10.000 3D-printere til rådighed i maker-netværk

Det er slet ikke nødvendigt at eje sin egen 3D-printer for at få noget printet. Netværket 3D Hubs, der startede i Holland, giver private og professionelle adgang til at få printet på næsten 10.000 forskellige printere over hele verden.

Netværket blev lanceret i 2013 og har nu bredt sig til Skandinavien. Princippet er, at ejere af 3D-printere melder, at deres printer er til rådighed for netværket. Lige nu er der i Danmark knap 88 tilmeldte printere - eller hubs - og 274 personer - eller makers - der har registreret sig som interesseret i at få printet ting.

Det fortæller Christian Behrens-Thomsen, der er 'Mayor' for København og indtil videre også for resten af Skandinavien:

Gennem events i maker-miljøet vil 3D Hubs forsøge at knytte flere ejere af 3D-printere sammen med makers, som har behov for at få noget printet. Illustration: 3D Hubs

»Ideen bag 3D Hubs bygger på crowd-production, derfor forsøger vi at sprede rygtet om 3D-print gennem events på for eksempel undervisningsinstitutioner og i samarbejde med det lokale maker-miljø på fablabs og lignende,« siger han og håber, at der snart kommer flere byer i Skandinavien med egne borgmestre.

Læs også: København får verdens største butik med 3D-print

Konkret fungerer 3D Hubs sådan, at makers, altså folk, som gerne vil have printet en bestemt del, bliver sat i kontakt med en hub. Man sender så filen til det produkt, man gerne vil have printet, til 3D Hubs, som validerer konstruktionen og finder en hub med egnet printer i nærheden. I retur får man en pris for opgaven, som man så kan acceptere eller lade være. Hvis man siger ja tak, kan man enten få tilsendt sit produkt eller selv hente det hos den hub, hvis 3D-printer har udført opgaven.

3D Hubs vurderer selv, at 10 procent af verdens befolkning allerede i dag vil kunne få printet et produktet gennem deres service.

De 3D-printere, som deltager i netværket, er i dag primært private Fused Deposition Modeling-printere, hvor tynde lag smeltet plastic lægges oven på hinanden. Men til næste år er det planen, at flere virksomheder med egne professionelle printere skal deltage i netværket:

»Det kan for eksempel være en virksomhed, som har købt en printer, men ikke selv har nok opgaver til at fylde hele kapaciteten ud. De kan så lave en forretning ud af at printe for andre,« siger Christian Behrens-Thomsen, som tilføjer, at når det gælder professionelle opgaver, så vil priserne være noget anderledes, da den type arbejde normalt kræver mere for- og efterbehandling.

Læs også: Motorola vil 3D-printe den modulopbyggede mobiltelefon

Han håber også, at man kan få inddraget den danske prototypeindustri i netværket. De råder nemlig over nogle helt andre printere end dem, almindelige mennesker normalt kan komme i nærheden af:

»Vi kan se, at metalprint er på vej til at blive det helt store, og dem har de færreste almindelige makere råd til,« siger han og fortæller, at man allerede har et projekt kørende med Copenhagen Suborbitals om at 3D-printe en raketdel i metal.

På længere sigt forventer Christian Behrens-Thomsen, at 3D Hubs også kan bruges til en slags masseproduktion. Det kan for eksempel være mindre serier, hvor det ikke kan betale sig at fremstille værktøjer til sprøjtestøbning. Sådan en opgave kunne distribueres ud på flere printere i netværket.

Hvis du har brug for et 3D-print, så kig på 3dhubs.com, om der er en printer i nærheden.