100 millimeter regn i København overraskede DMI
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

100 millimeter regn i København overraskede DMI

Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) blev overrumplet af et skybrud, som sendte 50 til 100 millimeter regn ned over hovedstadsområdet i løbet af nogle få timer natten til søndag.

I løbet af mellem tre og seks timer faldt der ifølge Ritzau mellem 50 og 100 millimeter. Hos DMI faldt der 119 millimeter i løbet af natten til søndag.

Skybruddet kom bag på de fleste, da DMI, som normalt overvåger og advarer, ikke havde set uvejret komme.

»Det er en fejl, at mennesket tror, at videnskaben kan forudsige alt. Det er ikke tilfældet, selvom vi prøver så godt som muligt. Vi var godt klar over, at der kom regn og torden hen over Danmark, men lige præcis den lokale hændelse var umulig at forudsige,« sagde vagthavende meteorolog Jørn Thomsen søndag til Ritzau.

Også Berlingske ville have svar på, hvordan sådan et skybrud kunne gå under DMI-radaren.

»Det slap ikke under vores radar, men vores prognoser skal også fange det, før vi kan varsle skybrud i god tid, og vi må erkende, at det er svært at forudsige skybrud med sikkerhed i god tid i forvejen. Det er vilkårene, som vi meteorologer må leve med. Prognosemodellerne er ikke udviklet godt nok endnu til, at vi med sikkerhed kan forudsige alle skybrud,« svarer Jørn Thomsen til Berlingske.

Han tilføjer, at DMI ikke kan udsende et varsel, hver gang der er en lille risiko, da der så vil komme en mediestorm for at råbe 'ulven kommer'.

»Der er situationer, hvor skybruddet kun kommer tæt på, og vi udsender varsel, så får vi kritik for at varsle for tit. Det nytter ikke, at vi udsender varsel hver gang, og folk går ned og beskytter deres kældre 100 gange, men skybruddet kommer kun én gang. Der skal være en sandsynlighed for, at det rammer, og det gjorde det her, og det var en fejl, at vi ikke varslede om skybrud natten til søndag. Men vores modeller havde ikke fanget, at det ville blive så kraftigt uvejr over København,« siger Jørn Thomsen til Berlingske.

Har du billeder af oversvømmelserne i København, modtager redaktionen dem med kyshånd på adressen redaktion@ing.dk. Vi vil også meget gerne have læsernes tips til vores dækning af skybruddet.

Emner : Meteorologi
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Er det ikke muligt med kort varsel at se at det er på vej. Nogle folk kunne måske godt få noget ud af, at få en SMS et par timer før, hvis f.eks. regnradarerne kan opfange noget, inden det for alvor bryder løs?

 • 1
 • 1

muligt med kort varsel at se at det er på vej

Ovre i http://ing.dk/blog/klimaunormaler-170493#c...
nævnes at disse skybrud er sværere at forudsige end almindeligt vejr.

Her ses også linket http://www.dmi.dk/laer-om/temaer/meteorolo...
som viser at DMI bruger 3x3km grid i 90 sekunder tidsstep.
Jeg har forsøgt at finde de tilsvarende tal for Vestas' vejrudsigt, men jeg ku ikke lige finde dem.

Så PHKs forslag om Lidar omkring byen kan måske betale sig ?
Vi har jo http://www.lightningmaps.org/realtime?lang=en til billige penge, så byen kunne engang lave noget lignende hvis prisen på Lidar falder løbende.

 • 0
 • 0

Vagthavende skulle måske bare kigge ud af vinduet :)
Skybrudsvarslet kom på dmi.dk kl. 03:15. Da stod vandet allerede op over kantstenen på Østerbro hvor DMI ligger.

 • 3
 • 1

Jeg talte med DMI om det efter skybruddet i Lystrup i 2012. Det korte svar er, at der simpelthen ikke er måledata, før det er for sent, og tordenceller er svære at modellere.

http://www.version2.dk/artikel/dmi-mere-re...

Sandsynligvis kunne vi opnå cirka en times varsel med bedre satellitdata og modeller, men der ville også være mange falske alarmer, fordi en byge kan miste pusten som følge af kaotiske forhold. Der ville også være stor utilfredshed med at få en sms klokken to om natten med et varsel om, at der kunne opstå skybrud inden for den næste time på Østerbro, Vesterbro, Amager, Indre København, Hellerup - hvis der så blot falder lidt kraftig regn.

 • 3
 • 0