10,5 meter høj dome i polycarbonat prikker til opfattelsen af energirigtigt byggeri
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

10,5 meter høj dome i polycarbonat prikker til opfattelsen af energirigtigt byggeri

Illustration: Ulrik Andersen

Minimalkonstruktioner, bæredygtighed og eksperimenterende energiløsninger er på programmet i en ny kuppel, der over de seneste par måneder er vokset frem på Krøyers Plads i København.

Bag byggeriet af den 10,5 meter høje og 21 meter brede kuppel, kaldet Dome of Visions, står NCC. Det er samme entreprenøren og developer, der over de kommende år skal bygge tre pakhus-inspirerede bygninger med lejligheder og erhverv på grunden, der siden cafeen Luftkastellet lukkede i 2004 har været en af de mest omdiskuterede adresser i hovedstaden.

»Vi vil gerne lave et sted, hvor man kan diskutere de udfordringer, som samfundet står over for. Kravene om lavere energiforbrug, mindre materialeforbrug og mindre forurening betyder, at der skal nye løsninger til,« forklarer direktør for strategi- og forretningsudvikling, Martin Manthorpe fra NCC.

Kuplen giver ly og læ for et toetagers træhus, hvor arkitekterne Benny Jepsen og Kristoffer Tejlgaard de kommende måneder skal have deres tegnestue, så de på egen krop kan mærke, hvordan det er at bo i et drivhus. Til maj flyttes kuplen fra Krøyers Plads til en byggegrund i Aarhus - men den nøjagtige placering er ikke afgjort endnu. (Foto: Ulrik Andersen) Illustration: Ulrik Andersen

Nogle af de nye løsninger skal testes i det kuppelformede byggeri, der er tegnet af arkitekterne Kristoffer Tejlgaard og Benny Jepsen og beregnet af ingeniøren Henrik Almegaard, der også er lektor på DTU Byg. Arkitekterne er specialiserede i minimalkonstruktioner og bæredygtighed og fik under sidste års Folkemøde på Bornholm en del af omtale for den spektakulære pavillon, de byggede for Boligselskabernes Landsforening. Pavillonen var en dekonstrueret udgave af en geodætisk kuppel - en konstruktion der blev populariseret og patenteret af den amerikanske arkitekt Buckminster Fuller. Det er de samme principper - dog ikke dekonstruerede - som de to arkitekter har taget i brug til det midlertidige byggeri på Krøyers Plads.

»Der er blevet rynket meget på næsen af den geodætiske kuppel, fordi man forbinder den med hippearkitektur, men vi mener, at der er masser af uudnyttet potentiale i konstruktionen,« siger Kristoffer Tejlgaard.

Den geodætiske kuppel er den konstruktionstype, der med mindst materialeforbrug kan spænde over et givent område. På Krøyers Plads er konstruktionens stænger af kerto-træ og knudepunkterne af stål. Kuplen er dækket af tynde plader af polycarbonat - som alligevel har en bemærkelsesværdig styrke, når de spændes ind krumme flader, fortæller Benny Jepsen.

Domen er bygget op med stænger af kertobjælker og knudepunkter i stål. Domen er beklædt med polycarbonatplader, der er skruet ind i bjælkerne og samlet med en bolt gennem knudepunkterne. Selv om konstruktionen ser spinkel ud, kan den leve op til alle krav om vind- og snelast, fordi geometrien er så stabil, og polycarbonatpladerne får så stor bæreevne ved at blive spændt ind til en krum form. Foto: Ulrik Andersen Illustration: Ulrik Andersen

»Brugt som fladt tag kan sådan en plade stort set ikke optage kræfter. Men når man spænder denne tynde plade ind, kan man få den til klare en meget høj belastning. Pladen på toppen af domen skal den kunne bære 1,5 ton sne, og det har vi testet, at den godt kan.«

Ingen dampspærre og kun lidt isolering

Den ydre skal kommer til at fungere som byggeriets klimaskærm. Inden i kuplen står et toetagers træhus uden dampspærre og stort set uden isolering.

»Vi har fjernet klimaskærmen fra huset. Og fordi domen beskytter huset mod sne, regn og vind, behøver man faktisk ikke meget isolering og slet ingen dampspærre,« mens han viser rundt i ‘drivhuset.’

Uden dampspærre og isolering kan huset hverken leve op til nutidens eller de kommende års krav i bygningsreglementet. Men det er netop pointen

»Bygningsreglementet er skrevet for, at vi skal bruge mindst muligt energi i vores huse, men vi tvivler på, at dampspærre og blowerdoortest skal være kvalitetssikringen, og vi sætter spørgsmål ved, om vi får gode huse ud af at forsegle dem i plastik,« siger Kristoffer Tejlgaard.

Domen vil have et indeklima svarende til middelhavslandenes ni måneder om året. Men når der bliver brug for opvarmning vil Benny Jepsen (billedet) og hans arkitektkollega Kristoffer Tejlgaard tage denne eksperimentelle raketovn i brug. Den forbrænder røggassen ved omkring 800 grader C, som giver en meget ren forbrænding. Varmen ledes fra ovnen ud i en række store murede kasser, som bruges som bænke i domen. Foto: Ulrik Andersen Illustration: Ulrik Andersen

»Vi vil gerne prikke til nogle af tingene i byggelovgivningen og inspirere folk til, at tænke over, at man kan bo på mange måder.«

Raketovne varmer gulvet op

Ifølge energiberegningerne vil klimaet inde i kuplen svare til middelhavsklima i ni måneder om året. Og når der bliver brug for opvarmning, har arkitekterne også en anderledes løsning.

Løsningen blev en modulopbygget raketovn, der kan forbrænde røggasserne og sende varmen igennem store kasser, der fungerer som bænke i domen. Desuden varmer den vand op, der pumpes ud i et gulvvarmesystem, der ligger oven på de køreplader, der sammen med 60 ton stabiliserende masse udgør domens gulv i den ekstremt lette konstruktion. Ud over masseovnen har domen også en varmepumpe af ispind-typen.

Martin Manthorpe glæder sig til at huset i de kommende måder skal huse konferencer og arrangementer, der drejer sig om byggeri, byplanlægning og kunst.

»Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at nogle af de løsninger, vi ser i domen, kommer i fremtidens byggeri. Men det handler også om, at vi gerne vil diskutere, hvordan fremtidens huse og ikke mindst fremtidens byrum, skal se ud og anvendes.«

Pavillonen skal stå på Krøyers Plads indtil maj, hvorefter den flyttes til Århus. Senere vil NCC flytte rundt til andre steder i landet.