100 meter højt boligtårn med udsigtsplatform skal knejse over Nørrebro

‘Har du nogensinde set det – uh det’ et smukt syn. At kigge ned når tågen letter – og solen står højt over byen’. Sådan synger Peter Belli om udsigten over København fra en DC9.

Om tre år får byens borgere og besøgende mulighed for at nyde denne udsigt – ikke kun fra et fly, men fra byens højeste udsigtspunkt.

I dag blev lokalplanen for Borgmestervangen på Nørrebro nemlig sendt i høring. Dér vil Danica Pension opføre et knap 100 meter højt boligtårn med offentlig adgang til toppen. Der er andre – og højere – bygninger i byen, men boligtårnet bliver byens højeste udsigtspunkt med offentlig adgang.

Lige ved siden af Nørrebro Station og den nye metrostation på Cityringen vil Danica Pension opføre et kompleks af studenterboliger, blandt andet i et næsten 100 meter højt tårn. Illustration: Arkitema

Bebyggelsen, som Danica Pension har døbt ‘Uptown Nørrebro,’ indeholder ud over det 29 etager høje tårn også et hjørnehus og fem punkthuse på 6-7 etager. Bygninger skal rumme omkring 500 boliger til studerende og forskere. Men området skal ikke blive en akademisk ghetto mellem de omkringliggende boligkvarterer Mjølnerparken og Mimersparken, understreger Christian E. Olsson, ejendomschef hos Danica Pension.

»Uptown Nørrebro skal være en del af lokalområdet både arkitektonisk og socialt. De nye studieboliger skal være med til at løfte den udvikling, der allerede er i gang i bydelen. Alene med navnet Uptown Nørrebro vil vi fra første dag signalere, at Ydre Nørrebro for de unge fremstår med en attraktiv identitet, hvor vi bygger videre på bl.a. Superkilens styrker og Nørrebros evne til at være en moderne smeltedigel af folk fra hele verden med en høj andel af unge,« siger han.

Der skal blandt andet indrettes en cafe lige over for indgangen fra Mjølnerparken, hvor der skal kunne afholdes sociale arrangementer, fællesspisning, udstillinger og være plads til læsning og studenterrådgivning.

Den sociale ingeniørkunst bliver måske nok bebyggelsens største udfordring, men konstruktionerne har også givet hovedbrud - især på højhuset, fortæller Christian E. Olsson:

Bliver tårnet opført, bliver det byens højeste udsigtspunkt med offentlig adgang. Efter planen skal beboerne i tårnet og de omkringliggende punkthuse selv være med til at styre adgangen til tårnets top. Illustration: Katinka Hauxner og 2+1 Idebureau.

»Vi har været meget udfordrede, blandt andet fordi vi gerne ville have meget lyse lejligheder, men de måtte hverken have for stort varmetab om vinteren eller blive overophedede om sommeren.«

Det har arkitekterne fra Arkitema, ingeniører fra Midtconsult og vindspecialister fra rådgivningsvirksomheden Vind-Vind blandt andet løst ved at designe tårnets facade med dybe indhak, så der bliver skygget for solen. De 70 centimeter dybe indhak vil desuden afbøde vinden, der ellers ville blive presset nedad og gøre terrænet omkring tårnet til et ubehageligt sted at opholde sig.

Tårnet skal leve op til lavenergibygning klasse 2015 – altså den energiklasse, der bliver standarden i Bygningsreglement 2015, som træder i kraft ved årets udgang. Selv om Danica gerne vil bygge bæredygtigt, var det for stor en mundfuld at bygge efter den endnu skrappere Bygningsklasse 2020.

»Der har været rigelige udfordringer med bare at nå klasse 2015 inden for den økonomiske ramme, vi har,« siger Christian E. Olsson.

En café skal være med til at binde det nye område sammen med naboområder Mimersparken og Mjølnerparken. Illustration: Arkitema

For at nå budgettet, der samlet set ligger omkring en milliard kroner, har Danica Pension tidligt i projekteringen taget totalentreprenøren KPC og flere leverandører med på råd.

»Det er svært at få økonomien til at hænge sammen, så man skal virkelig prioritere, hvad man tegner ind i projektet. Som bygherrer vil vi eksempelvis gerne have en flot facade med ordentlige kvalitetssten og aluminiumsplader. For at få prisen ned har vi derfor kørt med en slags åben kalkulation med vores entreprenør og været i kontakt med leverandører for eksempelvis at høre, hvor store alupladerne kan gøres i forhold til transporten og montagen, og hvordan de kan udformes billigst muligt.«

Før tårnet kan blive til virkelighed, skal lokalplanen imidlertid godkendes af Borgerrepræsentationen. Det forventer Danica Pension vil ske i efteråret. Derefter vil de gå i jorden omkring februar 2016.

Emner : Højhuse
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

En café skal være med til at binde det nye område sammen med naboområder Mimersparken og Mjølnerparken.

Jeg håber virkelig, der bliver plads til mere end én café. Gerne også nogle grønthandlere, kiosker, små supermarkeder, cykelsmede, sharwarma-butikker etc. Liv i gaden, med andre ord.

  • 3
  • 1

Hvorfor er der specifikt boliger til forskere? Jeg påskønner det, men undrer mig også. Måske er det en god forretningsmodel at satse på højtuddannede med korte (måneder til få år) kontrakter i København.

Og så er tårnet i Zoo jo på toppen af Valby Bakke. Der må da lige skulle lægges lidt til de 56 m ;)

  • 1
  • 0

Med en høj fritstådende bygning som denne ville det være rart at se solcellpaneler integreret ind i facaden. Da det bliver en del af bygningen vil det erstatte nogle af aluminiumspladerne.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten