11 af Danmarks topforskere får kæmpebevillinger fra Villum Fonden

I konkurrence med 101 ansøgere har Villum Fonden udpeget 11 danske professorer til Villum Investigators og modtagere af forskningsbevillinger på op til 40 mio. kr. over en periode på seks år.

»Hver af de 11 forskere har demonstreret nytænkende, banebrydende forskning af højeste internationale videnskabelige kvalitet, og hver især har de lederevnerne og potentialet til at opbygge og fastholde et internationalt forskningsmiljø og derigennem yde et væsentligt bidrag til teknisk og naturvidenskabelig forskning – og i sidste ende samfundet,« forklarer professor og forskningsdirektør i Villum Fonden Thomas Sinkjær i en pressemeddelelse.

Det er 11 af Danmarks mest kendte topforskere, der nu med fondens egne ord 'får støtte til at følge deres ideer, til de bærer frugt, også selvom det tager mange år'.

Flere af forskerne allerede hædret af Ingeniøren

Blandt disse finder vi eksperten i iskerner Dorthe Dahl-Jensen (KU), eksperten i det 'mørke' univers Jens Hjorth (KU) og biogeokemikeren Donald Canfield (SDU). Ingeniøren har tidligere udpeget alle tre som stående i spidsen for årets videnskabelige gennembrud, som Ingeniøren har udpeget siden 2004.

Blandt forskere inden for tekniske videnskab finder vi velkendte personer som effektelektronikprofessor Frede Blåbjerg (AAU), nanooptikprofessor Niels Asger Mortensen (DTU) og topologioptimeringseksperten Ole Sigmund (DTU), hvis forskningsresultater Ingeniøren også ofte har omtalt.

På Aarhus Universitet finder vi andre kendinge i form af nanoforskeren Bjørk Hammer og makroøkologieksperten Jens Christian Svenning.

Endelig er der bevillinger til mikrobiologen Per Halkjær Nielsen (AAU), fysikeren Jeppe Dyre (RUC) og datalogen Mikkel Thorup (KU).

Det er første gang, Villum Fonden bevilger midler til Villum Investigators, der skal give erfarne og fremragende forskere fra både ind- og udland på en dansk forskningsinstitution mulighed for at for at fordybe sig i den forskning, de brænder mest for. Næste uddeling sker i 2018.