En ny tunnel, der forbinder den færøske hovedstad Torshavn med to byer på naboøen Eysturoy, står til at åbne før jul, selvom den først skulle være klar næste år. Det skriver det engelsksprogede lokalmedie Local.fo.
Den 17. december vil det landstingsejede selskab P/F Eystur- og Sandoyartunlar, som står for opførelsen og driften af den 11,2 km lange tunnel, teste tunnelen og nødberedskabet, og hvis testen går godt, kan det være, at færingerne får lov til at tage tunnelen i brug før tid. I så fald får de adgang til, hvad der angiveligt er verdens eneste undersøiske rundkørsel.
7,5 km fra hovedøen Streymoy, hvor Torshavn ligger, støder tre tunneler nemlig sammen i en rundkørsel. Tager man den første afkørsel, kører man 2,2 km til Rokini i byen Saltnes, og hvis man tager den anden afkørsel, kommer man op til overfladen ved byen Strendur, der ligger på nordsiden af den 14 km lange Skålefjord, der skærer ind i Eysturoy på dette punkt.
Undersøisk tunnel m.m. Byggeperiode: 2016-2021 Totallængde hovedtunnel: 11,2 kilometer Bredde: 10,5m Stigningsgrad: 5 procent Laveste punkt: -187 meter Finansiering: Vejafgift Kunde: P/F Eystur- og Sandoyartunlar (EST)/Lagtinget Kontraktværdi: 1,17 milliarder kroner.Eysturoytunnelen
Overraskende geologi
Tunnellerne er projekteret af det norske rådgivningsfirma Norconsult, og i 2016 vandt entreprenøren NCC kontrakten på at opføre tunnelen mellem Stremoy og Eysturoy samt en option på endnu en tunnel fra Stremoy og sydpå mod øen Sandoy.
Siden 2017 har NCC så sprængt og gravet sig frem med to hydrauliske borerigge fra Atlas Copco. Tunnelen når 187 meter ned under havets overflade, og selvom NCC tidligere har opført to andre tunneler på Færøerne, rummede geologien alligevel nogle overraskelser.
Læs også: Færinger bygger 11,2 km tunnel med rundkørsel under havet
»Tunnelen krævede usædvanligt meget injicering, i forhold til hvad der er blevet brugt på andre færøske tunneler – 7.500 ton injektionscement har vi brugt for at være helt præcis. Det løste fagfolkene ganske godt,« forklarede projektleder Alf Helge Tollefsen fra NCC Infrastructure i en pressemeddelelse, da entreprenøren havde sprængt det sidste stykke klippe væk i juni 2019.
Rundkørsel krævede omtanke
Byggeriet af selve rundkørslen, hvor man skulle lade en klippesøjle stå i midten, var heller ikke helt let.
»Det, der gør denne tunnel speciel, er rundkørslen. Mængden af fjeld, der skal fjernes, er ca. 12.000 m3, hvilket er en udfordring at håndtere, ligesom spændvidden i rundkørslen også er en stor udfordring,« fortalte Øyvind Moen, der er anlægsleder hos NCC, i en pressemeddelelse,, da byggeriet gik i gang i 2017.
Læs også: Færøerne får undersøiske tunneler for to milliarder kroner
Klippen ved rundkørslen viste sig at være af god kvalitet, men entreprenøren valgte alligevel at gå forsigtigt frem. Til branchemediet Tunneltalk har Alf Helge Tollefsen forklaret, at entreprenøren vandtætnede klippen systematisk ved hjælp af injicering og kun udgravede mindre sektioner ad gangen for derefter at indbore sikringsbolte og sprøjte beton på, før man gik videre til den næste sektion.
Hurtigere transport til Klaksvik
Når den nye tunnel åbner, bliver rejseafstanden fra Torshavn til byerne nord og syd for Skålefjorden reduceret fra 55 til 17 kilometer, så hvor man i dag skal køre i 64 minutter, kan man fremover nøjes med 16. Lige så vigtigt er det imidlertid, at rejsetiden mellem hovedstaden og Færøernes næststørste by, Klaksvik, bliver næsten halveret fra 68 til 36 minutter, når man triller gennem tunnelen i stedet for at køre over den eksisterende bro, der ligger længere mod nord.
Prisen for passagen kommer ifølge Local.fo til at ligge på 75 kroner hver vej, hvis man har tegnet et årsabonnement, der koster 200 kr./køretøj. Uden abonnement kommer prisen op på 175 kroner. For motorcykler og varevogne/lastbiler bliver prisen henholdsvis 60 og 150 kroner med abonnement og 100 kroner mere uden abonnement.
Eysturoytunnel skal betale tunnel til Sandoy
Tunneloperatøren P/F Eystur- og Sandoyartunlar forventer omkring 5.500 passager pr. dag i gennemsnit. Det skal både give penge nok til at betale NCC de omkring 1,1 mia. kroner, som de blev lovet ved underskrivelsen af fastpriskontrakten i 2016 – dog med mulighed for at få mere, hvis der blev brug for mere injicering og vand- og frostsikring.
Indtægterne skal desuden bidrage til at betale det andet tunnelprojekt, som tunneloperatøren også har valgt at sætte gang i.
Læs også: En tunnel ud af krisen
Da NCC havde udgravet tunnellerne mellem Streymoy og Eysturoy blev maskiner og mandskab nemlig straks sendt sydpå for at bore en næsten lige så lang tunnel mellem Streymoy og Sandoy. Den tunnel skal være 10,9 km lang og har et tværsnit på 9,5 meter mod 10,5 meter på tunnelen til Eysturoy.
Prisen for denne tunnel ligger på 922 mio. kr, men trafikken forventes at være langt mere begrænset på kun 310 passager i et gennemsnitsdøgn. I september havde NCC gravet og sprængt omkring halvdelen af Sandoytunnelen, og forventningen er nu, at den kan åbne i 2023.
