12 timer tilbage: Se, hvem du er mest enig med til IDA-valget

11. april 2019 kl. 12:221
Valget til IDAs repræsentantskab lukker til midnat. Har du glemt at stemme, eller er du stadig i tvivl om, hvor du skal sætte dit kryds, så læs med her.
Artiklen er ældre end 30 dage

Rettet:
Hvad står de 13 politiske IDA-lister egentlig for, og hvad er deres visioner for foreningen?

Det kan måske være svært at overskue som menigt IDA-medlem, men det haster med at finde ud af det, for i dag er absolut sidste chance, hvis du som IDA-medlem vil benytte dig af din stemmeret til foreningens øverste politiske myndighed, repræsentantskabet. Ved midnat lukker den elektroniske stemmeboks nemlig, og så går der tre år, inden du får chancen igen.

Illustration: Tegning: Lars Refn.

IDA-valg 2019

  • Valget lukker klokken 23:59 i dag, torsdag den 11. april.
  • Resultatet offentliggøres 12. april klokken 16
  • Følg med i morgen klokken 16 ved at klikke her
  • Valget foregår udelukkende elektronisk, men der er flere muligheder for at stemme:
  • Via et personligt link, som IDA mailer til alle medlemmer, og som kræver identifikation med fødselsdato.
  • På ida.dk og idavalg.dk med NemID
  • Er du logget på mit.ida.dk, kan du gå direkte til afstemning. Det kræver blot identifikation med fødselsdato
  • 61 af de i alt 65 pladser i repræsentantskabet vælges af og besættes med kandidatmedlemmer, mens de 4 studiemedlemspladser allerede er valgt.
  • I alt 13 lister (partier, red.) med til sammen 452 kandidater stiller op.
  • På sit konstituerende møde 11. maj vælger repræsentantskabet formand og hovedbestyrelse.
  • Læs mere på IDAs valgsite

Men der er hjælp på vej, for her i sidste øjeblik iler Ingeniøren dig til undsætning med et nedslag på tre af de temaer, alle lister har forholdt sig til i IDA-Kompasset.

IDA-Kompasset er en kandidattest, som er blevet til på baggrund af spørgsmål fra ing.dk’s læsere. Testen dækker en vifte af forskellige temaer. Klik på linket og tag testen her.

Syv lister vil have mere fagforening på arbejdspladsen

»IDA skal være mere synlig som fagforening på arbejdspladserne, end foreningen er i dag?«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sådan lyder et af de udsagn, hvor listernes holdning er mest forskellig.

Tre lister erklærer sig »helt enige« i udsagnet. Det er Fagforeningslisten, Private Ingeniører – pi, og Pensionistlisten, mens Dimittendlisten, Privatansattes Liste, Innovation, Trivsel og Moderne Ledelse krydser af i boksen »enig«.

Tre lister er »uenige«, nemlig Ingeniørlisten, Lederlisten og Yngrelisten, mens en liste, Senioringeniørlisten, er »meget uenig«.

Endelig krydser tre lister af i kategorien »hverken eller«. Det er Familielisten, Selvstændige Ingeniørers Liste og Udviklingslisten.

Flest vil blive i AC-samarbejdet

I 2009 droppede IDA medlemskabet af akademikernes hovedorganisation AC, men meldte sig ind igen i 2013. Det er dog ikke et medlemskab, alle IDAs lister er lige begejstrede for.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udsagnet, »IDA skal blive i AC-fællesskabet, så overenskomstforhandlingerne foregår i samarbejde med de øvrige akademikerorganisationer«, får opbakning fra en majoritet på ti lister, som enten erklærer sig »meget enige« eller »enige«.

De »meget enige« er Fagforeningslisten, Dimittendlisten, Pensionistlisten, Private Ingeniører – pi og Selvstændige Ingeniørers Liste.

De »enige« tæller Lederlisten, Senioringeniørlisten, Udviklingslisten, Yngrelisten samt Innovation, Trivsel og Moderne Ledelse.

Til gengæld er to lister ikke tilfredse med AC-fællesskabet. Ingeniørlisten er »meget uenig« i, at IDA skal forblive i AC-fællesskabet, mens Privatansattes Liste er »uenig«.

Familielisten forholder sig neutralt med et »hverken eller.«

IDA melder sig ind i AC igen

Skal IDA være en eksklusiv forening?

De seneste tre år er IDA vokset fra 100.000 til 119.000 medlemmer, og ifølge foreningens Vision 2025 skal der være 175.000 i 2025. Men hvem skal kunne opnå medlemskab?

Det har listerne forholdt sig til i IDA-Kompasset: »IDA skal være en eksklusiv fagforening for ingeniører og cand.scient.er, og skal derfor ikke optage medlemmer med kortere tekniske uddannelser.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Syv af listerne er »helt enige« i det udsagn. Det gælder Ingeniørlisten, Lederlisten, Pensionistlisten, Private Ingeniører – pi, Selvstændige Ingeniørers Liste, Senioringeniørlisten og Udviklingslisten.

To lister er »enige«: Dimittendlisten samt Innovation, Trivsel og Moderne Ledelse.

Familielisten er »uenig«, mens Fagforeningslisten er »helt uenig.«

Privatansattes Liste og Yngrelisten svarer »hverken eller« til udsagnet.

Synlighed er en fælles sag

I midten af marts lancerede IDA en kampagne som optakt til det kommende folketingsvalg, Lad fakta tale.

Hensigten er at fremme IDAs seks mærkesager: klima, uddannelse, forskning, udenlandsk arbejdskraft, arbejdsmiljø og privacy – og advokere for, at debatten baseres på fakta.

Alle lister bakker op om kampagnen, og derfor er det nok ikke så underligt, at et enkelt udsagn i IDA-Kompasset afslører en rørende enighed: »IDA skal være mere synlig i samfundsdebatten og ad den vej påvirke politiske beslutninger inden for emner, der fordrer ingeniørmæssige og naturvidenskabelige kompetencer.«

Her er lutter positive tilbagemeldinger fra de 13 lister: 11 er »helt enige«, 2 er »enige«.
Med andre ord er det måske ikke lige dette tema, der gør dig klogere på, hvor du skal sætte dit kryds.

Hvis du vil vide mere

Du kan læse om listernes holdning til andre emner her:
Debat om forslag til nyt IDA-hus i Aarhus
Lavere kontingent til erhvervsaktive medlemmer – og højere til pensionister
De tre kandidater, der stiller op til formandsposten i IDA

Hele IDA-valgdækningen

Kandidattesten: IDA-Kompasset

Artiklen er rettet den 11. 4. 2019 klokken 14:50, da Senioringeniørlistens holdning ikke var angivet korrekt til udsagnet »IDA skal være mere synlig som fagforening på arbejdspladserne, end foreningen er i dag«. Senioringeniørlisten er »meget uenig« i udsagnet.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
11. april 2019 kl. 13:33

Fra listen Innovation, Trivsel og Moderne ledelse vil vi gerne komme med en uddybende bemærkning til "mere fagforening på arbejdspladsen". Hvad vi vil, er at være nærværende og relevante for vores medlemmer. IDA er både en fagforening og en interesse organisation. Vi har ikke et ønske om flere overenskomster på arbejdspladserne, eller at overtage lønforhandlingerne, men vi vil gerne lave netværk på arbejdspladserne, dvs. VG grupper. Disse netværksgrupper kan få hjælp og støtte samt inspiration fra IDA, og det finder vi vigtigt - for vi vil som sagt gerne sikre at IDA er nærværende og relevant for vores medlemmer.