andre skriver

Sundhedsministeriets departementschef bad Søren Brostrøm tilsidesætte sin faglighed

Illustration: Regeringen

To dage efter, at regeringen og Folketingets partier lukkede Danmark ned og vedtog en hastelov, der fratog Sundhedsstyrelsen en række beføjelser, henvendte Sundhedsministeriets departementschef, Per Okkels, sig i en mail til Søren Brostrøm. »Før du svarer, skal du forlade ansvaret for proportionalitet i anerkendelse af et ekstremt forsigtighedsprincip,« står der i mailen, som Politiken og andre medier er i besiddelse af. Departementschefen beder, sagt med andre ord, Søren Brostrøm om at tilsidesætte sin sundhedsfaglighed, vurderer flere sundhedsjuridiske eksperter over for Politiken. Flere af Folketingets sundhedsordørere kritiserer Per Okells' formaning for at underminere Sundhedsstyrelsens sundhedsfaglige rådgivning. Sundhedsministeriet har ikke ønsket at kommentere mailen.

Kræver muligvis abonnement
OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via The Guardian 2. jul 2020 14:17
Europa fælder flere og flere træer
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Som svar på et spørgsmål, der insinuerede, at det var kræmmermentaliteten, der havde taget over i Kim Larsens virke, svarede han; "Der er ikke gået bingo i den"!

Det, som han mente med sit svar, var, at det ikke var lummer økonomisk rationalitet og egennytte, som bestemte over det, som han foretog sig, hvilket medierne havde ufatteligt svært ved at acceptere.

Det samme gælder her.

Medierne forstår ikke, at en regering ikke vil have råd til at lade de snævre økonomiske overvejelser bestemme her, helt traditionelt, dvs. proportionalt i forhold til en cost benefit økonomisk rationalistisk overvejelse.

Alt, hvad der er kommet af estimater på tidligere tidspunkter er blevet brugt imod nedlukningen.

Først var de store mørketal for smittede argumentet for, at vi alligevel ikke kunne indæmme sygdommen, og at der kun var afbødning tilbage som option. Den købte regeringen, men med den in mente, at så skulle der meget til for at afværge det værste.

Estimaterne var helt ude i skoven, og SSI kunne have grebet i egen barm. Men i stedet så hiver medierne de løstgående kommercielt orienterede medarbejdere fra institutionen frem, som er delvist solgt til saudierne, hver gang de siger noget, som medierne vil høre:

Nedlukningen var alt for drastisk, for der var næsten ikke nogen, som havde sygdommen, og det går over al forventning! Fuld fart frem med økonomien, her går det godt!

De økonomiske overvejelser gik i begyndelsen på, at vi for guds skyld ikke måtte falde i, og gribe det an på samme drastiske måde, som Kina, Sydkorea, Taiwan og de lande, der alt for diktatorisk har formået at inddæmme sygdommen. Det kom direkte fra EU-kommissionen d.24 februar, at vi ikke måtte sætte alt for drastiske virkemidler i værk, det ville gå ud over markedsintegrationen, EUs eksistensbegrundelse.

Nu hvor hele den fri verden er i opløsning, hvor man panisk prøver på at vende tilbage til den tid, som aldrig kommer igen, er det hele tiden "bingomentaliteten" der står over for hensynet til folkesundheden.

Alt, hvad SSI og sundhedsstyrelsen har skabt af fejlestimater bruges mod forsigtighedsprincippet, for markedet.

Man gik fra inddæmning til afbødning, og er aldrig kommet tilbage igen; Bingo!

De alt for store mørketal, som SSI selv stod for i begyndelsen, kan bruges som argument mod nedlukningen; Bingo!

Ned med forsigtigheden. Er man for, så er man et svin; Bingo!

Se på verden, dvs. det, som man vil, Brasilien, USA, UK, Sverige.

Bingohovederne er en flok dødsgarster, libertinere, fribyttere uden sans for alvoren i det, der sker i hele de fri verden i øjeblikekt.

I skal nok få jeres flokimmunitet. Men hvis sygdommen muterer, som det tyder på, så vil den vende tilbage lige som almindelige influenzaer med dens individuelle fatalitetsrater på mellem en og to sølle procent hver tredje år. Velkommen til. Lad os få nogle ordentlige proportioner og estimater ind i mediernes sans for bingo.

 • 9
 • 14

Sverige.

https://edition.cnn.com/videos/world/2020/...

Iflg. SSI var vi helt uforskyldt på vej mod de svenske tilstande på et tidligt tidspunkt, sådan som en af de aktive her på stedet har fundet frem til: https://ing.dk/andre-skriver/nye-testresul... (Der er nogle her i disse fora, som er betydeligt bedre til tal, end jeg er. Dem henviser jeg gerne til)

Når jeg står og ser over Øresund, så er det ikke tal, der viser sig for mit sind, men en sang: Her står jeg og stirrer mod Sveriges kyst - og længes mod højere bjerge - mit hjerte det dirrer og basker af lyst til at tage med den første færge - og glemme alt det onde - i lyse birkelunde - hvor unge piger ler - men jeg må blive her - for ellers bliver jeg søsyg! - Jeg står i et lille neurotisk land, beboet af smilende gale - De svenske kan meget som vi ikke kan, og de holder sig tappert neutrale - og er så kernesunde - i lyse birkelunde - og sprudler af idéer - mens jeg må visne her - for ellers bliver jeg søsyg! - Det er som at se det forjættede land, der flyder med fuldfede priser, hvor tiden næppe har mistet sin tand og hvor folk synger Bellman-viser - med tyttebær i munde - mens jeg må blive her - som bolværkspassager - for ellers bliver jeg søsyg! (Benny Andersen, der iflg. Poul Dissing kan komme og lukke op inde fra, mindst som man ikke venter det)

 • 3
 • 13

"Før du svarer, skal du forlade ansvaret for proportionalitet i anerkendelse af et ekstremt forsigtighedsprincip"

Hvis ikke Danmark havde valgt et ekstremt forsigtighedsprincip, så var Danmark endt ligesom England eller Sverige. Det var et fantastisk træk. Diverse sundhedseksperter i vesten blamerede sig på samme måde som Søren Brostrøm ved at være fortalere for en proportionalitetsstrategi. Den strategi er fejlet gang på gang.

Det lyder vildt, men foregangslandet er Mongoliet: https://medium.com/@indica/covid-underdogs...

Danmark kunne have haft 0 døde og endnu mindre indgriben i økonomien, ligesom Mongoliet. Nu blev det knap så godt, men trods alt meget bedre end England.

Robuste tiltag er det eneste som kan holde økonomien kørende.

 • 8
 • 4

Er det ikke ulovligt..

af sund dep chefen ? Han kan ikke tilsidesaette forvaltningsloven ++ med en mail/telefon besked.

Og sund dep chefen gør ikke noget sådanne, uden at have fået en klar ordre fra stats dep chefen. Så - måske skal begge chefer fyres - Tja - mon ikke de kommende måneders granskning vil vise om det sker.

 • 3
 • 5

Oppositionen, med tredje-generations-levebrødspolitiker Jacob Ellemann som leder, kan slet ikke se meningen i den politik, som MF-regeringen står for.

JP-Politikens hus fremturer med en fed løgn om, at sundhedsstyrelsen med Brostrøm i spidsen er blevet bedt om at tilsidesætte fagligheden. (løgnen består i at identificere faglighed med proportionerne i almindelige cost benefit økonomisk rationalitet, hvor regeringen hævder gyldigheden af et forsigtighedsprincip)

Oppositionen af libertinere, statsstøttede kommercielle mediehuse, markedsfundamentalister på overførsel er ikke i besidelse af den mindste smule anstændig erindring om det, som vi andre ved og kan huske, nemlig: AT SSI OG SUNDHEDSSTYRELSE SVIGTEDE NOGET SÅ FORBANDET I OPLØBET TIL KRISEN PÅ NATIONALT PLAN!

Man lukkede systematisk af for at bruge de muligheder, der var for at inddæmme sygdommen da man havde dem. https://ing.dk/andre-skriver/who-coronavir...

Nu hvor det står klart, at den fri verden ikke kommer fri af pandemien, før en evt. vaccine er fundet eller størstedelen er blevet flokimmun, er det folk som Trump, Bolsonaro, Johnson og danske medier/opposition/erhvervsliv der ikke kan få lukket nok op, og som kalder forsigtighed for tilsidesættelse af faglighed samt magtmisbrug!

Det står fast, at det var mainstreamen af nationale rådgivere samt vor lille nationale garant for faktakonsistens, DR, DR2 Deadline, der fejlede i udgangspunktet sammen med alle de fritstillede liberale fribyttere.

Mørketallene for smittede var fabrikerede, alt for høje. Nødvendigheden af at gå fra inddæmning til afbødning var i udgangspunktet falsk, funderet i de fabrikerede mørketal. Påstanden om, at de drastiske tiltag, som man først så i Italien, var ren populisme, kom fra EU-kommissionen, og folkene bag "proportionsberegningerne" kunne slet ikke fatte at man af økonomiske årsager kunne have vundet så meget ved at sætte grænser for samhandelen på EU-plan på kort sigt! (Tove Grove, Von der Leyen m.fl.)

Mere end 40 % af smitten overføres fra smittede, som ikke selv udviser symptomer. Det vidste man allerede i slut januar, alligevel holdt sundhedsstyrelsen fast i sin påstand om, at sygdommen kun kom fra smittede med symptomer frem til 21 april. Den fejl er i sig selv så eklatant, at der ikke findes faglige undskyldninger for den, dvs. den ville være ansvarspådragende i et velfungerende samfund/en en retsstat.

Det vi ser nu, er en medieverden og et politisk system i opbrud, hvor USA er i opløsning og hvor resten af den frie verden må lære at forstå sig selv på en hel anden måde.

Den rettidige omhu glimrer ved sit fravær i bagklogskabens ulideligt klare lys. Men medier og brugere har ingen erindring, bagklogskab.

https://www.google.dk/search?sxsrf=ALeKk02...

 • 3
 • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten