andre skriver

Sverige godkender slutdepot for atomaffald ved Forsmark

Illustration: Joint Research Centre (JRC)

Den svenske regering har besluttet at etablere et slutdepot for radioaktivt affald i Forsmark, ca. 130 kilometer nord for Stockholm. Lageret skal graves 500 meter ned i grundfjeldet og her - ifølge missionen - opbevare det radioaktive affald sikkert i 100.000 år. Lagreret skal fyldes i løbet af 70 år med de første tests i 2023 og egentlig lagring fra 2025. Efter deponering skal lagret forsegles med betonit. En del af det svenske atomaffald - ca. 7.500 tons - opbevares indtil slutdeponiet er klar på et mellemlager i Oskarshamn på Sveriges østkyst. Sverige startede drift af atomkraft i Ågesta i 1964. Planen om slutdepotet skal godkendelse af den svenske miljødomstol for at være endelig.

Emner : Affald
OGSÅ VÆRD AT LÆSE
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

MSR var fremtiden om 20 år i 70'erne - det er det stadig

MSR er langt fra eneste mulighed, trods den også fungerede fint i 60erne. Rusland har allerede fyldt deres BN800 hurtig neutron reaktor med 60% genbrugt brændsel, men det gælder måske ikke når vi har givet Rusland forspring?

Så måske du bare skulle holde din mund omkring et emne når dit vidensniveau er så begrænset. kognitiv dissonans er ikke et sagligt grundlag for en debat. Det er et grundlag for idioti.

 • 6
 • 34

MSR er langt fra eneste mulighed, trods den også fungerede fint i 60erne. Rusland har allerede fyldt deres BN800 hurtig neutron reaktor med 60% genbrugt brændsel,

Russiske gas forsyning brænder os ganske fint i rumpen!

Russiske atomer vil brænde ganske fint samme sted!

Lad os da endeligt fortsætte ud af tangenten med manglende ansvarlighed blandt poltikere, embedsværk og energisektoren:

"Vi ved det vil ske, så vi beslutter ikke at tro på det sker !"

"Hvad skulle det dog kunne gå galt ? "

 • 20
 • 1

MSR er langt fra eneste mulighed, trods den også fungerede fint i 60erne. Rusland har allerede fyldt deres BN800 hurtig neutron reaktor med 60% genbrugt brændsel, men det gælder måske ikke når vi har givet Rusland forspring?

Det blev demonstreret som fysikforsøg i 60erne og kørte ikke som formeringsreaktor.

Så længe fissilt brændsel ikke er i nærheden af at være betydende for økonomien i kernekraft giver det mere mening at starte med at finde på måder at gøre termiske kraftværker konkurrencedygtige igen før man tænker i alternative reaktorkoncepter.

 • 14
 • 1

Russiske gas forsyning brænder os ganske fint i rumpen!

Nu har russerne faktisk leveret det vi har bestilt i EU og som der er kontrakt på. Men nogle kloge hoveder i EU mente at det var en god ide at droppe langtids aftaler og købe gassen på spotmarkedet, for så regnede de med at de forskellige gasleverandører ville stå med hatten i hånden og tilbyde gassen billigere end det vi betaler på langtids kontrakter. I år skal EU købe doppelt så meget gas på spotmarkedet, så vi kan sikkert se frem til yderligere stigninger, for de der dumme leverandører står ikke med hatten i hånden, som eksperterne regnede med.

Det gode er at EU vist nok har fundet ud af at langtids kontrakter nok er bedre end at købe på spotmarkedet, men det tager selvfølgelig tid at forhandle sådan en kontrakt.

 • 1
 • 2

Nu har russerne faktisk leveret det vi har bestilt i EU og som der er kontrakt på. Men nogle kloge hoveder i EU mente at det var en god ide at droppe langtids aftaler og købe gassen på spotmarkedet, for så regnede de med at de forskellige gasleverandører ville stå med hatten i hånden og tilbyde gassen billigere end det vi betaler på langtids kontrakter.

Har du belæg for at påstå at nogle i EU har droppet russiske langtidskontrakter?

Det er i så fald helt nyt for mig.

Det der sker lige nu, er at Putin fortsat leverer på de eksisterende kontrakter, indtil de udløber, men nægter at udbyde nye langtidskontrakter såvel som salg via spotmarkedet.

Der er derimod ikke noget nyt i at gasmarkedet består af både langtidskontrakter og et spotmarked. Sådan har det været så længe der har været handlet gas over grænserne i EU.

Men det er ikke desto mindre særdeles tåbeligt at man ikke har gennemskuet at en type som Putin, kunne finde på at udnytte vores alt for store afhængighed af naturgas, til at gennemtvinge sine geopolitiske interesser.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten