10 år med dansende filserver
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

10 år med dansende filserver

En af de absolut største software-successer, baseret på Open Source, runder i disse dage 10 år på markedet. Den udbredte Samba fil- og printserver gør det muligt at integrere Linux-servere med Windows-klienter, og den er en af de vigtigste årsager til udbredelsen af det fri operativsystem Linux.

Den 10. januar 1992 offentliggjorde Sambas ophavsmand, ingeniøren Andrew Tridgell, i en nyhedsgruppe på Internettet, at han havde skrevet et stykke software, som gjorde det muligt for DOS-pc'er at få adgang til filer på Unix-servere. Tridgell lavede simpelthen serversoftware til Unix, som benyttede den Microsoft SMB-protokol, som stadig er standarden i Windows-verdenen for LAN-forbindelser.

Da Unix-varianten Linux dukkede op udviklede produktet sig med tiden til at blive et gratis og hurtigt alternativ til Microsoft egne NT-baserede filservere. Samba findes i en række versioner til Unix og Linux-operativsystemer. I starten af 1999 satte Samba-filserveren installeret under IRIX på en Silicon Graphics-server hastighedsrekord, som den hurtigste filerserver til Windows-miljøer. Siden har Samba-udviklingsteamet frigivet en alpha-udgave af den nyeste version 3.0, som udnytter Active Directory-faciliteten, som Microsoft introducerede i Windows 2000.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten