Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
andre skriver

Uoriginale opladere er brandfarlige

Illustration: tommaso79 / Bigstock

Selvom en oplader til mobiltelefonen og computeren er CE-mærket, så er det langtfra en garanti for, at sikkerhedsreglerne er overholdt. De seneste tre år har Sikkerhedsstyrelsen ved stikprøver testet 25 opladere årligt. Hver gang har det vist sig, at over 40 procent af opladerne var farlige og måtte trækkes tilbage. DR’s forbrugerprogram Kontant har efterprøvet sikkerheden og købt 11 uoriginale opladere i tilfældige danske butikker og webshops. Alle 11 er CE-mærkede, men 9 af de 11 burde ikke være det, da de ikke lever op til sikkerheds- og mærkningskravene. 5 opladere er direkte farlige, da de kan give stød eller bryde i brand.

Emner : Mobil
OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via JydskeVestkysten 23. jan 2020 11:00
Vaccine mod corona-virus vil tage mindst et år
via Cardiff University 23. jan 2020 09:29
Forskere finder T-celler, der dræber flere slags kræft
via Berlingske Tidende 23. jan 2020 09:03 6
2.000 nye CBS-studerende dumper i basal matematik
via DR Nyheder 23. jan 2020 09:07 15
Flertal i Folketinget vil forbyde gratis bæreposer
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvad forventer man, når man udelukkende går efter prisen? Med hensyn til mobiltelefonladere har man trods alt muligheden for at købe en original lader; men forventer man, at kvaliteten i diverse 230 V konvertere i lavpris LED pærer, til lavpris LED belysning, til kinesisk produceret legetøj etc. er meget bedre og sikrere?

Hvis man vil undgå risiko for brand og stød, skabe en grøn løsning uden tonsvis af svært genanvendeligt elektronikaffald, slippe for de talrige lade- og strømforsyningsbokse med tilhørende kabelspaghetti og reducere den udstrålede støj, er der kun én vej frem - vi skal have et lavspændt DC net med kommunikation i fremtidens hus som supplement til 230 Vac nettet - f.eks. 20 V, som passer med USB Power Delivery og Quick Charge, så det hele i stedet kan drives fra en centraliseret strømforsyning i ordentlig industrikvalitet med batteri backup og evt. solcelleladning - se evt. www.max-i.org , som er mit bud på, hvordan det kan realiseres.

 • 9
 • 6

EU bør bringe nogenlunde orden i LiOn batterikaos ved at standardisere en håndfuld typer og økonomisk handicappe leverandør-specifikke batterier.

Noget i stil med:

 1. Ca. D-Størrelse, med indbygget lade-styring, til anvendelse i lommelygter osv.
 2. Letvægtsbatteri til små håndapparater som støvsugere, bore/skruemaskiner osv.
 3. Heavy-duty batteri til plæneklippere, buskryddere, professionelle bore/skruemaskiner.
 4. Transport batteri til cykler, pensionst-scootere mv.
 • 12
 • 2

Her vil jeg give PHK ret i at EU burde træde i karakter, og få standadiseret batterier.

fx med akku-værktøj, kan man ikke blande maskine/batteri/lader på tværs af producenter.

Man bliver jo nærmest stavnsbundet til én producent når man først har købt en maskine - det gælder endda på tværs af kvaliteter hos samme producent. Fx købte jeg sidste efterår en ganske fin boremaskine fra Bosch professional (blå) med 3 batterier, og tænkte at den kunne da sagtens suppleres med en almindelig grøn græstrimmer og så bruge samme batterier. Der blev jeg slemt overrasket - det er ikke samme fatning der bruges!

Det ville da helt klart være til alles fordel (undtagen producenterne), hvis det var muligt at bruge samme batteri på tværs af maskine. Så ville man som forbruger frit kunne vælge efter specifikationer osv., uden at skulle tænke over hvilket mærke man har i forvejen.

 • 18
 • 1

Faktisk kan importøren og eller producenten komme i fængsel hvis CE bliver sat på et produkt som så viser sig ikke at overholde standarderne for person sikkerhed.
Det er godt at der bliver foretaget stikprøver for så bliver det jo synligt, at der også kan være kontrol. Det er godt for sikkerheden for os forbrugere og for dem der overholder reglerne.
Det ville være rart at høre hvor store bøderne er for de virksomheder der bliver taget med fingrne i kagedåsen og specielt om der er én der er så grov at en person skal i fængsel for det!

 • 9
 • 1

Uanset prisen, burde CE-mærket være bevis på, at enheden er testet og fundet i orden.
Er dét Ikke selve pointen med at mærke?

En kinesisk leverandør kan ustraffet påsætte CE-mærket.
Det er importøren til EU der har ansvaret for at produkterne overholder reglerne.
En importør der importere mange forskellige billige produkter har ikke råd til at få dem testet. Et lille firma der har købt for 50000kr brandfarlige mobilladere har svært ved at retsforfølge et firma i Shenzhen.

 • 3
 • 0

Det er importøren til EU der har ansvaret for at produkterne overholder reglerne.
En importør der importere mange forskellige billige produkter har ikke råd til at få dem testet. Et lille firma der har købt for 50000kr brandfarlige mobilladere har svært ved at retsforfølge et firma i Shenzhen.


Jeg tror også, at mange små virksomheder ikke har forståelse for problemerne omkring sikkerhed, CE mærkning, godkendelser osv. Og de tror faktisk, at det de gør er i orden. De er jo ikke ingeniører, og ved ikke hvad ROHS og CE er.

Det er muligt at få helt ok strømforsyninger fra Kina, og som endda er billige. Jeg fandt en der var godkendt af Demko i Kina, og de havde tingene i orden. Inspektion viste også, at strømforsyningen var identisk, med billederne af dem, som de havde fået godkendt. Det er her, at mange fejler. Et er strømforsyningen som godkendes - noget helt andet, er det som de sælger. Samtidigt var prisen lav. Eneste fejl, var at den havde begrænset kapacitet (holdte ikke helt spændingen), men det kunne vi jo fint leve med. Vi fik den herefter også godkendt sammen med CE mærkningen af et dansk prøvningsinstitut, så den blev faktisk godkendt to gange.

Når man køber produkter i Kina, så er vigtigt, at man får fat på både CE og ROHS rapporterne. At man tjekker dem igennem, og verificere at både print og komponenter er identiske med det som står i rapporten. Naturligvis er risiko for, at de har udskiftet noget, men er billederne ens, så er en god sandsynlighed for, at det er en seriøs virksomhed. Man kan også nemt tjekke om loddetin er blyfri, ved at tjekke smeltepunktet. Og har man en højspændingstester, er nemt at tjekke den lever op til de 5kV. Det er en fordel - som jeg ser det - at virksomheder der importerer strømforsyninger, selv har en højspændingstester, så de kan lave stikprøvetest selv. Min erfaring er, at allerede når man spørger om CE og ROHS rapporter, så hopper de fleste kinesiske virksomheder fra. Enten, lader de som om, at de ikke ved hvad det er. Og måske gør de det ikke. Eller også, får man bare pludseligt ingen svar, og de nægter at besvare mails.

Jeg har været udsat for, at CE certifikaterne var fake. For det første havde virksomhederne ikke CE rapporterne. Og for det andet, så viste det sig, at de havde samme godkendelse, godkendelsesnummer osv, for flere virksomheder. Men, de havde bare skiftet virksomhedens navn ud på certifikaten. Jeg tror nok, at der findes virksomheder i Kina, der sælger sådanne certifikater. Forsøger man at kontakte dem der har udstedt certifikatet, så står der i nogle tilfælde, at det er trukket tilbage. Man skal også altid huske, at tjekke om godkendelserne stadigt er ok, ved at gå ind på certifikatudstederens hjemmeside, eller kontakte dem. Og naturligvis kontrolere, at de oplysninger der står om virksomheden svarer til det der står på certifikaterne.

Mange varer er direkte udviklet til at være deffekte eller farlige, og det virker som om, at kineserne i nogle tilfælde, laver ændringer på print, bare for at gøre produktet ulovligt. Jeg har set eksempler på, at en virksomhed havde fået godkendt deres print, og alt så fint ud. Men på de print, som vi fik, var tydeligt mindre afstand mellem banerne, og der hvor der var lavet hul i printet, var det flyttet. Det betød, at de ikke levede op til lovene. Det var også tydeligt at se på billederne i certifikaterne, at printnummeret havde fået nyt versionsnummer. Men, denne havde de åbenbart ikke fået godkendt.

Vi afprøvede en del opladere, før vi fandt en, som vi turde bruge.

Nogle gange fatter jeg ikke rigtigt det som sker i Kina. Det virker som om, at de i nogle tilfælde bevidst laver triks, for at gøre deres produkter ulovlige. Er det vestlige virksomheder der betaler for det - eller andre??? Jeg fatter ikke helt det som foregår.

 • 7
 • 0

Nu har jeg netop se udsendelsen i Kontant.
Det er jo rystende at der ikke en eneste importør som bliver politianmeldt.
Når der er tale om personsikkerhed og brand så bør der være pligt til at anmelde importører og producenter til politiet. Dette bør være fælles EU regler, således at salget rammes/stoppes i hele EU.

Der er mange som udvikler og tester produkter for mange dyre penge i test huse, og så er det ikke ok at de andre der snyder med sikkerheden slet ikke bliver pågrebet.
Hvis først politiet står og banker på døren for at snakke med direktøren, så skal der nok blive lukket op.

 • 9
 • 0

en joke går jo på, at i Kina står CE for "China Export"Det er sandelig ikke nogen joke, det er et officielt kinesisk mærke.

Det er godtnok skræmmende - jeg kunne ikke give en tommel op...

Hvordan finder jeg som forbruger frem til, om et CE mærke er troværdigt eller ej?

Hvis jeg f.eks. vil finde en USB lader, der kan lade 4-6 stik, er der så bestemte mærker der er sikre bud?
Jeg forsøger at gå udenom de dårligste kvaliteter (mærk f.eks. på vægten på strømforsyning mv.) - men jeg laver jo ikke selv brandtest.

Det kunne selvfølgelig være en mulighed altid at købe 2 ladere og se om den ene kan brænde. Hvis den brænder sendes begge retur...

 • 0
 • 0

Det kunne selvfølgelig være en mulighed altid at købe 2 ladere og se om den ene kan brænde. Hvis den brænder sendes begge retur...

Det vil ikke afsløre ret mange dårlige ladere. Der er tale om en risiko for fejl, ikke en garanti for at det fejler.

Hvis muligt kan man skille apparatet ad. Se efter om der er fornuftig afstand mellem komponenterne på 230V siden og lavvolt siden. At det ser pænt ud. Eller om der er en rodet omgang ledninger i. Sjuskede lodninger ved håndkraft er et dårligt tegn, alle lodninger skal se pæne ud. Hvis SMT komponenter (uden ben) er håndloddet tyder det på garage fabrikation. Det kan gøres ordentligt men...

Jeg har desuden checket nogle billige ladere med en isolationstester (1000VDC @ 1mA). Nogle fejlede, andre ikke.

Noget andet er så, at en dårlig lader kan mishandle et (måske også dårligt) lithium batteri så det bryder i brand.

Gå efter mærkevarer, og køb dem ikke direkte fra Kina (de vil ofte være forfalskede).

 • 1
 • 1

Nej, den holder desværre netop ikke - se mit sidste indlæg.

Det er jeg sådan set godt klar over, det var bare så man havde en mulighed for at kunne se forskel.

Men det hjælper ikke på de tilfælde hvor der er tale om decideret bedrageri.

Og desværre så har man som importør ikke en Kinamands chanche, med mindre man skiller hver eneste enhed ad, og kontrollerer - for kineserne har en slem vane med at suboptimere på eget initiativ, hvis de dermed kan tjene en cent mere.

Ved eksempelvis om nogle vaskemaskiner der blev produceret i Kina - de første der kom var fine, og passede præcis til de specifikationer der var lavet.

Men så fandt kineserne ud af, at de kunne da godt lige gå ned i tværsnit i ledningstykkelse, det var der nok ikke nogen der opdagede - og i starten var der heller ikke, men da fabrikanten begyndte at opleve en voldsom højere fejlrate, så kom sandheden for en dag.

Kinesernes generelle moral er desværre, at går den, så går den.

Herudover er jeg helt enig med dig i betragtningerne om 20V nettet.

 • 4
 • 1

Og desværre så har man som importør ikke en Kinamands chanche, med mindre man skiller hver eneste enhed ad, og kontrollerer - for kineserne har en slem vane med at suboptimere på eget initiativ, hvis de dermed kan tjene en cent mere.

Ved eksempelvis om nogle vaskemaskiner der blev produceret i Kina - de første der kom var fine, og passede præcis til de specifikationer der var lavet.

Jeg importerede en bærbar oplader via. Ali-Express..
Her var printet ændret så det ikke stemte overens med silke tryk, bla. var common-mode filter, og X/Y kondensatoere fjernet.
Men sikringen var der stadig, og den kunne klare 5kV i isolation.
Det kræver et minimums kendskab til LVD, EMC, ROHS, etc. at kunne importere elektronik fra Kina, de snyder hvor de kan.

Jeg mener at sikkerheds styrelsen skal melde ud at importørene skal have folk med et minimum af elektronik kendskab, og der skal foretages screening af hver eneste batch der importeres (Til EU), ellers kan man ikke sige at man handler i god tro.
De behøver ikke at have et fuldt akrediteret lab, men hvis de kontrolerede:
- Stemmer produktet overens med det type testede, evt. via. billede.
- Mekanisk kvalitet.
- Isolations test
- Brand test med bundsen brænder.
- Teste for bly i lodetin (ROHS)

Det vil ikke kræve specielt dyrt udstyr, og det kan vel udføres på en halv til en hel time pr produkt.

 • 3
 • 0

Det er som om gennemsnits danskeren stadig befinder sig et sted i 80'erne/90'erne. Først sætter vi en masse krav op for hvordan vi skal produducerer varer, derefter gider vi ikke at købe danske vare fordi vi synes de bliver for dyre. Så vælger vi at støtte produktion der tenderer slaveri, børnearbejde og miljøsvineri af værste skuffe, med god samvittighed (det er jo bare konkurrencen??!). Nu går vi så igang med at jagte nogle unge danskere og småbutikker, der trods alle odds prøver at tage konkurrencen lidt op mod de udenlandske mastodonter som Amazon, Alibaba osv. Det bliver sku lige lidt for nemt, at dømme disse unge entrepreneurer og straffen kan næsten ikke blive hård nok..

Hvis ikke man ønsker at håndhæve loven over for Ebay, Amazon, Alibaba/aliExpress, Wish osv. returnere deres produkter eller anlægge et forbud mod import fra disse. Så har vi gjort det meget svært at drive butik i Danmark.

Eks. sidst jeg skulle have lavet en "bumle test" ved Delta, skulle de bruge én dag! til 22,500kr. for at ryste med et stykke elektronik, så er der EMC test og lignende. Ud over dette koster det også væsentlig mere at sende en pakke fra Århus til KBH, end fra Shanghai til KBH pga. Kinas U-lands fordele. Plus 25% moms når en dansk butik sælger dig et produkt. Reklamation, reel garanti osv.

Hvis ikke vi bare skal satse på udenlandsk opkøb af vores statsobligationer samt vores friværdi, skal vi seriøst til at overveje hvad vi skal leve af / sælge til verden eller om vi overhoved ønsker at skabe noget af reel værdi længere? (vi kan jo ikke alle være kunsthistorikere, frisører, jurister og finansfolk)

 • 9
 • 0

Uanset prisen, burde CE-mærket være bevis på, at enheden er testet og fundet i orden.
Er dét Ikke selve pointen med at mærke?


Næh, det er ikke en garanti for test, eller afprøvning af enheden.

Mærket garanterer, at produktet overholder CE-erklæringen.

Hvilket vil sige, at det er lavet nøjagtigt, som en enhed, der er testet ifølge reglerne.

Hovedidéen med mærket var, at komme de enkelte landes protektionisme til livs og således få et større marked for alle (især de små) medlemslande i Europa.
Tidligere var det nærmest umuligt, at sælge en lang række varer i udlandet på grund af nationale regler og langsommelig sagsbehandling i nationale prøvningsorganer.

Mærket garanterer ikke at folk, der påsætter mærket, er lovlydige endsige underlagt europæisk lovgivning forsåvidt fx kineserne.

Folk, der importerer varer fra ikke europæiske hjemmesider, må forstå, at de selv står med ansvaret for produktet.
Her burde man nok inddrage folkeskolen og lave folkeoplysning i medierne.

Der er næppe tvivl om, at en større grad af retsforfølgning af ansvarlige ville hjælpe.

Mange gange opstår problemerne formodentlig med produkter, der er så billige, at ingen gider have ulejlighed med at anmelde forretningen/sælgeren, og ofte vil problemer slet ikke kunne opdages af den almindelige forbruger.

Der mangler sikkert også viden og resourcer i retssystemet, er min formodning.
Måske kunne man arbejde på at indgå nogle internationale aftaler med nogle af de tidligere nævnte store hjemmesider.

Når man fjerner ét problem, opstår der let en helt række nye.

 • 6
 • 0

Nogle gange fatter jeg ikke rigtigt det som sker i Kina. Det virker som om, at de i nogle tilfælde bevidst laver triks, for at gøre deres produkter ulovlige. Er det vestlige virksomheder der betaler for det - eller andre??? Jeg fatter ikke helt det som foregår.


Her er det nok væsentligt at forstå, at den ansvarlige er importøren, der selv må sikre sig at produkter købt i Kina er lavet i overensstemmelse med gældende lov.
Hvis man ikke selv har designet produktet, og efterfølgende får det fremstillet i Kina, er det en opgave, der for de fleste er meget vanskelig at løfte, ofte forbundet med reverse engineering og løbende kvalitetskontrol.

Kina er ikke underlagt lovgivningen i Europa, og kineserne har derfor ikke andet incitament end fortjeneste.
Hvis en kineser mener han kan tjene mere ved at lave dårlige produkter end gode - er det resultatet.
Ansvaret for denne adfærd ligger atter hos importøren, hvorfor vi er tilbage ved at retsforfølgning er eneste mulighed for at forbedre produkterne, som reglerne er nu.
Ansvarsforflygtigelse ved hjælp af aps eller andre stråmænd tvivler jeg på holder i en alvorlig retssag; men det er sikkert et problem for retssystemet på linie med bevisførelsen ved alvorlige uheld forårsaget af billig elektronik.
Bevidst ulovlig adfærd vil utvivlsomt kunne få alvorlige konsekvenser (fængsel) for importøren, uanset han gemmer sig bag et aps eller lign..

 • 6
 • 1

Man skal vælge sine produkter og sine leverandører med stor omhu. Man skal undlade at handle med useriøse leverandører.


Min erfaring er, at det hjælper rigtigt godt, hvis producenten også sælger præcist den samme vare under sit eget navn og logo, og ikke kun sælger OEM varer, hvor klistermærkerne designes efter importørens ønsker. Så prøv at se, om du kan finde den pågældende producents varer solgt på amazon. Mange af de producenter der findes på alibaba, kan du ikke finde varer fra på amazon, og end ikke ebay.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten