10 højhuse på Carlsberg-grunden

Blandt 221 forslag har en dommerjury tirsdag valgt én vinder og præmieret ti andre projekter for udviklingen af Carlsberg-grunden i København fra bryggeri til moderne boligkvarter.

Vinderen blev tegnestuen Entatis med planen "Vores by", der rummer 550.000 kvadratmeter byggeri, hovedsageligt boliger. Planen sikrer, at fabriksbygningerne bliver bevaret, samtidig med at der bliver plads til ti nye højhuse og lav boligbebyggelse.

»Samlet fremstår projektet med referencer til såvel Carlsberg som Københavns urbane ramme. Kombinationen af slanke tårne og en lavere bebyggelse viderefortolker en københavnsk tradition, og det er muligt at gå på opdagelse i et urbant netværk i menneskelig skala og på samme tid løfte sig over byens tage og få en visuel fornemmelse af nærheden til vigtige destinationer,« skriver juryen i sin begrundelse.

Ultimo 2008 bliver kapslen sat på den sidste øl på Valby-grunden, og omdannelsen af området går i gang. Før da skal Entatis sammen med Carlsberg og Københavns Kommune viderebearbejde forslaget. For der er svagheder, der ifølge juryen skal gøres noget ved. Blandt andet skal forbindelsen Enghave Station styrkes.

Carlsbergs koncernchef Nils Smedegaard Andersen er begejstret for forslaget.

»Vi har med afslutningen af arkitektkonkurrencen i dag taget et vigtigt skridt i retning af omdannelsen af Carlsberg-området. Vores vision har været at få en bydel, der lever døgnet rundt, og som er et aktiv for hele Københavnsområdet,« siger han til Børsen.

Begejstringen trives ikke bare på Carlsbergs chefgang. Enkelte analytikere vurderer ifølge Børsen, at Carlsberg kan komme til at tjene 6,5 milliarder kroner på projektet.

»Til en gennemsnitlig salgspris på 48.000 pr. kvadrameter og gennemsnitlige udviklingsomkostninger på 30.000 kr. vil det betyde en bruttoavance på 8,6 mia. kr. og 6,5 mia. kr. efter en skat på 25 procent,« siger analytikeren Matthew Webb fra finanshuset Cazenove til avisen.