120 af vesterhavskystens farligste bunkere er snart væk

De fleste af de 120 bunkere er blevet fjernet med hydrauliske borehammere, men nogle steder har entreprenørerne også måttet tage sprængstoffer i brug Illustration: Kystdirektoratet

Et halvt år forsinket er arbejdet med at fjerne de farligste bunkere langs vesterhavskysten nu ved at være færdigt. Det skriver Miljøministeriet og Kystdirektoratet i en pressemeddelelse.
Flere kystkommuner har i årevis forsøgt at få staten til at fjerne bunkerne, fordi de udgør en fare for badegæster, når betonen revner, og armeringsjernene bliver blotlagt. Staten har omvendt ment, at det var en kommunal opgave, når nogle af bunkerne lå på strandarealer og ikke helt ude i vandet.

Læs også: Så må der sprænges: 100 bunkere på Vestkysten skal fjernes

Efter et længere tovtrækkeri indgik Miljøministeriet, Kystdirektoratet og Thisted, Lemvig, Holstebro, Ringkøbing-Skjern og Varde Kommuner sidste år en aftale om, hvor mange bunkere der skulle fjernes - og om, hvem der skulle betale for det. Kommunerne endte med at betale knap 2,3 millioner kroner ud af nedbrydningsprojektets samlede budget på 12 millioner kroner.

De 120 bunkers er placeret i seks kommuner. I dag mangler der kun at blive fjernet fire bunkere i Ringkøbing-Skjern Kommune Illustration: Kystdirektoratet

Arbejdet skulle have været færdigt inden udgangen af 2013, men kraftige efterårsstorme, der blandt andet begravede nogle af de bunkers, der skulle fjernes, drillede de to entreprenører Kingo Karlsen A/S og Per Rasmussen/Dansk Knusning og Genbrug Aps så meget, at der på nuværende tidspunkt stadig står 4 af de 120 udpegede bunkere tilbage.

Men selv om entreprenørerne har fjernet de farligste ud af de i alt 600 bunkere, som Kystdirektoratet har kortlagt, understreger myndighederne, at der sagtens kan dukke nye op, fordi havet konstant flytter store mængder sand rundt på vesterhavskysten.

Der er ikke lavet nogen aftale om at fjerne flere bunkere - i stedet vil Kystdirektoratet vende tilbage til sin gamle strategi med at sende folk ud og klippe armeringsnettenes pigge af, hvis der opdages nye bunkere.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Kan man ikke bare lade være med at bade lige oven i bunkerne?

Hvor mange er kommet til skade?

 • 5
 • 3

Hvor er det dog trist at disse fortidsminder fjernes, er der virkelig ikke nogen der kan se at de er et stykke historie som bør bevares? Vi gør meget for at bevare historiske minder men 2. verdenskrig skal bare "gå væk" koste hvad det vil. Man ofrer milionbeløb på at restaurere fx Garderhøjfortet - for mig er det også bare en betonklods, hvorfor skal den så ikke "gå væk" som tyskernes bunkere?

 • 4
 • 6

skulle lige til at skrive et lignende indlæg.

Der er jo masser af plads at bade på - hvorfor skal folk absolut bade fra bunkerne?

Jeg mener, det er vigtigt at der er synlige minder fra en tid, vi håber ikke gentager sig.

Børnene stiller jo spørgsmål, når de ser dem, og så kan man fortælle historien.

 • 4
 • 3

Hej Søren, Martin og Jens

Der er ikke nogen opgørelse over, hvor mange der er kommet til skade, men den internationale kommunale miljøorganisation KIMO har indsamlet beretninger, anmeldelser, etc. Det udgør dog næppe noget troværdigt statistisk grundlag. Men der i hvert fald to dokumenterede tilfælde, hvor badende er kommet i blodig nærkontakt med piggene fra armeringsjernene.

Et af problemerne er, at en del af bunkerne ligger skjult af vandet, og at de badende derfor ikke opdager dem, før det er for sent. Et andet problem er, at kysten rykker frem og tilbage og dermed til- og afdækker bunkerne, så det er svært at skilte ved de farlige steder.

Under kortlægningen af bunkerne har Kystdirektoratet været konsulteret museer, private interesserede og Kulturstyrelsen om, hvilke bunkere, der kunne have særlig betydning. http://kysterne.kyst.dk/oversigt.html

Direktoratet understreger at det ikke er hensigten af fjerne alle bunkere.

VH

Ulrik Andersen Journalist Ingeniøren

 • 12
 • 0

Jeg er,som 8 årig tourist , kommet til skade på armerings jenet,en ca 6 cm lang rids i overhuden,nogen steder var det å dybt at det næsten nåede ned til underhuden,jeg mistede ca 1½ ml blod,hvilket er meget når man er 8 år.

 • 1
 • 1

Hvad med at pladre lidt beton på de stykker armeringsjern der med tiden er blevet blotlagt ? Det kunne da afværge en del skader . At der ligger nogle "kunstige klippestykker" ved Vesterhavet er vel ikke mere uheldigt end de syle skarpe vulkanske klippeforekomster der snitter badegæster til strimler ved Middelhavets badestrande. Det er meget mulig disse bunkers ikke er naturlig hjemme hørende på de danske badestrande,,, men det er vandscootere , luftmadrasser , kitesurfere og liggestole vel heller ikke . Martin Jessen og Jens Bjørn har ret ,, disse bunkers er en del af Europas historie , så vel som Pont du Gard , den første Elb tunnel og Collosseum .

 • 1
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten