close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
andre skriver

Studie kobler gluten med børns risiko for type 1-diabetes

Illustration: Modernist Cuisine

Ny forskning fra Statens Serum Institut og Rigshospitalet ser en mulig sammenhæng mellem, hvor meget gluten kvinder spiser under graviditeten og barnets risiko for senere at få type 1-diabetes: jo mere gluten - desto højere risiko. Studiet baserer sig på data fra 67.565 graviditeter og data om børnenes sundhed op gennem barndommen. Der er behov for flere studier, eftersom studiet er det første af sin art i verden.

OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Politiken 23. okt 2018 06:52
Kina åbner verdens længste bro over åbent hav

Andre har påvist en mulighed sammenhæng mellem folat/folinsyre og netop Diabetes type 1.
Dette er bekymrende da folat er nødvendig for normal udvikling af fosteret.
Visse kornprodukter er fortified med folat, jf artiklen, så ved forøget indtag af kornprodukter (og dermed gluten) KUNNE der være en sammenhæng.

Jeg synes dog det er er for tidligt at konkludere noget; hvis kvinder spiser (mere) gluten under graviditeten ser jeg mindst to muligheder

  1. De erstatter andre fødevarer med kornprodukter og mangler dermed indirekte andre essentielle sporstoffer/mineraler/oa

  2. De spiser for meget og udsætter sig selv og fosteret for komplikationer ifm overvægt.

https://beyondtype1.org/is-folic-acid-a-tr...

  • 1
  • 1

hvis kvinder spiser (mere) gluten under graviditeten ser jeg mindst to muligheder

Du glemmer at se den tredje mulighed – at det netop er gluten som er årsagen.

Sammenhængen og årsagen er velkendt:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/...

Imidlertid kan man nok ikke sige med sikkerhed at det nye studie beviser det.

Til dine to andre muligheder kan man tilføje et fjerde gæt, nemlig at pesticider i kornet kunne være årsagen.

Men det mest sandsynlige er nok at gluten er årsagen, da mekanismen som nævnt er velkendt.

Det ville være fornuftigt hvis studiet har korrigeret for overvægt og lignende sygdomme/skavanker. Er overvægt hos moderen i øvrigt disponerende for diabetes 1? Det tvivler jeg på.

  • 1
  • 1

Der er behov for flere studier, eftersom studiet er det første af sin art i verden.

Behøves ikke, bare overskriften har lige fordoblet salget af glutenfri produkter.

  • 1
  • 3