andre skriver

Test af 5G-netværk viser lavere hastigheder end lovet

Illustration: jevanto_productions / Bigstock

Hastighedstest af kommercielt tilgængelige 5G-netværk i Kina, Sydkorea, Japan og Hong Kong viser, at teleselskaberne har svært ved at levere de lovede gigabitforbindelser. De nye test er lavet på 5G-netværk der har været kommercielt tilgængelige i flere måneder. Både i Beijing og Seoul svinger hastigheden på download markant lavere end tidligere forventet, også hvis man blot bevæger sig fra 1.sal til stuen i en bygning. I gennemsnit leverer de sydkoreanske 5G-netværk forbindelser på mellem 800-1.000 Mbit/s Der findes endnu ingen kommercielt tilgængelige 5G-netværk i Danmark, men de første test viser her at man kan komme op på en hastighed på mellem 1-1,5 Gbit/s.

Emner : 5G
OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Berlingske 1. okt 2020 09:47
Slut med at parkere elløbehjul i indre København
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Downloadhastighed er ikke nogen meningsfuld måde at måle brugeroplevelse på så snart man kommer over et par få Mb/s. I praksis vil der være andre flaskehalse mellem de to applikationer der kommunikerer indbyrdes end netværkets downloadhastighed.

Jeg var med til at lave 4G systemer med carrier aggregation og allerede her var båndbredden af modemet højere end eksempelvis båndbredden på den flash-disk systemet skulle gemme større filer på. For at teste båndbredden skulle data derfor slettes snarere end gemmes.

Det var også nødvendigt at lave multiple samtidige filoverførsler for at nå maximal båndbredde pga flow-kontrol og forsinkelse mellem data-transmission og ack/nack svar.

Argumentet for 5G er kortere latenstid og mere samtidig kapacitet i en celle for netværket. Det er ikke en usecase at afspille Ringenes Herre i 4K opløsning på fem sekunder.

 • 11
 • 0

En anden use case er industrielt netværk a la det Grundfos er igang med her. Jeg har svært ved at forstå den store hype der er omkring disse industrielle 5G netværk? 5G/Wireless må alt and lige være langsommere, væsentlig mere ustabilt/sårbart og kompliceret end et netværkskabel. Det er jo ikke ikke ligefrem de mest støj-frie områder! Det er selvfølgelig åbenlyst det er bøvlet at trække et kabel til alle enheder i fabrikken, men der skal jo alligevel trækkes power, og evt. andre signal kabler, og udgiften til dette må i de fleste tilfælde være så umådelig lille i forhold til hvad resten koster, så jeg har svært ved at se det skulle være argumentet. I don't get it? Hvad er det jeg overser?

 • 3
 • 1

Giver download hastighed mening, uden at samtidigt opgive belastningen? Er der gevindst hvis tætheden af masterne er som i dag, eller kræves et mere finmasket, og meget dyrere netværk, for at opnå større hastighed?

 • 1
 • 0

WiFi er også langsommere, mere sårbar og ustabilt sammenlignet med kablet Ethernet men det har alligevel fundet en niche.

5G er “offentligt WiFi” med øget sikkerhed og stabilitet.

Hvis man forestiller sig autonome droner og robotter der samarbejder på fabriksgulvet så vil man gerne undgå at de hver især har eget kabel.

Jeg savner normalt heller ikke ledningen til min telefon.

 • 1
 • 1

Nu snakker jeg som sagt om industrielt 5G netværk, som ikke har noget med den "niche" du snakker om eller din telefon.

Men du har selvfølgelig en pointe med robotter/droner.

Men det er ikke mit indtryk det er dét der er årsag til store hype, ej heller i Grundfos' tilfælde.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten