andre skriver

Verden mister planter på grund af tør luft

Mangel på vand i atmosfæren er skyld i en global tilbagegang i plantevækst over de sidste to årtier. Væksten er faldet med hele 59 procent, viser kinesiske forskere i tidsskriftet Science Advances. Ifølge forskerne er der en sammenhæng med de tiltagende klimaforandringer, hvor stigende temperaturer gør det sværere for atmosfæren at indeholde vanddamp, ligesom faldende vindhastigheder over bestemte havområder får mindre vand til at ende over landområder.

OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Bundestag beschließt Kohleausstieg 3. jul 2020 13:48
Beslutning: Kulkraft i Tyskland skal slukkes seneste i 2038
via The Guardian 2. jul 2020 14:17
Europa fælder flere og flere træer
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg har ikke læst artiklen, men i kommentarerne nævnes RH, hvilket er hvor meget vanddamp, der er i luften i forhold til hvor meget, der kan være. Det er en god enhed for hvordan vi mennesker opfatter luftfugtighed, men ikke til planter. Planter reagerer på luftens tørrende evne, altså hvor meget vanddamp, der mangler i at luften er mættet, og udtrykt som specifik deficit, gram vanddamp pr. kilo luft. I gartnerier styres luftfugtigheden efter mætningsdeficit, og det giver i ca. 15% af målinger et andet styringsresultat end hvis der var styret efter RH.

  • 6
  • 0

Se omtale på NASAs hjemmeside for CO2 målinger:

https://www.nasa.gov/feature/goddard/2016/...

En artikel er publiceret i Nature Climate Change i April 2019.

Jorden bliver grønnere og CO2 er den væsentlige forklaring:

change_in_leaf_area.jpg This image shows the change in leaf area across the globe from 1982-2015. Credits: Boston University/R. Myneni

Bemærk at tidsskriftet Nature Climate Change er et forum for faglige artikler om Climate Change,

Artiklen som Ingeniøren omtaler er publiceret i et "multidisciplint" tidsskrift kaldet Science Advances, Her kan man f. eks. få optaget ting som ikke er fundet værdige til Science gruppens øvrige faglige tidsskrifter (hvor man ville optage ting som er væsentlige og siger noget nyt) mod at betale en Article Publication Charge (APC) på 4.500 USD, (30.000 kroner)! Samtidigt sikres man omtale i de nyhedsbulletiner som Science Advances sender til massemedier i forbindelse med nye udgivelser!

  • 1
  • 5
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten