andre skriver

Støttepartier presser regeringen: Stop oliejagten i Nordsøen

(arkivbillede af Tyra West, der er Mærsks moderplatform i Nordsøen) Illustration: Mærsk Oil

Den danske stat bør af hensyn til klimaet lukke for nye tilladelser til oliefirmaer, der ønsker at hive olie og gas op af Nordsøen. Sådan lyder det i kor fra regeringens støttepartier i form af Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet. I alt har fire udenlandske olieselskaber lagt billet ind på den såkaldte ottende udbudsrunde. Runden skal afgøre, hvem der får lov til at udvinde olie og gas i Nordsøen i 30 år frem til 2055. Men nu mener støttepartierne, at olie-udbuddet skal droppes. Klimaminister Dan Jørgensen (S) afviser over for DR at stille op til interview, og han ønsker ikke at give sin holdning til kende.

OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Bundestag beschließt Kohleausstieg 3. jul 2020 13:48
Beslutning: Kulkraft i Tyskland skal slukkes seneste i 2038
via The Guardian 2. jul 2020 14:17
Europa fælder flere og flere træer
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det var i sidste øjeblik at Radikale og SF kom til fornuft og vendte 180 grader i spørgsmålet om nye olielicenser. Det er yderst tankevækkende at der skulle gå så lang tid før partierne kom til fornuft. Det gør det helt klart hvor nødvendigt presset fra grønne organisationer og klimabeviste borgere er for at sætte en ambitiøs grøn dagsorden.

 • 11
 • 10

Klimaminister Dan Jørgensen (S) afviser over for DR at stille op til interview, og han ønsker ikke at give sin holdning til kende.

In other news, er vand stadig vådt, og græs (for det meste) stadig grønt.

 • 6
 • 1

Det var i sidste øjeblik at Radikale og SF kom til fornuft og vendte 180 grader i spørgsmålet om nye olielicenser.

Skægt nok, for navnligt SF vil jo vanvittigt gerne bruge indtægterne fra olien til velfærd.

Trist at indtægter og udgifter i virkelighedens verden skal hænge sammen, en bekymring SF ikke har.

Det er blandt andet indtægterne fra olien i Nordsøen som gør vi har råd til den grønne omstilling. Det bør SF vide, om ikke andet, så er det jo Nordsøolien som skulle finansiere Togfonden som SF jo er med i.

 • 12
 • 9

Her skylder disse fire partier at fortælle en undrende omverder på hvilken måde det vil gavne klimaet at den olie der brændes af kommer fra andre felter og leverandører end Nordsøen. Partiernes udmelding gør Pia Kjærsgaards udtalelse om "klimatosser" særdeles passende og relevant.

Hun behøver ikke undskylde for den bemærkning. De nævnte sidder i hele fire partier i Folketinget. De må være ramt af "Thunbergsyndromet" som vi vel snart får en bogstavsforkortelse for ligesom for andre dysfunktionelle tilstande imellem ørene.

Og Dan Jørgensen med den besyndelrige titel "Klimaminister," skylder os andre at udføre det pædagogiske læringsarbejde overfor disse fire partier. Det er jo hans opgave i regeringen, men hidtil har han besyndeligt nok undveget arbejdet.

 • 3
 • 5
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten