12 internationale selskaber kæmper om Grønlands olie

5. maj 2010 kl. 12:203
Med et potentiale på 18 milliarder tønder olie ud for nordvest Grønland er landet attraktivt for store olieselskaber. I en udbudsrunde har 12 selskaber ansøgt om tilladelse til at foretage prøveboringer, og flere udbudsrunder er på vej.
Artiklen er ældre end 30 dage

Myndighederne på Grønland har i en udbudsrunde modtaget 17 ansøgninger om tilladelse til at efterforske og udvinde olie i området ved Baffin Bugt ud for det nordvestlige Grønland.

Ansøgningerne kommer fra 12 internationale olieselskaber, og det til trods for at der hidtil ikke er fundet en eneste dråbe olie på Grønland.

Området ved Baffin Bugt, der skal undersøges, dækker et havareal på 151.000 kvadratkilometer, som myndighederne har opdelt i 14 blokke, og de grønlandske myndighederne skal nu vurdere, hvilke olieselskaber- og konsortier der skal have tilladelse til at lede efter og potentielt udvinde olie i de forskellige felter.

Til trods for manglende fund af olie, så viser seismiske undersøgelser og geologiske data ifølge de grønlandske myndigheder, at der kan være store forekomster i området, og US Geological Survey vurderer, at der potentielt kan befinde sig mere end 18 milliarder tønder olie i området mellem den canadiske østkyst og grønlandsk vestkyst, nord for polarcirklen, hvor Baffin Bugten befinder sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udbudsrunden er den første ud af tre, og i 2012 og 2013 vil en lignende udbudsrunde bane vejen for boringer ud for det nordøstlige Grønland.

Præcis hvilke selskaber, der deltager i udbudsrunderne, er ikke offentliggjort, men det er formentlig nogle af de helt store spillere.

I forbindelse med udbuddet i 2012, er licenserne nemlig reserveret til selskaber, der er medlemmer af KANUMAS Group, der består af: ExxonMobil, StatoilHydro, BP, Japan National Oil Corporation (JNOC), Texaco og Shell.

Vinderne af udbudsrunden ved Baffin Bugten offentliggøres om nogle måneder.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
6. maj 2010 kl. 01:26

Jeg ved ikke hvormeget Danmark egentlig föler sig involveret i saadanne sagsomraader i Grönland.

Men jeg synes at det er foruroligende, at ved et saadant uheld, som netop er indtruffet i den mexikanske golf, at udstyr til indsättelse ved et blowout som en klokke eller sänkekasse ikke paa forhaand er forlangt värende til raadighed paa et fornuftigt sted i det paagäldende omraade.

Jeg synes at det er for daarligt, at man först skal til at fremstille hjälpeudstyr, naar et uheld er sket. Og hvis man skal til at bore ved Grönland og i polhavet er der jo tale om lange forsyningsveje fra de nuvärende forsyningsomraader.

2
5. maj 2010 kl. 22:49

18 mia. tønder olie af 100$ pr. tønde og 5 kr. pr. $. Det vil sige 9 billioner kroner, eller svarende til 4500 km firesporet motorvejsbro. Altså potentielt mulighed for endelig at finansiere broen rundt om Grøndland.</p>
<p>(ved ikke lige hvorfor jeg skriver dette:-)

det er dig som skal bygge den!

1
5. maj 2010 kl. 15:55

18 mia. tønder olie af 100$ pr. tønde og 5 kr. pr. $. Det vil sige 9 billioner kroner, eller svarende til 4500 km firesporet motorvejsbro. Altså potentielt mulighed for endelig at finansiere broen rundt om Grøndland.

(ved ikke lige hvorfor jeg skriver dette:-)