1.000 kilometer motorvej skal forbinde fem afrikanske lande

Kun 17 kilometer af motorvejen er bygget: Det er George W. Bush-motorvejen i Ghana. Illustration: MiDA

Fem vestafrikanske lande er gået sammen om et kæmpe motorvejsprojekt, som skal forbinde regionen omkring Guineabugten.

Det skriver Global Constructions Review.

I alt skal der bygges 1.028 kilometer motorvej langs kysten fra Abidjian i Elfenbenskysten til Lagos i Nigeria. Motorvejen passerer gennem Ghana, Togo og Benin.

»Fremtiden er lys. Det her er et vigtigt skridt for i retningen af Den Afrikanske Unions mål om at skabe en trans-afrikansk motorvej,« siger Nigerias minister for offentlige arbejder, Babatunde Fashola.

Det meste af korridoren gennem de fem lande bliver en sekssporet motorvej, og den vil blive bygget i tre etaper.

Her ses ruten og de mange byer, som motorvejen passerer igennem Illustration: afDB

Pris: 108 milliarder kroner

Samlet set kommer projektet til at koste 15,6 milliarder dollars, hvilket svarer til godt og vel 108 milliarder danske kroner.

Finansiering af projektet bliver organiseret af Den Afrikanske Udviklingsbank, og ifølge Babatunde Fashola er den nigerianske del allerede delvist finansieret. Faktisk er der der allerede bygget 17 kilometer af ruten.

»Vi forsøger at give et bedre liv til over 40 millioner mennesker i fem lande, som kommer til at bruge korridoren på daglig basis,« siger Babatunde Fashola.

Den nigerianske del af projektet består af en udvidelse af en allerede eksisterende firesporet motorvej. Den skal nu have 10 spor, samt en letbane og et BRT-system. Selvom den nigerianske del kun spænder over omkring 66 kilometer, påvirker det mange mennesker. Den forbinder nemlig Afrikas største by, Lagos, med motorvejskorridoren langs Guineabugten.