11 nye måner fundet ved Jupiter

De nye måner kaldes irregulære satellitter på grund af deres elliptiske baner omkring planeten og deres hældning i forhold til planet, hvor Jupiters store klassiske måner kredser.

De 11 nye måner kredser alle imod Jupiters rotation, kaldet retrograd omkredsning. De er meget små; kun mellem to og fire kilometer i diameter. Selvom man endnu intet kender til de nyopdagede måners sammensætning, menes de at være klippestykker svarende til asteroider. De kredser omkring planeten i en afstand af omkring 20 millioner kilometer og har en omkredsningstid på mellem 557 og 773 dage.

Ud af Jupiters nu 39 kendte måner er de 31 irregulære. De otte sidste almindelige måner indbefatter de fire store måner: Io, Europa, Ganymedes og Callisto. Saturn er den planet med næstflest måner, 30 i alt, hvoraf de 13 er irregulære.

De usædvanlige baner for de irregulære måner peger på, at det er klippestykker, der er blevet indfanget af planeten kort efter Jupiters dannelse. De er endvidere grupperet i familier, hvilket tyder på, at de engang har været dele af et større objekt, som er blevet slået i stykker ved sammenstød eller blevet revet i stykker af Jupiters enorme tiltrækning.

Observationerne af de nye måner blev foretaget i december sidste år med det canadisk-franske 3,6-meter teleskop på Hawaii.