12 volt og mikrovindmølle sparede 85 procent på elregningen

Hvorfor ikke skifte hele husets 230V-elinstallation ud med 12V? Tanken kan være nærliggende, da rigtig mange af husets apparater sagtens kan køre på 12V eller ligefrem gør det i forvejen.

Derfor gik Jesper Holck, der er bosiddende i Port Macquarie midt mellem Brisbane og Sydney i Australien, i gang med at konstruere en husstandsvindmølle, som kunne levere 12 volt, og trække ledninger rundt huset:

»At lave lyset om til 12 volt er jo ret enkelt. Jeg købte alt, hvad jeg skulle bruge, på Ebay i Kina, og da man i Australien ikke har importtold på køb under 1.000 dollar, så kan jeg få en LED-spot for cirka 20 kroner,« fortæller han.

Jesper Holcks hjemmebyggede vindmølle har 70 cm lange vinger. (Privatfoto) Illustration: Jesper Holck

Inverter leverer 230V

Da ikke alle Jesper Holcks elapparater kan køre på 12V, har han købt en lille inverter. Dog er komfur, køleskab og vaskemaskine stadig tilsluttet elnettet, men det er kun, indtil Jesper Holck får fat i en inverter, som kan klare en maksimal belastning på 10 kW og 5 kW i gennemsnit.

Til at oplade mobiltelefoner, iPads, bærbare computere og lignende bruger Jesper Holck en simpel lader magen til cigarrettænderen i en bil.

»Men i går så jeg i vores lokale Aldi, at man kunne købe en universal-lader, input skal blot være 12 volt,« fortæller Jesper Holck, som også har koblet fjernsynets strømforsyning fra og forbundet det direkte til 12V.

En kontrolenhed sender vindmøllegeneratorens jævnstrøm til en batteripakke bestående af seks batterier på tilsammen 750 Ah. Når batteripakken er fuldt opladet, sender kontrolenheden den overskydende el til en elradiator. (Privatfoto) Illustration: Jesper Holck

Egen energiforsyning

Ikke nok med, at de fleste af husets installationer er reduceret til 12V. Jesper Holck har også selv sørget for energiforsyningen. Ud gennem taget på husets garage har han installeret en lille hjemmebygget husstandsmølle med 70 cm lange vinger.

Generatoren i møllen er en jævnstrømsmotor, som Jesper Holck har hentet fra en gammel vaskemaskine. Ved hjælp af en simpel kontrolenhed sendes jævnstrøm fra generatoren til en batteripakke bestående af seks batterier på tilsammen 750 Ah.

Når batteripakken er fuldt opladet, sender kontrolenheden den overskydende el til en elradiator.

5.000 kroner i alt

Generatoren i Jesper Holcks vindmølle er en jævnstrømsmotor hentet fra en gammel vaskemaskine. (Privatfoto) Illustration: Jesper Holck

Hvis det skulle være vindstille i længere tid, har Jesper Holck også installeret en helt almindelig generator. Men endnu har den ikke været taget brug.

I alt vurderer Jesper Holck, at hans installation har kostet cirka 5.000 kroner.

Inden længe flytter han tilbage til Danmark, og så er det planen at købe et gammelt hus og installere et tilsvarende system.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvis de nuværende regler tilpasses, således "Parcelhus møller" ( vingelængde under 1 meter ) kommer i udvikling, vil mange nok finde ovennævnte design og ide interessant. Hvis bare en besparelse på 50 % kunne opnås, vil det være et godt bidrag.

Ros for artiklen og til idemanden.

 • 14
 • 1

Jesper Holck gaar over aaen efter vand. Der er meget mere økonomi i at køre alt paa 220 V med hjælp fra en 12/220 V inverter. Han ville spare de tykke ledninger som 12 V installationen kræver og der var jo 220 V installeret i forvejen. Tabene i en inverter er minimale i forhold til tabene i en ren 12 V installation.

 • 8
 • 1

Det er nu ikke helt at gå over åen efter vand, da han slipper for at lave 220v om til 12v i de 10-30 apparater han nok har kørende på vindmøllen. Med den nye inverter, han har planer om at købe, vil det måske være en idee, men ellers har han jo sparet mange penge på at nøjes, med den lille inverter, han bruger i øjeblikket.

Det kræver et komplet overblik over huset, for at vurdere om den ene installation, er bedre end den anden.

 • 3
 • 0

At lave et parallelt 12V system giver da god mening - frihed for afhængighed af det offentlige el-system, med de apparater som kan køre direkte på den spænding.

Hvorfor have 15 opladere, som konverterer 230 V AC, når man kan køre 12V direkte?

Og med den nye ordning med (solcelle) anlæg, er man nød til at have en ø-drift inverter, hvis man vil trække sit eget parallelle 230V anlæg - og de er en hel del dyrere end dem som bruger elværkets netfrekvens som reference (og altså dermed kræver tilslutning op imod det offentlige net).

Konklusion: Det hele afhænger af den lokale lovgivning.

 • 2
 • 0

Ohm lov er også gældende i DK, men her stopper lighederne også. Men i DK har vi et rasende dyrt samfund som skal betales. Lige som det hedder en parkerings skat, ja så må man altså ikke bidrage til mindre forurening med sine egne opfindelser. For at der kan kræves skatter og afgifter ind, må man ikke gøre noget for et renere miljø. At distribuere 12V koster en del kobber, og giver nogle ikke helt normale kortslutnings niveauer. Systemet er ikke helt vedligeholdelses frit, hvilket nok kræver en ejer med lidt teknisk indsigt. Skal denne service købes ude i byen bliver det ikke billigt. Men ellers genial genopfindelse.

 • 2
 • 0

Det med at have batterier er nu en udemærket idé. De solcelle anlæg der er blevet installeret en masse de sidste år, sender overskydende energi tilbage, så det færdige regnskab kunne se bedre ud.

En installation med mølle, solceller og batterier, så kunne man helt koble sig fra DONG. En lukretiv tanke.

Der er masser er invertere til rimelige penge fx http://www.amazon.de/Spannungswandler-Soft...

Egen vandbrønd og trådløst internet... snap-out-of-it... jeg kom lige til at drømme.

 • 3
 • 1

Du skrev:

"Jeg synes du skal tage en rundtur i din bolig og tjekke hvor mange af dine dimser der faktisk bruger 12 V. Jeg har selv taget turen herhjemme og her bruges mindst 5-6 forskellige spændinger mellem 3,3 V og 19 V."

Vær dog lidt kreativ, og byg en buck converter hvis du har behov for lavere DC spænding, eller en boost ditto hvis du har behov for mere end de 12V.

Omkostningerne er nærmest ikke eksisterende, og tabet i spændingskonverteringen er også tæt på 0 (i modsætning til en klassisk spændingsregulator-IC).

 • 1
 • 1

Jeg vil også mene at det er nødvendigt med både et 12V DC og et 230V AC net for at forsyne alt i husstanden. 12V nettet kan godt række langt, for alt under 12V kan sangens forsynes med 12V hvis bare man bruger en DC-DC step down konverter til fx 3,3V og 5V. De kan fås til en fornuftig pris (20kr for 5V 2A). Det svære bliver at forsyne ting der bruger fx 19V med 12 volt pga konverteren er dyere. Der vil det være oplagt at bruge 230 volts nettet som så også bruges til ovn og pumper mm. Komfuret kunne nemt være gasdrevet, så er der både sparet el og inverter kapacitet.

Tror sagens det kan lade sig gøre i Danmark. Det kræver at man bruger både vind, sol og biomasse.

Strømmen får man fra sol og vind, evt en generator der er drevet af gas fra en rådnetank som backup. Varmen kommer fra solfangere, pillefyr eller en brændeovn og overskudsvarme fra generatoren. Så kan man nemt også forsyne et gaskomfur med gassen fra rådnetanken.

Så er det bare at have en fornuftig batteribank som kan lagre ca en uges produceret strøm og en tilpasstor akkumulator tank til solfangerne som også fungere sum buffer for pille/brændeovnen og så tror jeg sagens det kan køre rundt. Spørgsmålet er bare om det bliver tilstrækkeligt billigt så det kan betale sig.

 • 3
 • 0

Et 12-14 V net til laveffektapparater og LED belysning en rigtig god idé til fremtidens bolig som supplement til 230 V nettet, og idéen og de potentielle besparelser har været diskuteret før: http://ing.dk/artikel/ramboll-230-volt-i-h... .

Den interne arbejdsspænding for det meste elektronik er 3,3 V eller 5 V, og en power LED har en spænding i størrelsesordenen 3 V. Alle disse spændinger kan let genereres fra 12-14 V vha. en buck converter med en simpel spole uden at få for kort on-tid af switchen i forhold til off-tiden. Desuden er det let at lave halvledere, der benytter 12-14 V direkte og til f.eks. bil- og industribrug kan klare transienter og load-dump spændinger op til 40 V, som er et realistisk clampniveau ved en 14V forsyning. Går man højere op i spænding, bliver on-tiden enten meget kort eller det er nødvendigt at bruge en transformator, og det er vanskeligt at drive IC kredse direkte uden at benytte meget grove og gamle processer.

Det største problem ved 12 V er spændingsfaldet; men der er jo intet, der forhindrer, at man f.eks. benytter flere 230V-til-14V forsyninger på samme net, når bare den totale kortslutningsstrøm ikke overstiger den strøm, kablerne kan tåle. To 10 A forsyninger vil virke langt bedre end én 20 A, og ved kraftige forsyninger kan flere net forbindes med sikringer, så kortslutningsstrømmen i et givent punkt begrænses.

42 V blev spået en stor fremtid til biler; men problemet er, at brændspændingen for en lysbue er ca. 11,5 V, så alt over ca. 12 V betyder en kortvarig lysbuedannelse, når kontakter åbner, hvilket slider dem ned. Det opdagede bilindustrien også ( http://www.popularmechanics.com/cars/news/... ), hvilket sammen med prisen fik dem til at gå tilbage til 12 V, og fremtidens LED lygter vil yderligere formindske behovet for en højere spænding i biler.

Helt ideelt bliver det dog først, når et 12-14 V net samtidig forsynes med kommunikation, så det samtidig kan bruges til f.eks. intelligent styring af lys, vinduesåbnere, energi, diverse alarmsystemer for indbrud, brand, vand etc. Sådanne systemer er allerede under udvikling.

 • 7
 • 0

Det er jo også svært at køre det på 230 VAC, da du så skal have et parallelt AC netværk, eller koble din alternative energiforsyning på det offentlige net, som man gør med solcellerne. Ellers skal man kun have en forbindelse fra det offentlige net, som man bruger til at oplade sine batterier, hvis egenforsyningen skulle svigte. Det bliver ikke helt nemt med dansk lovgivning.

 • 0
 • 0

DC-DC step down konverteren behøves ikke at være bygget ind i udtaget. De fylder ikke meget og kan sagens bygges ind i fx et pigtail kabel som placeres imellem 12V udtaget og apparatet. 12V nettet bliver jo kun brugt til ting der bruger en lille effekt men som altid er tændt. Ting der bruger en høj effekt plejer jo heller ikke at køre 24/7 og så sådan nogle ting kan man jo bare tilslutte til 230 nettet. Så det er næppe nødvendigt med en al for høj kvadrat på 12 nettet.

 • 1
 • 0

Jeg håber vi er enige om at det er nødvendigt med både et 230V AC net, og et parallelt 12V DC net.

12V nettet er forsynet fra vedvarende energi som en lille husstandsvindmølle, nogle solpaneler og nogle deep discharge accu's.

230V nettet kører som det altid har kørt - leveret af dit lokale energi-distribution-selskab.

Min drøm er helt at frigøre mig fra det offentlige net - men det kræver bedre energiopbevaringsfaciliteter, billigere ø-driftinvertere og naturligvis en adfærd hvor man indretter sig efter mængden af vind og sol.

 • 2
 • 0

Hvis man købte 6 af nedenstående batterier, hvordan kunne en fleksibel helhed så laves til en alm. husholdning ???

Solceller, vindmølle, billig nat strøm, ???

http://www.harald-nyborg.dk/p6630/autobatt...

Kunne man montere helheden på en trailer og køre den til et sommerhus, eller til at forlænge en evt. EL-bilens køre radius ???

 • 0
 • 0

Hvis det hele kunne koges ned til fx bare 5 og 12 V kunne man tænke over det, men ikke pt.

Det er lige netop det, det skal; men 5 V er for lidt, og går man meget højere op i spænding end ca. 14 V, bliver det vanskeligt at lave mobiltelefoner, bærbare computere, tablets, kameraer etc., som både kan lades fra 5 V USB og fra et DC udtag i væggen.

I stedet for at skulle slæbe rundt på alle de klodsede ladere vipper man bare et 14 V stik ud fra bagsiden af enheden og sætter den direkte i stikdåsen, hvis enheden er lille nok til det. Ellers er et simpelt kabel nok.

 • 0
 • 0

Ved at gå efter apparater, som i forvejen er lavet til 12 eller 24volt, undgår man at lave ekstra forsyninger. Dybkogere, kaffemaskiner, støvsugere og andre strømslugende apparater, vil dog være lidt svære at håndtere, hvis de skal have 100A eller lignende, men disse kunne man så bruge på 220volt, eller via en kabel direkte på møllen, hvis der skulle være overproduktion der ikke kan lades på batterier alligevel.

At være 100% selvforsynende, vil være en dum ide efter min mening, da det sætter meget større krav til produktionen og oplagring af energien, hvis man kræver en stabil forsyning. Det hjælper at dele energi kilderne op i vand, sol, gas osv. men det kræver så at de hver kan drive 70-90% af huset, så man ikke mister strømmen, på kolde vinterdage uden blæst og solskind. Så er det billigere at hive strøm fra nettet i nogle uger og så spare udgifterne, på at anlægge flere overdimensionerede kraftværker i haven, for at have en stabil forsyning.

 • 1
 • 0

Det jeg mente var at både 12V DC og 230V AC nettet var drevet af egen energiproduktion. Det er grundet i at der er mange ting som fx køkken og have redskaber der er mest praktisk at køre på 230V fordi de bruger meget strøm og kun er tændt i kort tid.

Men jeg ser ikke noget problem i at lade 230V nettet køre over den almindelige elforsyning.

Men min drøm er også at frigøre mig fra det offentlige net, men som du er inde på er teknologien ikke moden eller billig nok inu.

Carsten Kanstrup: Det kan godt være at fremtidens mobiltelefoner bruger fx 12V. Men det bliver først når forbrugerne kræver at de skal lade hurtigere op. Pt er de nye telefoner lige gået over til 5V 2A.

Men tror ikke på at der kommer telefoner med flere tilslutninger til forskellige spændinger pga forbrugerne kræver at telefonen er så lille som mulig (altså så lidt spildplads ud over skærmen) og samtidig skal holde batteri så lang tid som muligt imens den skal have en så kraftig processor som muligt.

 • 1
 • 0

når han finder ud af grænsen i Danmark er latterlige 14$ før der skal betales importmoms og postgebyr herhjemme.

glimrende eksempel på hvad man med kreativ sans og Kina import kan bygge, hvis der ikke var en syg lav grænse for import i Danmark en grænse der gu ve hvor længe siden den sidst blev reguleret. sært lovgiverne ikke kan se de skyder sig selv i foden med de lave grænser.

 • 4
 • 1

Rigtigt, men min pointe er, at man sagtens kan lave en intern converter i mobiltelefonen, der både kan arbejde fra 5 V og fra 14 V. Telefonen bliver ikke dyrere af den grund; men går man op i 24 V eller højere, kræves transformatorer i stedet for spoler eller speciel elektronik, og så øges størrelsen og prisen.

Men tror ikke på at der kommer telefoner med flere tilslutninger til forskellige spændinger pga forbrugerne kræver at telefonen er så lille som mulig (altså så lidt spildplads ud over skærmen) og samtidig skal holde batteri så lang tid som muligt imens den skal have en så kraftig processor som muligt.

Prøv at sammenligne størrelsen af en mobiltelefon med klapstik til 14 V med en mobiltelefon med løs lader. Hvad vil du helst slæbe rundt på? Er mobiltelefonen så lille, at der ikke er plads til klapstik, hvad vil du så helst slæbe rundt på - et kabel eller en lader med kabel?

Uanset, hvordan du vender det, er det en stor fordel med et 14 V net. Prøv bare at se alt det udstyr, der efterhånden kan fås til at køre fra USB forsyningen på 5 V, 0,5-2 A uden iøvrigt at have noget som helst med computeren at gøre og forestil dig så, hvad man i stedet kan drive med 14 V, 20 A (2,5 mm2 kabler) og stadig have kommunikation til at styre eller blive styret.

 • 0
 • 0

Den slags accu'er vil du slide ned i løbet af kort tid - de er ikke designet til "deep discharge" - start(er)-accu's duer ikke til energiopbevaring.

De er designet til at give en stor strømstyrke i kort tid - og ikke til dybdeafladning.

 • 2
 • 0

Grunden til at lade laveffekt enheder køre på 12V DC er at spare energi. En DC til DC konverter spilder meget mindre energi end at skulle køre med fx12V DC-> 230V AC-> fx5V DC.

Kan godt se det u-smarte i at man ikke slipper for en dims midt på ledningen, men det er trods alt lettere, billigere og mere effektivt end at have en DC-DC stepdown konverter til hvert spændingniveau i hvert udtag. Og så er det meget begrænset hvor meget en DC-DC stepdown konverter fylder og vejer.

Hvis du regner på hvad der bruger mest strøm i dit hus er det ting som bruger en lille effekt, men som er tændt i lang tid. Det er fx lys, routere, bærbare, servere såsom nas server og skærme. Det er alle ting som passer perfekt til et 12V net. Så kan det store 60"+ tv og det store serrundanlæg i hjemmebiografen køre på 230V sammen med blenderen, brødristeren, ovnen og hækkeklipperen som alle er ting som bruger en høj effekt men kun er tændt i en begrænset tid.

Carsten Kanstrup Jeg er fuldkommen enig med dig i at det ville være smart med et 12V net til de ting der bruger under 12V. Det kan du også læse ud fra alle mine andre post til denne artikel.

Men jeg gad altså ikke at rende rundt med en telefon med et klap ud stik i. Telefonen skal være så lille og tynd som muligt sådan at den kun er så stor som skærmen. Sådan tror jeg at 98% af forbrugerne vil have det og derfor er det sådan. Det er meget få gange jeg tager min oplader med mig pga alle andre telefoner bruger samme lader (ud over crapple). Men det kunne være smart hvis man kunne føde telefonen med 5-12v igennem det samme stik.

 • 1
 • 0

Telefonen skal være så lille og tynd som muligt sådan at den kun er så stor som skærmen. Sådan tror jeg at 98% af forbrugerne vil have det og derfor så er det sådan.

Du har muligvis ret. Det kunne jeg faktisk godt tænke mig at få be- eller afkræftet, da det kan have betydning for valg af DC stik (et 12-14 V net med kommunikation er faktisk ganske fremskredent - se evt. www.max-i.org ).

De, der mener, at det vil være smart med indbygget ladestik i en mobiltelefon, bedes mærke dette indlæg med tommel op.

De, der hellere vil have den mindst mulige telefon og derfor hellere vil have et løst ladekabel (ingen converterboks - kun kabel med mini USB i den ene ende og 14 V stik i den anden), bedes mærke dette indlæg med tommel ned.

På forhånd tak :-)

 • 0
 • 13

Det ville også være smart. Jeg kom faktisk lige til at tænke på noget. Det ville være smart hvis det blev et lovkrav at alt elektronik skulle køre på 5-14volt igennem samme stik. Det burde ikke koste meget mere at producere. Og så er det også nemt for her og fru Jensen at finde en AC adapter der passer fordi de nu kun skal kigge på effekten.

Problemet er så igen at få sådan en lov presset igennem.

Carsten Kanstrup: Smart tænkt med den afstemning, som du nok ved så har jeg stemt for det sidste.
 • 1
 • 0

Jeg tror han er blevet inspireret af:

Hugh Piggott's Homepage: http://www.scoraigwind.com/

-

Dette er nok også interessant i forbindelse med mikrovindmøller og solceller:

Mini-Box OpenUPS, (£104 amazonUK): http://www.mini-box.com/OpenUPS Citat: "... - Li-Ion, Li-Po, LIFEPO4, Lead Acid ..." http://resources.mini-box.com/online/PWR-O... Citat: "... -Input between 6-34V ... -Generate any output voltage between 6-24V, -Supports multiple battery chemistry -Balances up to 6 series batteries [celler]. -Charge voltage between 6-30V, charge current up to 3A, battery balancing up to 6 cells, -Coulomb counting (fuel gauge) ..." Mini-Box OpenUPS, £104: http://www.amazon.co.uk/Mini-Box-OpenUPS/d...

 • 0
 • 0

Dejligt inspirerende eksempel, men det er ikke helt nemt i praksis at få alle vore elektroniske dimser til at trille på 12V-batterier med hyldevarer. Jeg har i de sidste uger kørt rundt på en opgave, der kræver computer, tablet, GPSer, kamera mm, der skifter mellem at sidde til opladning i bilen og blive brugt i felten. Selv med en særlig generator monteret og cigarstik i den dyrere ende, er det højst opnåelige at dimserne kun aflader langsommere. Specielt computeren vil sjældent lade, trods udstyr leveret af dennes egen fabrikant. Så man skal vist mindst være svagstrømsingeniør for at få den slags til at fungere i praksis - men når kloge hoveder engang får skruet et fungerende system sammen med en omfattende brugsanvisning, putter jeg da gerne 12V i hjemmet.

 • 2
 • 2

Det er ellers ret enkelt at forudse hvilken lav-volt DC forsyning der vil slå igennem, for det har den allerede gjort, og det er selvfølgelig USB. Men det blivere bedre endnu, for med den nye USB Power Delivery specifikation kan et USB udtag skifte spænding og levere helt op til 100 W ved 20 V:

http://en.wikipedia.org/wiki/Universal_Ser...

Så, mon ikke udfordringen for hjemme-vindmølle / solcelle / batteri segmentet bliver at finde den smarteste måde at lave en masse USB Power Delivery udtag i hjemmet. Det kan givetvis gøres smart ved at føre 20V i væggen og have lidt elektronik ved hvert udtag der kan give 20 volt eller steppe ned til 5 eller 12 volt efter USB enhedens behov.

 • 3
 • 0

Jesper Holck må have fundet et meget, meget gunstigt montagested.....

Ja det undrer også mig - ang. mit link ovenfor, møllerne blev testet i Zeeland, Holland som er "a very windy place" som skrevet står

 • 1
 • 0

I alt vurderer Jesper Holck, at hans installation har kostet cirka 5.000 kroner.

Inden længe flytter han tilbage til Danmark, og så er det planen at købe et gammelt hus og installere et tilsvarende system.

Det bliver spændende at høre prisen i Danmark. Jeg er bange for at vi mindst snakker om 100.000 Kr.

 • 0
 • 0

Jeg kigger selv på det p.t. Kun med en god PSU, men for at slippe for alle de dumme ladere. MEN er der nogen som ved hvor man kan skaffe nogle rimeligt billige USB udtag, som kan sættes i blinddåser. Jeg har fundet nogle med skrueterminaler som måske passer i modul med RJ45 stik til Fuga. Men en pris på 150 Kr. synes jer er lige lovlig hamper.

 • 0
 • 0

Men det blivere bedre endnu, for med den nye USB Power Delivery specifikation kan et USB udtag skifte spænding og levere helt op til 100 W ved 20 V

USB Power Delivery er aldeles uegnet til en DC forsyning i hjemmet af flere årsager:

 • Den starter altid op i 5 V, 2 A mode, og der skal så forhandles med det tilsluttede udstyr om en højere spænding og/eller strøm; men hvis flere enheder forbindes til samme net, er det jo lidt svært at have 5 V i den ene ende af en ledning og 12 V eller 20 V i den anden - med mindre hver enkelt stikdåse indeholder en variabel strømforsyning og en mikrocomputer, der kan foretage den nødvendige, ret komplicerede forhandling og spændingsstyring, hvilket vil være aldeles håbløst.

 • Det er tåbeligt og alt for dyrt, at selv den simpleste lampe skal indeholde en mikrocomputer, så den kan bede om en højere spænding.

 • USB duer ikke til communikation mellem enheder i hjemmet. For det første er rækkevidden alt for begrænset; men der er også tale om en single-master bus, som gør det håbløst at have mere end én kontakt (master) i hjemmet og f.eks. implementere korrespondancetænding. Desuden skal USB afsluttes med termineringsmodstande i hver ende, hvilket i praksis gør det til en point-to-point kommunikation, med mindre disse modstande kan ind- og udkobles dynamisk.

KISS. En DC bus skal bare forsynes fra én eller flere "dumme" strømforsyninger med fast spænding, og stikdåserne skal være uden elektronik. USB Power Delivery er som alt andet fra PC verdenen unødvendigt kompliceret. Specifikationen fylder 372 sider og alene den del, der beskriver hvor hurtig en spænding og strøm må stige og falde, fylder 65 sider. Det siger lidt om, hvor vanvittigt man efter min mening er løbet ud af tangenten i bestræbelserne på ikke at ændre på eksisterende stik. Havde man bare gjort stikdåsen lidt bredere med en tynd, vinklet eller på anden måde kodet del, så eksisterende 5 V stik ikke kan sættes forkert i, kunne man have klaret sig med ét ekstra højspændingsben i den nye del.

 • 0
 • 0

Der fortælles intet om, hvad hans effektforbrug var. Der fortælles intet om KWh produceret.

Der nævnes intet om problemer med vibrationer og konstruktionsbåren støj - eller at mikromøller ALTID giver meget mindre udbytte end de er deklareret til.

 • 0
 • 0

Ideen med separat 12-volt forsyning til div. småting i huset er ikke ny, men jeg synes flere blankt overser det enkle faktum, at strømmen ved 12 volt er godt 20gg. så stor som ved 230 volt. Det skal ikke mange 5-10watt LEDs, PC-strømforsyning o.a. til før vi når op på eks. 480 watt for at gøre regnestykke enkelt, nu godt 40 Amp. Her nytter det ikke meget med alm. inst. kabel, men tykkelser fra 10kv. og op - og det koster kassen. En husinstallation er jo typisk med meget lange kabletræk på 30-50 meter, og hvis også der skal være 12 volt til rådighed med lidt sovs bagved, skal der kraftigere kabler til, mindst 16kv. Installationen skal også udføres med omtanke, da de store strømme kan lave gevaldige lysbuer og antænde hytten. Gad vide hvad forsikringsselskabet siger ved evt. erstatning efter en brand, når ejeren naivt fortæller "det er jo bare 12-volt jeg selv har strikket sammen". Så selv om ideerne er tiltalende som princip. koster kabler, afbrydere og stik-material til en forsvarlig 12-volt inst. der skal kunne aflevere 5-10 Amp. ud fra hvert sted, en mindre krig. Spørg blot enhver bådejer - det er samme type installation. Og, jeg ville også lige forhøre mig hos mit forsikringsselskab først.

 • 2
 • 0

En husinstallation er jo typisk med meget lange kabletræk på 30-50 meter, og hvis også der skal være 12 volt til rådighed med lidt sovs bagved, skal der kraftigere kabler til, mindst 16kv. Installationen skal også udføres med omtanke, da de store strømme kan lave gevaldige lysbuer og antænde hytten.

For det første vil det være tåbeligt med én 12 V forsyning til 50 m kabel. Det finder du heller ikke til eksisterende 12 V halogenbelysning, som bruger omkring 9 gange mere strøm en LED belysning og kræver en meget konstant spænding. Kan 12 V halogen fungere, kan kablerne med LED belysning være mindst 9 gange længere og i praksis endnu mere, fordi LED belysning har intern strømregulator, som vil virke til langt lavere spændinger (ned til ca. 4-5 V) end halogenbelysning.

Desuden er fordelen ved 12 V i modsætning til højere spændinger, at der netop ikke kan dannes en lysbue, da en lysbues brændspænding er omkring 11,5 V, som jeg skrev i mit første indlæg i denne tråd. Det forhindrer selvfølgelig ikke kabler og specielt samlinger i at bliver overophedet som følge af for stor strøm eller overgangsmodstand; men det problem har man også i det eksisterende 230 V net ved f.eks. støvsugerkabler (stor strøm), hvor en dårlig forbindelse kan afsætte mere effekt end det i praksis er muligt ved 12 V - det ér set med et sortsvedent, halvsmeltet stik til følge!

 • 0
 • 0

For et par år siden installerede jeg på mit hus i Brisbane et solpanel, for omkring 7000kr ($1400). Side da har jeg hver anden måned modtaget mellem 9 og 25 dollars, i stedet for de 120-180 dollars jeg tidligere måtte betale. Jeg synes det kunne være sjovt at installere et parallelt 12V system, men det andet var bare meget nemmere, når man kunne få andre til at gøre alt arbejdet. I mit næste hus, her i Perth har jeg tænkt mig igen at installere solpaneler, med micro-invertere. Hvis det skulle blive nødvendigt, kan jeg jo bare lade en lille 12/230V inverter være "taktgiver" til installationen, og så i øvrigt lade vaskemaskine og lignende arbejde udelukkende i dagtimerne.

 • 1
 • 0

Jeg så en udsendelse fra den nye tv2 fri kanal i weekenden, om en mand der er flyttet ud til en øde hytte i Scotland. Her er ikke noget el-net, så han har lejet et lille trekantet skur med solceller på taget og en vindmølle. Inde i skuret er der en batteribank. Det så ud som om spændingen blev konverteret til 230 v, de satte i hvertfald standart klodsede enelske stik op i huset. Det var en meget smart løsning til øde områder.

 • 0
 • 0

Jeg har en kammerart hvis far har lavet 12V installation i hele sommerhuset. Der er diodelamper i køkken og på toilettet som alle er tændt hele døgnet, resten efter behov. Batteriet er nogle gamle bilbatterier som han har fået gratis og så har han en lader som kan genskabe batterier som er døde... Det kan lade sig gøre at spare en del ved at gå over til 12 V, men jeg tvivler på at man kan have en batteripakke til at sikre hele forbruget uden at det koster spidsen af en bondegård...

I dette sommerhus køre fjernsyn og øvrige apparater på nettet...

 • 0
 • 0

Det bør dog i forbindelse med denne artikel advares mod at købe for billige LED pærer, da de fleste i denne prisklasse med meget stor sandsynlighed er ulovlige at bruge i EU, og kan endog udgøre en betydelig brandfare...

Dertil kommer at de langt fra leverer op til forventninger om et kvalitetslys som konen vil blive glad for…

Der er som alt andet et sammenhæng mellem kvalitet og pris…

Mvh. Mike, www.prolys.dk

 • 0
 • 0

Det bør dog i forbindelse med denne artikel advares mod at købe for billige LED pærer, da de fleste i denne prisklasse med meget stor sandsynlighed er ulovlige at bruge i EU, og kan endog udgøre en betydelig brandfare...

Netop derfor skal vi af med alle de 230 Vac LED drivere af tvivlsom herkomst - både eksterne i form af konverterbokse og dem, der er integreret i LED pæren. 230 V convertere arbejder med store spændinger, og er komponenterne ikke af topkvalitet - ikke mindst højspændingskondensator og switchtransistor, er der en vis brandfare. Det er langt mere sikkert at drive belysningen fra et DC net forsynet fra nogle få strømforsyninger i industrikvalitet og så nøjes med f.eks. en meget simpel hysteretic-buck strømgenerator i LED pæren - evt. i forbindelse med en kommunikationschip, som kan styre lyset, så alle lamper blot skal kobles til en fælles (ring)forsyning vha. et kort drop-kabel. Så er der også en enorm energibesparelse at hente, da lyset hele tiden kan reguleres i forhold til sollyset. Hvad øjet kun opfatter som en 50% reduktion i lys, reducerer strømforbruget til kun 18% pga. øjets logaritmiske karakteristik.

 • 1
 • 1

Hvorfor ikke spørge Robert Dølhus til råds? han har jo i mange år kørt 12V rundt i hans lejlighed :)

 • 1
 • 0

Batteribackup desværre knap så godt fordi de dør for hurtigt. Det fordobler ca prisen på el og det er hvis du gør det godt. Gridtie med nettoberegning er meget bedre og det er vist stadig muligt i dk hvis man holder Martin Lidegaard udenfor. Wow hvor er deres ændringer ringe. total eliminering af solcelleanlæg og så lige 50% afgift på. Jeg ville gerne udtale mig klarere end det men der er desværre ikke yttringsfrihed her på stive Ingeniøren. Man må endeligt ikke kritisere ondskabens tjenere, det ville være uhøfligt.

 • 1
 • 1

Det er netop pga. KISS at jeg tror at USB PD vil vinde i det lange løb - og her mener jeg KISS for slutbrugeren. Der er allerede behov for USB ladestik og dermed et marked. Bare se på biler, fly og tog hvor der som en selvfølge er USB ladestik tilgængeligt.

Ja, teknikken er mere kompliceret end et passivt DC stik, men selv ved det simpleste DC lav volt princip vil der skulle ske en eller anden DC/DC konvertering et sted hen til den elektronik eller LED der har brug for energien. Så, printet med IC'en er der allerede. 12V direkte til halogen er måske en undtagelse, men det er måske ikke den bedste løsning, for man vil kunne se alle spændingsfald og transienter på 12V kablet direkte i pæren, og med de strømme der kan blive tale om, kunne det godt blive et problem.

Med USB PD kunne man tænke sig at nogle standard og efterhånden prisbillige moduler kunne løse alle tænkelige opgaver på begge sider af stikket og vupti, så er alt hvad der hedder DC-DC konvertering, overbelastningssikring og støjfiltrering klaret. Det kunne da være smart.

 • 0
 • 0

jeg har et svinghjul med stator fra yamaha jog 12 v 52 watt ved 1500 rpm propellen er en stor kølerblæser et tørcelle batteri på 1600 amp ved stabil blæst let vind giver strøm til tv alle bæærbare i huset 3 stk 0g 4 mobill lader ,ud over det bliver der brygt 120 w ved smisebordet og 12 w ved de 2 senge ,, det er jo ikke hver dag det virker men det tager ca 80 kwa på 30 dage så jo det kan lade sig gøre pris på systemet uden batteri 1300 kr bat 1970 kr holder op til 15 år

 • 0
 • 0

jeg har et svinghjul med stator fra yamaha jog 12 v 52 watt ved 1500 rpm propellen er en stor kølerblæser et tørcelle batteri på 1600 amp ved stabil blæst let vind giver strøm til tv alle bæærbare i huset 3 stk 0g 4 mobill lader ,ud over det bliver der brygt 120 w ved smisebordet og 12 w ved de 2 senge ,, det er jo ikke hver dag det virker men det tager ca 80 kwa på 30 dage så jo det kan lade sig gøre pris på systemet uden batteri 1300 kr bat 1970 kr holder op til 15 år

 • 0
 • 0

Ja, teknikken er mere kompliceret end et passivt DC stik....

Ja, al for kompliceret, al for stor og al for dyr! At kræve at hver eneste stikdåse skal indeholde en variabel strømforsyning og at både alle stikdåser og alle enheder skal indeholde en microcomputer, så de kan forhandle om spænding og støm, er efter min mening helt grotesk.

Grunden til, at der idag er behov for USB stik, er, at ladespændingen til en mobiltelefon er standardiseret til 5 V og stikket standardiseret til mini USB; men hvis der kommer et 12-14 V net i fremtidens hus, skal mobiltelefonproducenterne nok få lavet en universalindgang, der både tåler 5 V og 14 V - alene af den grund, at de så sparer at levere en lader med, og så er problemet løst.

 • 0
 • 0

Kære Carsten Kanstrup, omend jeg er enig i dine betragtninger om det er tåbeligt at trække lange 12 volt kabler, så jeg kommenterer først og fremmest på artiklens indhold, altså en husinstallation som nævnt, eller "trække 12 volt i hele huset", men der tænkes måske kun på en feriehytte på 10kvm?

En MR-16 eks. 5 watt LED med 3 dioder der får 4-5 volt, lyser IKKE.

Brændspænding på 11,5 volt? Ok, men så bare kortslutninger med store strømme der kan lave gevaldige ulykker og smelte det hele ned. Det burde være enhver bil- eller bådejer bekendt. Jeg kender nu til udmærkede små svejseapparater der arbejder på 4-5 volt med en hulens masse ampere - de laver fine svejsebuer der kan antænde hvad som helst.

Men som så ofte løber tråden ud i helt andre betragtninger - tja.

 • 0
 • 0

Jeg kender nu til udmærkede små svejseapparater der arbejder på 4-5 volt med en hulens masse ampere - de laver fine svejsebuer der kan antænde hvad som helst.

Det må du lige dokumentere. Det kan normalt lige akkurat lade sig gøre at lave en lysbue ved 12 V, hvis man benytter kul elektroder. Ved 18 V (12 V + 6 V akkumulator) går det langt bedre, og elektroderne kan være af metal. De fleste svejseværker benytter minimum 20 V.

Af de mange millioner biler af mere eller mindre tvivlsom stand, der kører rundt, er det kun en mikroskopisk lille del, der bryder i brand, og i så fald typisk pga. designfejl, som det har været tilfældet med f.eks. Citroen C3 og C5 (korrosion ved ABS). Når 12 V halogen bryder i brand, er det normalt pga. de ekstremt varme lamper og ikke pga. 12 V systemet som sådan. Der er langt flere brande forårsaget at 230 V, så jeg synes, at vi mangler noget dokumentation for de skræmmebilleder, du fremmaner.

Men som så ofte løber tråden ud i helt andre betragtninger - tja.

Det synes jeg faktisk ikke. Forudsætningen for at benytte vindmøller og solpaneler til at drive et 12 V net er jo, at et sådant net er fornuftigt og kan implementeres forsvarligt.

 • 3
 • 0

Husk, at alle apparater, der bruger effekt større end elektronik skal bruge ca. 20 gange større strøm, når spændingen bliver 20 gange mindre. Og store strømme varmer enormt, hvis der er et par steder, hvor der er sjusket med installatioinen. Med større risiko for brande. USA kører med 110 volt, hvor vi kører med 240 volt, og det giver derfor større ledningstab overalt. - Det har de for længst fortrudt! Altså: fint til radio, vækkeur, opladere, nødbelysning og andet "småpjat", men komfur, opvask, køle- og fryser, vask, elvarme og varmepumper, strygejern, støvsuger og alm. TV skal have 240 volt (eller flere faser og 400 volt).

 • 0
 • 0

Schuko er væsentligt langt mere begavet end det morads der er mellem 230 V stik indenfor EU i dag. Lad endelig den bizarre danske LK standard dø hurtigst muligst.

LK's standard er nu ikke så bizar endda - bortser måske fra jordbenet, der selvfølgelig burde få forbindelse før de andre; men det problem har Schuko også. Desuden har jeg aldrig fattet hvad fordelen ved runde ben er, da de kun får fat på få punkter.

De eneste grunde til at benytte Schuko idag er den lavere pris og det faktum, at langt det meste elmateriel som f.eks. køkkenmaskiner, elværktøj og hårde hvidevarer leveres med Schuko stik, og så det jo fjollet, at jordledningen ikke kan få fat; men særlig fikst og designet er Schuko altså ikke. Her er LK's løsning meget bedre. Desuden er det problematisk, at man kan røre jordforbindelsen i Schuko, da meget materiel har interne kondensatorer forbundet mellem fase, 0 og jord.

Måske LK kan komme på banen med en smart 3-benet DC standard, så der tillades kommunikation.

 • 0
 • 0

Altså: fint til radio, vækkeur, opladere, nødbelysning og andet "småpjat", men komfur, opvask, køle- og fryser, vask, elvarme og varmepumper, strygejern, støvsuger og alm. TV skal have 240 volt (eller flere faser og 400 volt).

Helt enig. 12-14 V er kun til "småpjat" og LED belysning; men med det stigende antal af den slags begynder det at kunne blive interessant - specielt hvis det også har kommunikation, så man kan benytte det til lysstyring og dermed spare en masse kobber og f.eks. også kan benytte det til bygningsreglementets krav om koblede røgmeldere med både 230 V drift og batteri backup. Endelig er det ikke så tosset som forsyning på børneværelser.

 • 0
 • 0

Undskyld det teoretiske udtryk "lysbue", så en gnist da, men den lyser nu også, og dannes fint ved selv lave spændinger, blot der er strøm nok bagved. Og en gnist kan starte en brand.

Skræmmebilleder??? Der tales om andet end en enkelt USB-lader, og hvis det skal give lidt mening, skulle systemet da gerne kunne aflever nogle hundrede watt. Så er det blot jeg påpeger, at nu skal kobberet, stik og afbrydere være tilsvarende kraftige, installeres med samme påpasselighed som stærkstrøm, og kobber koster kassen - så helt så grøn er løsningen jo ej heller. Det virker lidt som om du betragter det som totalt ufarligt, blot fordi spændingen er lav.

Jeg har set flere biler, både fra 50érnes 6 volt og også 12 volt der er kortsluttet i systemet og "smeltet ned". Mange, også nutidens bådejere, har oplevet kortslutningsbrande fra lidt for hjemmegjorte installationer med dårligt materiel og tynde kabler, bl.a. fordi kobberet i de rigtige dimensioner til en båd koster en krig.

 • 0
 • 0

USA kører med 110 volt, hvor vi kører med 240 volt, og det giver derfor større ledningstab overalt. - Det har de for længst fortrudt!

Jeg tvivler lidt på at de har fortrudt det. Det er i al fald let at ændre. Hvert hus har 220V fremført, og de 110V fremkommer ved at man placerer nul midt på sekundærviklingen og så bruger hver side som fase. Hvis de vil have 220V så kan de let få det. De kører typisk 4kV per fase på fordelingsnettet, hvilket alt andet lige giver et mindre tab end vores 240V per fase.

Ulempen ved det amerikanske system er at der skal være en transformator pr. mast. Det virker ikke som nogen specielt praktisk løsning til nedgravning, men det "løses" øjensynligt ved at holde sig til luftledninger de fleste steder.

 • 0
 • 0

Når batteripakken er fuldt opladet, sender kontrolenheden den overskydende el til en elradiator

Hvad heder sådanne en kontrolenhed? Måler den blot på spændingsniveauet, for at vide hvornår den er fuldt opladt (og altså, ikke selve ampere timer der er tilbage)? Kan han senere opskallere denne kontrol enhed, til f.eks. have dobbelt antal batterier i morgen? Hvad med hvis han opsatte 2 vindmøller, ville denne kontrolenhed også bare acceptere dette? Mere info, tak!

 • 0
 • 0

Så er det blot jeg påpeger, at nu skal kobberet, stik og afbrydere være tilsvarende kraftige, installeres med samme påpasselighed som stærkstrøm, og kobber koster kassen - så helt så grøn er løsningen jo ej heller.

Jo, den er faktisk ganske grøn, for med den integrerede kommunikation behøver man bare at etablere et (ring)net af f.eks. 2,5 mm2 eller 4 mm2 og så koble stikdåser og kontakter til med korte drop-kabler. Dagens elinstallationer, hvor man hele tiden skal frem og tilbage mellem afbrydere og forbrugssteder bruger lige så meget kobber. Godt nok er tværsnittet mindre; men den totale ledningslængde er så tilsvarende større.

Med kommunikationen er det desuden let at styre lyset automatisk op og ned efter sollyset. Bare en dæmpning til, hvad øjet opfatter som 50%, reducerer strømforbruget til kun 18%, som jeg tidligere har skrevet, så der er rigtig meget miljø at hente - specielt om sommeren, hvor man ikke kan udnytte spildvarmen fra lamperne.

Det virker lidt som om du betragter det som totalt ufarligt, blot fordi spændingen er lav.

Nej, det gør jeg absolut ikke; men man må vælge mellem pest og kolera. LED belysning kræver uanset forsyningsspændingen noget elektronik, som selvfølgelig vil kunne bryde i brand. Man kan så vælge to løsninger:

 • Den nuværende, hvor hver eneste lampe skal have sin egen konverter fra 230 Vac til LED strømmen på typisk 350 mA eller 700 mA. Disse konvertere er ofte af meget tvivlsom, kinesisk kvalitet, og problemet er de høje interne spændinger på op til 345 V (+6%), som stiller meget store krav til kondensatorer og switchtransistor. Det giver en relativ stor risiko - specielt hvis konverteren ikke kan komme af med varmen; men til gengæld er der kun strøm på lamperne og dermed risiko i den periode, hvor de er tændt.

 • Et DC net, hvor man med nogle få strømforsyninger i industrikvalitet konverterer fra 230 Vac, vindmøller eller solpaneler til f.eks. 14 Vdc. Det reducerer den nødvendige elektronik i hver lampe til nogle ganske få lavspændingskomponenter (7-9 stk. incl. kommunikation, men excl. LED's); men hvis man benytter kommunikation, er der til gengæld strøm på systemet 24/7/365. På trods af dette, er det alligevel min overbevisning, at denne løsning er den sikreste.

 • 1
 • 0

Der er mange nye muligheder. Eks.

 • Dagens nye biler, ~ 10^7 pr år har ca 1 kW installeret effekt på 12 V, men kan have både trykluft og 220 V til systemet.

 • Al-ledere i stedet for Cu er både billigere og lettere, se A 380 og Mars Allé i Søborg.

Mvh Tyge

 • 1
 • 0

Batteribanken er vel bare deres fancy udtryk for deres boks, der blandt andet også indeholder batterierne? Jeg søger navnet på selve elektronkortet/apparatet som styrer det.

 • 0
 • 0

Hej, er helt ny her, men interesserer mig meget for området. Efter gennemgang af oplæg og kommentarer må jeg give Jacob Mathiasen ret. Beskrivende/omskrivende uden fakta og kan ikke bruges til noget. Hvorfor alle disse ombygninger af div. ting fra vaskemaskiner osv. når der i ethvert køretøj sidder en lille, slidstærk komponent, der leverer et stabiliseret output der svarer til det beskrevne. Dokumentation, tak for produktion og forbrug :-))

mvh Claude

 • 0
 • 0

Hej Klaus som skriver:

"Hvorfor alle disse ombygninger af div. ting fra vaskemaskiner osv. når der i ethvert køretøj sidder en lille, slidstærk komponent, der leverer et stabiliseret output der svarer til det beskrevne."

 • Tænker du på en moderne vekslstrømsgenerator passer den ikke særligt godt til vindkraft. De generatorer er ofte beregnet for op til 15 000 o/min og vinden tillader ca 600 o/min.
 • En gammel jævnstrømsgenerator passer bedre, men kræver vedligehold.
 • Bilkomponenter har heller ikke den levetid, man kan ønske for vindkraft. Antag 400 000 km med 50 km/h giver 8000 h eller et år.
 • Men systemløsninger og andre komponenter fra bilers 12 V kan passe i huse med 12 V.
 • Tilstrækkelig levetid har komponenter fra husholdningsmaskiner måske heller ikke?

Mvh Tyge

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten