120 mio. kroner til smart-grid løsninger i hjemmet
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

120 mio. kroner til smart-grid løsninger i hjemmet

Med et samlet budget på 120 mio. kroner skal dansk forskning og udvikling inden for intelligente energisystemer have et ordentligt skub fremad.

Det er i hvert fald ideen med, at Det Strategiske Forskningsråd og Rådet for Teknologi og Innovation netop har givet 60 mio. kroner til en ny platform omkring udvikling af disse intelligente energisystemer.

Den nye platform markerer - sammen med en tilsvarende om innovation i fødevarer - et nyt initiativ ved navn SPIR, hvor Det Strategiske Forskningsråd og Rådet for Teknologi og Innovation satser massivt på forskning og innovation på udvalgte områder.

Ifølge rådene har Danmark længe haft særlige styrkepositioner på netop fødevarer og energisystemer, men vores position bliver udfordret og derfor skal platformene medvirke til, at Danmark forbliver i front.

»Det helt unikke ved SPIR er, at virksomhederne har været med fra første dag til at formulere de forsknings- og innovationsaktiviteter, som platformene skal fokusere på. Derved får vi det tætte samspil mellem det private erhvervsliv og universiteterne, som jeg mener, er helt afgørende for at sikre dynamik og udvikling i begge sektorer,« siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen i en pressemeddelelse.

SPIR står for Strategic Platforms for Innovation and Research, og I SPIR-platformen deltager omkring en snes virksomheder og forskningsinstitutioern i ind- og udland. Og flere forventes at komme til, forklarer leder af SPIR-platformen, Anders Troi fra Risø DTU:

»Vores fokus ligger på løsninger i lavspændingsnettet og i at udvikle udstyr til private husholdninger og mindre industrier, som ikke har 50.000 til at investere i et avanceret styringssystem,« siger han.

Han forklarer, at platformen ikke skal udvikle færdige produkter, men - med baggrund i forståelse af elsystemets fremtidige krav til komponenterne - skal se på hvilke funktioner, sådanne apparater skal have og hvilke vilkår og krav, de skal arbejde under - og hvor hurtigt:

»For eksempel skal vi se på hvordan opladesystemer og -mønstre på elbiler kan spille sammen med elsystemet. Og så skal vi finde ud af, hvordan man kreerer systemer, der både kan tage højde for prissignaler i elmarkedet og for behovet for opladning/elforsyning. Det er for eksempel aktuelt med varmepumper og dybfrysere,« forklarer Anders Troi.

Projektet starter officielt 1. april 2011 og deltagere er Aalborg Universitet, flere institutter på Danmarks Tekniske Universitet, Designskolen i Kolding, Dansk Teknologisk Institut, Dansk Energi, Develvo Products A/S, Greentech Solutions, QEES, Greenwave Reality, Zense Technology, ENFOR A/S, DONG Energy A/S, Danfoss A/S, Grunfos A/S, IBM Danmark, Vestas A/S samt en række andre virksomheder.

Endvidere indgår partnere fra flere udenlandske universiteter: Lund, University College, Dublin, University of Illinois at Urbana, University of California at Berkeley.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten