Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

100.000 personbiler hjælper Cowi med at tage temperaturen på trafikken efter corona

Illustration: David Peperkamp / Bigstock

Danske VW-ejere har i en længere årrække haft mulighed for at få installeret konceptet ‘MinVolkswagen’ i deres biler gratis. Det giver blandt andet mulighed for, at ejerne af biler fra 2008 og frem kan se detaljer om bilens placering, tilstand, og hvilke forskellige køreture den har været ude på.

Konceptet er siden udvidet til andre af VW-gruppens mærker, så som Audi, Skoda og Seat, og dermed har knap 100.000 danske personbiler nu teknologien installeret.

Bag konceptet står selskabet Connected Cars, et datterselskab under VW-importøren Semler, som tilbyder sine kunder et unikt indblik i de opkoblede bilers gøren og laden.

Data viser stigende trafik efter corona

Connected Cars har blandt andet indgået en samarbejdsaftale med rådgiverselskabet Cowi, som med data fra bilerne kan tilbyde en række trafikdatabaserede produkter til sine kunder.

Cowi får berigede GPS-data fra bilerne, som ifølge Cowi giver nye indblik i trafikale forhold, både i realtid og i historisk sammenhæng, fortæller ingeniør og digital udviklingschef i Cowi Jonas Olesen.

Med datasættet ved hånden har Jonas Olesen blandt andet undersøgt, hvordan vejtrafikken har udviklet sig før og efter corona-nedlukningen, ved at fokusere på, hvor mange ture hver enkelt bil i datasættet har kørt på hverdage.

Flere biler bliver løbende installeret med Connected Cars-teknologi, så Jonas Olesen har indekseret tallene. Og de fortæller uden omsvøb, at danskerne kører flere ture i bilerne nu end før nedlukningen. Faktisk er der tale om en stigning på cirka 15 procent.

»Som bilist og pendler havde jeg en mistanke om, at det forholdt sådan. Jeg skal skynde mig at understrege, at der er tale om en hurtig opgørelse, men når man sammenligner antallet af ture med antallet af tilkoblede biler over en længere periode, tegner der sig et tydeligt billede af, at trafikken er steget,« siger Jonas Olesen.

Hos Cowi har han og kollegerne et dashboard, hvor de på daglig basis kan se antallet af ture, og hvor mange biler der har leveret data. I gennemsnit ligger man på cirka 600.000 rapporterede ture i døgnet.

Slut med Rolls Royce-svar

Connected Cars kan ifølge Cowi tilbyde en transparens i dataleverancen, som ingen andre har formået – og samtidig sikrer Cowi sig, at dataindsamlingen lever fuldt op til kravene i GDPR.

»Connected Cars er ikke en databroker, men en decideret dataindsamler. Og noget af det, vi er stødt på tidligere er, at andre leverandører af denne type data (som eksempelvis Here, Inrix og TomTom, red.) ikke nødvendigvis indsamler data selv. Og spørger man hvor data kommer fra, er det som at høre Rolls Royce i gamle dage, når de blev spurgt om, hvor mange hestekræfter der var i en af selskabets biler: ‘Det behøvede man ikke at bekymre sig om, for antallet af hestekræfter var tilstrækkeligt’. På samme måde har vi her simpelthen ikke kunnet få svar på, om data kom fra biler eller lastbiler, eller hvor mange køretøjer, der leverede data, samt om nogle køretøjer leverede mere end ét sæt data,« siger Jonas Olesen.

Og det kan være fint i nogle sammenhænge, understreger han, men eftersom Cowi blandt andet har fået til opgave at levere realtidsdata til Vejdirektoratet på trafikinfo.dk, er det vigtigt at kunne se forskel på køretøjer. For hvis man eksempelvis vil måle hastigheder på motorveje, er det ikke uvæsentligt, at lastbiler ikke må køre over 90 km/t.

Illustration: Connected Cars

»Vi har derfor jagtet en datakilde, som havde dokumentation for, at data stammede fra personbiler, og hvis der var lastbiler, kunne man se det i datasættet. Det kunne vi ikke finde før aftalen med Connected Cars, som er meget åbne i forhold til at se på kvaliteten af data. Vi får aldrig et Rolls Royce-svar fra dem«.

Men er de 100.000 biler så repræsentative?

Her er det ifølge Jonas Olesen vigtigt at sikre, at data ikke kun stammer fra luksusbiler som Audi A6’ere, for de vil næppe være repræsentative.

Men med VW-gruppens biler viser det sig, at kildematerialet er spredt nogenlunde pænt ud over hele den danske bilpark, når man sammenligner mellem de forskellige bilklasser opgjort af Danmarks Statistik og de biler, Cowi får data fra.

De diskrepanser, der fremgår af grafen, kan blandt andet skyldes, at VW-gruppen sælger mange biler i VW Golf og Skoda Octavia-klassen, mens en bil som eksempelvis Peugeot 206 sælger bedre i sin klasse, så der er en lille forskel.

»Der er nogle afvigelser, men i det store hele kan vi se, at vi har fat i alle bilklasser - og vi kan ikke umiddelbart forestille os, at andre bilmærker køres specielt anderledes,« siger Jonas Olesen.

Hvor langt kører en bilist rent faktisk?

Der hvor VW-bilernes data også giver nye muligheder for eksempelvis rådgivere og trafikplanlæggere er i forhold til el- og hybridbilernes potentiale. Indtil nu har Cowi og andre nemlig ikke haft et særlig godt overblik over, hvor langt der køres i personbiler i Danmark, og hvilke køremønstre de egentlig har.

»Men nu kan vi for eksempel se, at 30 procent af alle biler i datasættet ikke kører mere end 150 kilometer ad gangen uden tilstrækkelig tid til at lade mellem turene. Så de kunne måske godt være en elbil med relativt kort rækkevidde«.

Brugere af MinVolkswagen vil vide, at det også fremgår af historikken i brugerens app, hvornår der er accelereret eller bremset kraftigt. Den viden kan Connected Cars også dele i anonymiseret form, så selskabet kunder kan få at vide, præcis hvor og hvornår bilister typisk bremser hårdt op.

»For os i Cowi giver det nogle muligheder og en sikkerhed i forhold til vores rådgivning, vi ikke havde tidligere,« siger Jonas Olesen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

...vi ejere er bare ikke gjort opmærksomme på at data sendes til andre end VAG. Vi ved naturligvis at bilen sender data til VAG og at VAG bearbejder de data, vi bliver indkaldt til værkstedet når noget går i stykker etc.

...men de data er personhenførbare da bilen er bundet op på et brugerid og det brugerid er verificeret af forhandleren som skal have billed id for at verificere brugerid'et (for at nogle funktioner virker).

Jeg er min bil og min bil er mig - på samme måde som min telefon er mig.

  • 8
  • 1

Jeg tænker i en bilhandelsituation, - hvordan sikrer man sig hvorvidt denne software er aktiv eller ej efter ejerskifte?

Det er skam ikke gratis, man melder sig til et år ad gangen men første år er gratis ved køb af ny bil.

Jeg kan evt. forestille mig at de dyre mærker i VAG koncernen er fast opkoblede.

Systemet kræver at den indbyggede GSM forbindelse i bilen er aktiv hvilket sandsynligvis er primær årsag til at det koster, i øvrigt så kommer der også opdateringer til bilen den vej, det er også den som kan ringe til alarmcentralen med den røde SOS knap i loftet (det virker bare ikke i Danmark af nærmere uafklarede årsager).

Bemærk at det IKKE er den samme GSM/3G/4G som bruges når man betaler for at få WiFi i bilen - det kræver separat sim kort.

  • 1
  • 0

Hvorfor mon der køres mere end før nedlukningen? Kan det være at folk har nydt at køre på de tomme veje og har glemt hvor slemt det var før? Eller skyldes det at de er kommet bagud med arbejde som kræver fysisk tilstedeværelse?

  • 0
  • 0

Det er skam ikke gratis, man melder sig til et år ad gangen men første år er gratis ved køb af ny bil.

Efterfølgende kan jeg godt se at min bemærkning kan misforståes. Til gengæld får jeg indirekte svaret på min forespørgsel, for jeg tænker at mange vil sikre sig at man IKKE bliver tracet af bilfabrikanten og potentielt af andre, som her COWI. Hvorfor skulle man foretage opdateringer, som man har købt og betalt (som i ens ejendom?). Kan de finde på at gøre det uden at spørge ejeren om lov? Bilen er vel laver rigtig fra fabrikken.

  • 1
  • 1

Efterfølgende kan jeg godt se at min bemærkning kan misforståes. Til gengæld får jeg indirekte svaret på min forespørgsel, for jeg tænker at mange vil sikre sig at man IKKE bliver tracet af bilfabrikanten og potentielt af andre, som her COWI. Hvorfor skulle man foretage opdateringer, som man har købt og betalt (som i ens ejendom?). Kan de finde på at gøre det uden at spørge ejeren om lov? Bilen er vel laver rigtig fra fabrikken.

En moderne bil har mere tilfælles med en computer end med en bil fra 1970'erne:

  • motoren er computerstyret, i visse tilfælde er der ikke engang fysisk forbindelse fra speeder til spjæld
  • gearkassen er computerstyret, moderne automatgear er computerstyrede manuelle gearkasser med ditto kobling
  • bremserne er computerstyrede (dog normalt som noget helt separat)
  • ophænget er computerstyret
  • lygterne er computerstyrede, det er krav ved Xenon
  • AC er computerstyret
  • underholdningssystemet er en computer (og det er også den som normalt viser info på førerens display)
  • navigationen er en add-on til underholdningssystemet
  • og så er der den indbyggede track'n'trace gps og mobiltelefon som håndterer kommunikation til fabrikken med sort box som indeholder oplysninger om de sidste 15~30 min af turen som bilen oplever den
  • input til alt det kommer fra sensorer som sidder rundt omkring på bilen: spin og lock sensor på hvert hjul, kollisionssensor foran, baksensorer, blind vinkel sensorer, mindst 2 temperatur sensorer, bankesensorer i motoren, lane assist sensor etc.

...så hvad kan man opdatere ?? Alt! det er ikke en computer på hjul men en kørende computer - det er drive by wire - eneste årsag til at der er rat i bilen er fordi det står i loven et der skal være fysisk forbindelse mellem styreanordningen og de styrende hjul, hvis det ikke var formuleret sådan kunne vi styre bilerne med joystick nu.

Softwaren udvikles løbende så der kommer opdateringer løbende og er det ønskværdigt for man kan nu nøjes med at pushe ny software til bilen i stedet for tilbagekalde den til dyr og tidskrævende rep. som ofte alligevel består i at en bilmekanikeren sætter et stik i bilen og opdaterer softwaren.

  • 1
  • 0

Ah. Jeg har MinSkoda, som er gratis.

Det er App'en, Skoda Connect App er også gratis men man kan ikke rigtigt bruge den til noget hvis bilen ikke sender data til Skoda - og det er det sidste som koster.

I MinSkoda er der et punkt som hedder Connect eller lign. (min er på engelsk) det er der du kan se om din bil er forbundet til fabrikken eller ej... og det er også der de mere praktiske funktioner sidder - se om du har låst bilen og lukket vinduerne og låse/åbne, starte og slukke varmen, se brændstoffobrug, kilometerstand og hvor mange kilometer der er til serviceeftesyn/olieskift, hvor mange km der er tilbage på tanken.

  • 0
  • 0

En moderne bil har mere tilfælles med en computer end med en bil fra 1970'erne:

  1. motoren er computerstyret, i visse tilfælde er der ikke engang fysisk forbindelse fra speeder til spjæld
  2. gearkassen er computerstyret, moderne automatgear er computerstyrede manuelle gearkasser med ditto kobling
  3. bremserne er computerstyrede (dog normalt som noget helt separat) ophænget er computerstyret
  4. lygterne er computerstyrede, det er krav ved Xenon
  5. AC er computerstyret
  6. underholdningssystemet er en computer (og det er også den som normalt viser info på førerens display)
  7. navigationen er en add-on til underholdningssystemet
  8. og så er der den indbyggede track'n'trace gps og mobiltelefon som håndterer kommunikation til fabrikken med sort box som indeholder oplysninger om de sidste 15~30 min af turen som bilen oplever den
  9. input til alt det kommer fra sensorer som sidder rundt omkring på bilen: spin og lock sensor på hvert hjul, kollisionssensor foran, baksensorer, blind vinkel sensorer, mindst 2 temperatur sensorer, bankesensorer i motoren, lane assist sensor etc. ...så hvad kan man opdatere ?? Alt! det er ikke en computer på hjul men en kørende computer - det er drive by wire - eneste årsag til at der er rat i bilen er fordi det står i loven et der skal være fysisk forbindelse mellem styreanordningen og de styrende hjul, hvis det ikke var formuleret sådan kunne vi styre bilerne med joystick nu.

Softwaren udvikles løbende så der kommer opdateringer løbende og er det ønskværdigt for man kan nu nøjes med at pushe ny software til bilen i stedet for tilbagekalde den til dyr og tidskrævende rep. som ofte alligevel består i at en bilmekanikeren sætter et stik i bilen og opdaterer softwaren.

Fra 1 til 8 er velkendt og har været det i mange år. Dog har visse systemer været mere til bøvl end hjælp. For eksempel den computerstyrede "håndbremse". Hvorfor er folk dog blevet så hjælpeløse, at de ikke kan holde bilen på en skråning med enten koblingen eller en manuel håndbremse? Til gengæld tror jeg at mange af os helst er fri for at blive sporet overalt. Argumentet for at skulle have den adgang for at rette en eventuel fabrikationsfejl via SW er tynd. For det første betyder tilbagekladelser næsten altid en hardware ændring. For det andet synes jeg at det er en høj pris at betale for en tænkt fremtidig situation. Så det er NEJ TAK herfra.

  • 4
  • 0

Fra 1 til 8 er velkendt og har været det i mange år.

Define "mange år"... men ja, forskellen er bare at nu ligger koden i Flash eller nvram og ikke som før i ROM så nu kan softwaren opdateres på minutter.

En anden forskel er at nu taler alle kompoenterne sammen, ideen er ikke ny men var ikke brugt bredt men kun i luxus- og sportsvogne.

Det er i øvrigt sjovt at folk gerne opdatere deres mobiltelefon og computer og fjernsyn og ovn og...

...men en bil til 400000 skal ikke opdateres eller fikses eller noget. Det er selvf. tåbligt og et af de punkter der er ved "service" er opdatering af software.

  • 2
  • 0

Det jeg bed mærke i (ud over det med overvågningen) er at Cowi har samlet data om i gennemsnit 600.000 ture i døgnet fra kun 100.000 biler. Det synes jeg er bekymrende højt, og vidner om at vi bruger vore biler alt for meget. Men måske er de fleste VW ejere børnefamilier der hele tiden futter rundt med deres poder fordi de ikke har lært / tør / må cykle til fritidsaktiviteter.

Jeg er også kommet til at tænke på hvor stor en del af de kørte km og ture der køres i nyere biler (som her) og hvor stor en del der køres i ældre. Er der nogen der ved noget om det? Man taler jo meget om at de ældre biler forurener mere end de nye, men hvor meget betyder det i praksis?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten