andre skriver

Spørgsmål om ophævelse af vaccinepatenter begynder at melde sig

Illustration: Rigshospitalet

I lyset af langsommere vaccineleveringer fra Pfizer er fagfolk og politikere begyndt at diskutere, om patenterne bør ophæves, så andre kan producere Pfizers og Modernas vacciner. Professor Jens Lundgren fra Rigshospitalet mener, at muligheden skal undersøges for, hvorvidt det giver mening at oprette nye fabrikker til formålet, og også Enhedslisten og EU presser på for at få undersøgt mulighederne for nødlicenser. Jurist Kent Kristensen fra Syddansk Universitet understreger dog, at lige netop i Danmark er det ikke så relevant. Dels har vi ingen vaccineproduktion, og dels har vi allerede rimelige aftaler med producenterne, siger han til Politiken.

Emner : Patenter
OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Science 24. feb 2021 11:07 3
Californisk coronavariant bekymrer forskere
via Energy Supply 22. feb 2021 10:30 3
Hofor samler havvandsvarme- og køl i én stor energicentral
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"....også Enhedslisten og EU presser på......"

Så er der grund til at være nervøs!

Vi kan bare sende politiet ind. Tvinge virksomheder til at producere alt de kan og stjæle deres opskrift på vacciner og offentliggøre dem på internettet så alle kan kopiere dem.

Problemet er dog indlysende. Medicinalvirksomhederne har haft et KÆMPE encitament til hurtigt at udvikle en vaccine og sætte den i produktion. Det er lykkedes over alt forventning, og vaccinen koster tilmed kun omkring 20 USD.

Onde toner vil måske påstå det eneste der er gået godt i den her pandimi, er de private virksomheders hurtige opfindelse og virkelyst, det kunne jeg ikke finde på at påstå. På en mandag.

Men vi får helt sikkert brug for den velvilje, opfindsomhed og virkelyst en anden gang. Så lad os hellere holde den gode tone, og opføre os ordentligt som samfund. Det får vi mest ud af i længden.

Forestil dig vaccinerne skulle udvikles af de samme som står bag smittestop appen og leveres af DSB. Jeg gruer ved tanken om at overlade så vigtig en opgave til det offentlige.

https://www.dr.dk/nyheder/viden/teknologi/... https://meremobil.dk/2020/12/arggg-smittes... https://www.version2.dk/artikel/nyt-hul-co... https://www.computerworld.dk/art/254237/su... https://global.techradar.com/da-dk/news/sm...

  • 9
  • 4

Er der overhovedet seriøse vaccineproducenter der kan fremstille de ønskede mængder vacciner indenfor rimelig tid uden det går ud over anden livsvigtig vaccineproduktion.

  • 3
  • 0

Jeg kan kun forestille mig at Pfizer vil lade Lonza eller andre CMO’er fremstille Comirnaty hvis de kunne. Det er helt almindeligt i Pharma at outsource sin produktion til CMO’er og en milliard doser Comirnaty er mere værd i dag end om et år hvor vi har ti andre vacciner at vælge imellem. Jeg tvivler derfor meget på at det er patentrettigheder og forretningshemmeligheder der forhindrer CMO produktion. Det må være kapacitet.

  • 7
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten