i en blød bue hen til broen, tilsvarende med den nordgående. Der er også masser af plads til at anlægge en vej bagom skoven Færgelunden, så folk i de nye kvarterer f.eks. Snogekær kan køre direkte hjem uden at skulle igennem Hovedgadens utallige rundkørsler og bump

19
9. december 2020 kl. 22:43

Måske bør undergrunden mellem Bornholm og Skåne undersøges, før der gives et så skråsikkert bud. Der er givet vis mange omkostningstunge overraskelser på den strækning.

Hvorfor pil ned på den ?

Nordbornholm er granit, Skåne er kalk og moræne. Hallandsåsen kostede over en milliard pr. kilomeret.

Det prismæssigt sikreste ville nok være en sænketunnet, vanddybnen er "kun" omkring 40-50 m, og bundprofilet virker rimelig jævnt.

18
9. december 2020 kl. 22:24

Man kunne have nøjes med at bygge selve broen 4-sporet, og resten 2-sporet, eller 2+1 som til Sjællands Odde.

Eller udbygge vejen gennem Frederikssund og Hornshered, så bilerne kunne komme væk fra Kronprins Frederiksbro efter passage. En broåbning giver lange ventetider, fordi bilerne ikke kan komme væk, når broen genåbner for trafik.

I København, Sønderborg og Aalborg har man levet med oplukkelige broer i 100 år.

17
9. december 2020 kl. 22:21

undergrunden mellem Bornholm og Skåne undersøges

Granitten i denne ende af Sverige er ikke stabil og vandtæt. Det erfarede svenskerne da deskulle bygge Hallandsås tunellen. De var 26 år om at bygge den, til en 20-doblet pris. Hvis der skal laves en tunnel skal den bores.

16
9. december 2020 kl. 22:14

Min vært på Færøerne mener at mange vil vælge at flytte væk fra Thorshavn og tilbage til deres hjembygd, for at få en bedre og større bolig og at være tættere på deres familie.</p>
<p>De tidligere tunneler har ellers haft den modsatte effekt.

Der skal man lige vuderer afstandene. Broerne har ikke sikret Langeland mod fraflytning, men der har sikret Taasinge og Thurøs status som attraktive forstæder til Svendborg. Uanset hvad man bygger af motorveje og broer, er der fortsat >100 km til Møn og Falster.

Skålafjordregionen bliver en forstad til Thorshavn. Men området nord-øst for Klaksvik er nok fortsat for langt ude.

15
9. december 2020 kl. 20:16

Fornuft eller ej, så er det da et herligt tunelarbejde. Godt der findes folk i Nordatlanten der ikke er tynget under DJØF'ernes "fornuft" og mantra om omkostningseffektivitet.

14
9. december 2020 kl. 19:35

Måske bør undergrunden mellem Bornholm og Skåne undersøges, før der gives et så skråsikkert bud. Der er givet vis mange omkostningstunge overraskelser på den strækning.

11
9. december 2020 kl. 18:39

Så er det nu man skal vågne og få lettet måsen af hænderne i DK og gå igang med projektering af Bornholm tunnel, så selve tunnelsarbejdet kan starte op om et år. Tunnelssjakket heroppe bliver færdige med at bore Sandoyartunnelin om et år og der bliver ca 5 år før man går igang med ca 23 km lange Suðuroyartunnelin og i det tidsrum kunne yderst kompetente tunnelssjakket bore 40 km tunnel til Bornholm.

Det haster faktisk med at få lavet Suðuroyartunnelin, da færgen M/S Smyril er 15 år og er godt banket sønder og sammen og en ny tidssvarende færge hurtigt løber op i 7-900 millioner kr og for børn og sarte sjæle kan sejlturen være noget af en oplevelse:https://www.youtube.com/watch?v=Tf6XR_mcZWQ

De nye undersøiske tunnellerne heroppe koster i omegn 120 millioner kr/km og er nogle af de mest fornuftige investeringer der er lavet i nyere tid, da det har koblet samfundet sammen, om man regner Suðuroyartunnelin med , så er talen om 56,3 km undersøiske tunneller tilsammens til øernes 50.000 beboere, oveni undersøiske tunneller kommer værende og nye 32 km tunneller.

For udkants Bornholm vil en tunnel være et kæmpe løft ind i fremtiden og med elbilernes indtog og vindmølleparker, så sikrer tunnellen en grøn og bæredygtig fremtid i forhold til kosttunge fossile motorfærgerne og man slipper for at sidde og trille tommelfingre som en fange til næste færgefart.

10
9. december 2020 kl. 18:32

Det kan da ikke passe, at man har bygget over 11km tunnel for 1,1mia kr? Har jeg misset noget her?</p>
<p>Til sammenligning har Kronprinsesse Marys Bro kostet 2 mia. kr. for 1,4km bro.

Som billedhuggeren siger: Skulpturen var allerede inde i stenen, jeg skulle vare hugge den fri. I stabil klippe er tunnellen der allerede, man skal bare fjerne det der er i midten.

I Roskilde Fjord består havbunden af muslingeskaller og mudder.

Desuden har man spildt penge på at lave en motorvejsagtig motortrafikvej, der i begge ender munder ud i overbelastede 2-sporede landeveje uden nævneværdige overhalingsmuligheder, så den laveste fællesnævner bestemmer hastigheden. Man kunne have nøjes med at bygge selve broen 4-sporet, og resten 2-sporet, eller 2+1 som til Sjællands Odde.

9
9. december 2020 kl. 18:26

Betalingstunnel vs gratis bro
Bliver spændende at se hvordan trafikken udvikler sig når man kan vælge mellem en gratis broforbindelse der tager længere tid eller en betalingsforbindelse der giver en genvej.

Jeg var deroppe i august, og min Tomtom havde foruddiskonteret tunnellen, så jeg måtte hele vejen tilbage til broen for at komme til Strendur. Det tog lige 45 minutter ekstra. Min vært på Færøerne mener at mange vil vælge at flytte væk fra Thorshavn og tilbage til deres hjembygd, for at få en bedre og større bolig og at være tættere på deres familie.

En hel times mindre transporttid om dagen skal det nok være værd for de fleste.

8
9. december 2020 kl. 17:28

Det kan da ikke passe, at man har bygget over 11km tunnel for 1,1mia kr? Har jeg misset noget her?

Til sammenligning har Kronprinsesse Marys Bro kostet 2 mia. kr. for 1,4km bro.

7
9. december 2020 kl. 16:23

Derimod mindre udsat for vejrliget.

Tid er penge og for mit vedkommende vælger jeg helt klart tunnelen. Omvejen kommer kun på tale, om man skal søndagsudflugt i sommerhalvåret.

6
9. december 2020 kl. 15:57

Derimod mindre udsat for vejrliget.

5
9. december 2020 kl. 15:38

Ups, du har ret Thomas.

Man skal ikke lade sig forvirre af gamle pressemeddelelser.

4
9. december 2020 kl. 15:37

Bliver spændende at se hvordan trafikken udvikler sig når man kan vælge mellem en gratis broforbindelse der tager længere tid eller en betalingsforbindelse der giver en genvej.

3
9. december 2020 kl. 15:30

Jo, det undrede mig også, men et kig i pressemeddelelsen fra 2017 kommer vi lidt tættere på sandheden: "Vi har udført ca. 3.100 meter tunnel af i alt 11.300 meter, eller 270.000 m3 af i alt 1.050.000 m3 fjeld. Projektet går indtil videre som planlagt, siger projektansvarlig Øyvind Moen i NCC. Mon ikke der skulle stå 1.200.000 m3?

2
9. december 2020 kl. 15:22

Det er rundkørslen.

1
9. december 2020 kl. 14:53

12.000 m3 fjeld fjernet fra en 11.200 m lang tunnel, som har en bredde på 10,5 m. Hvor har de gjort af resten, gravet det ned et sted?