andre skriver

Virksomheder mangler arbejdskraft - især højtuddannet

Faglærte, ufaglærte og højtuddannede - der er brug for arbejdskraft ude i de danske virksomheder. Mere end hver femte topchef siger nej til nye ordre, fordi de ikke kan få kvalificeret arbejdskraft. Hos Rambøll mener man, at det især skyldes, at for få unge søger STEM-uddannelser og at det er blevet sværere at rekruttere udenlandsk arbejdskraft. Inden for få år forventer 60 procent af topcheferne, at få problemer med at finde højtuddannet arbejdskraft.

Emner : Arbejdsmarked
OGSÅ VÆRD AT LÆSE
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Mangel på arbejdskraft, kan også skyldes dårlig ledelse - at de forkerte personer sættes på opgaverne, og så det er nødvendigt at de overkvalificerede også er underkvalificeret for at løse opgaven.

 • 3
 • 2

Gennem hele det, der i mangel af bedre betegnelse må betegnes som min karriere, har jeg set denne påstand igen, igen og så igen.

Jeg undrer mig såre over, at den stort set altid bliver viderebragt ukritisk. Der er altid desperat mangel på kvalificeret arbejdskraft - også i perioder, hvor der går veluddannet arbejdskraft ledig.

I dag er der fx højtuddannede og højt kvalificerede ingeniører, der arbejder som covid-podere, fordi ingen arbejdsgiver vil ansætte nogen, der bare nærmer sig 60 år.

I min tid som underviser på IT-ingeniør uddannelsen hørte vi den samme klagesang: hele den danske IT-branches fremtid lå i ruiner, fordi man ikke kunne finde kvalificerede IT-folk. Vi tilbød at køre en bus med nyuddannede, der ikke havde fundet arbejde (og vi taler altså ikke om bunden af tønden her) til samtaler hos en større virksomhed, der førte sig frem i pressen om deres desperate nej til ordrer fordi de ikke kunne få folk. De vendte aldrig tilbage.

Undskyld, men jeg køber den altså ikke. Jeg tror, at der er tale om, at man gerne vil have udvidet udbuddet i en sådan grad, at man kan vælge og vrage, ikke selv investere i at få folk lært op til det aktuelle job, og vil have arbejdskraften billigt.

/Bo

 • 13
 • 0

Meget enig.

Det her er den sædvanlige klagesang som har lydt i de sidste mindst 50 år om vi-kan-ikke-få-kandidater-med-ti-års-erfaring-for-halv-markedsløn, ergo mangler vi arbejdskraft.

Arbejdsmarkedet er umådeligt konservativt, og ønsker slet ikke at gøre brug af seniorer (selv om de ikke har børn der bliver syge, som regel har et godt helbred, og som ikke har et karrierebehov for at springe videre om 3 år), og man er utrolig konservativ omkring arbejdstider, da man har en naiv tanke om at hvis man er rigtig ambitiøs, så skal man være på arbejde 50-60 timer om ugen (jeg siger med vilje ikke arbejde 50-60 timer om ugen).

Hvis man nu forlod nogle af dogmerne og indså at seniorerne har en viden og erfaring der gør at de kan løse mange problemer på en brøkdel af tiden, og udnyttede dette bedre, især i form af deltidsansættelser, så ville der nok ikke være behov for at sige nej til ordrer.

Og i den anden ende, så må virksomhederne også tage et ansvar for at lære de unge op, det nytter ikke kun at kræve, men ikke ville yde.

 • 8
 • 1

Og i den anden ende, så må virksomhederne også tage et ansvar for at lære de unge op, det nytter ikke kun at kræve, men ikke ville yde.

En del af problemerne med mangel på kvalificerede, er netop at de kvalificerede bruger tiden på ligegyldige ting, såsom at udføre arbejdet. På den måde bruger de deres tid ganske ineffektivt. Det, som de skal, er ikke at selv gøre arbejdet - men lære andre op til at kunne. Den tid, som det tager at lære andre op, er kun en brøkdel af den tid, som det tager at selv udføre arbejdet. En enkelt kvalificeret, skal gerne have 10 personer at optræne - mindst. Typisk, vil 90% af ethvert arbejde bestå af ting, som enhver kan løse - noget kræver måske en nyuddannet, men det er ikke altid. Det kan også gøres af en teknikker. Og ofte, er de endda dygtigere til at udføre arbejdet. Erhvervslivet ansætter kvalificerede, bare for at få kvalificerede, og ikke fordi de engentligt behøver det.

For et års tid siden, var der en virksomhed der skrev, at de kun antog de bedste af de bedste. Og de lovede, at når man blev ansat hos dem, så vil man komme til at være sammen med de bedste, og kun de dygtigste. De ansatte kun dem med højeste karakterer. Sikker da et spild af kvalificeret arbejdskraft! Bruger de dem også til at tømme skraldespand, skifte elpærerne, og alt andet ligegyldigt arbejde, som en typisk arbejdsdag byder på? Og så har de skide mangel på, at få de dygtigste af de dygtige. Skal man bruge de dygtige effektivt, så skal de have nogen, der kan hjælpe dem - og som måske endda er dygtigere til at udføre et praktisk arbejde, end de dygtige er. Noget af det mest effektive, at anvende de dygtigste til, er til at undervise de mindre dygtige og nyuddannede.

 • 6
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten