andre skriver

Verdens rigeste tilbyder NASA to milliarder dollars for månemission

Illustration: Blue Origin

Amazon-grundlæggeren Jeff Bezos gennemførte sidste uge en kort rejse til rummet, men det har bestemt ikke mættet verdens rigeste mands appetit på endnu et rumeventyr. Jeff Bezos tilbød mandag NASA at dække omkostninger for op til to milliarder amerikanske dollars, hvis rumagenturet giver hans rumfirma Blue Origin en kontrakt på at designe et rumfartøj til at lande astronauter på Månen. Det skriver Reuters. Tilbuddet fra Jeff Bezos kommer efter, at NASA i april tildelte Elon Musks SpaceX en kontrakt på 2,9 milliarder dollars for netop at bygge rumfartøj, der skal sende astronauter mod Månen tidligst i 2024. I den forbindelse afviste NASA bud på en Måne-mission fra Blue Origin. »Uden konkurrence vil NASA's kortsigte og langsigtede Måne-ambitioner blive forsinket, i sidste ende koste mere og vil ikke tjene nationens interesse,« lyder det i et brev, som NASA modtog fra Jeff Bezos mandag.

OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Phys.org 17. sep 2021 12:36
Mennesket fremstillede tøj for 120.000 år siden
via Danmark Statistik 17. sep 2021 10:49
Covid-19 bankede husholdningernes udledning ned med 12 procent
via Jyllands-Posten 17. sep 2021 10:35
PFAS-stoffer øger sandsynligheden for ammestop
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvordan kan vi tillade at verdens rigeste milliardærer, korumperer alle politiske processer på denne måde?

Hvis disse igler og deres firmaer betalte skat, så NASA og staten kunne betale for at samfundet fungerede på demokratisk og fair måde, så ville verden se bedre ud.

Hvorfor klapper vi af skattesnydernes politisk pres?

 • 12
 • 9

Ja, det er da godt nok et lidt specielt tilbud. Hvorfor gør han det ikke bare selv uden NASAs hjælp? Det er som om han bare vil betale $2 mia for at få anerkendelse...

 • 7
 • 0

Bezos har forsøgt at bluffe sig igennem, og ved at vælge sine samarbejdspartnere med omhu, var han sikker på at kunne få staten til at betale for udviklingen af BE-4 motoren. Handleplanen var klar - næsten som var det efter dansk forbillede - forsink, forelæg absurde regninger for noget som ikke stod i tilbudsmaterialet men som er uundværligt osv osv.

Ingen regnede med at SpaceX's bud ville blive taget seriøst, og ej heller at der ville være stemning for det hos politikerne, da de sædvanlige konglomerater/igler ikke var indblandet. De konglomerater som sikre politikernes genvalg via. gavmilde politiske donationer.

Bezos er til grin i hele industrien - Blue Origin blev grundlagt før SpaceX, deres ejer har et langt større "hobby budget", men har alligevel ikke leveret niget som helst (andet end en fallosformet suborbital demontrationsraket), de lovede BE-4 motorer er ved at kuldsejle ULA og deres Vulcan raket, som ingen motorer har, og ikke ser ud til at få dem lige foreløbigt.

Så, Bezos har nok en forhåbning om at afslaget vil kunne hentes hjem igen via. føromtalte model.

Alt imens kører Elon Musk på - fuldstændig determineret om at disrupte hele industrien. Han kører på og vinder fordi han tror på sine visioner og investere derefter.

 • 6
 • 0

Bezos prøver at lirke til beslutningen om at der ikke skulle være en backup plan til Space X ved at tilbyde en markant rabat (om det så reelt er det når forpligtigelser og alverdens finurligheder er gjort op er mere tvivlsomt). Det var der en del debat over, så det er en forståelig dør han prøver at stikke foden i.

 • 4
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten