andre skriver

SpaceX har sendt første 60 satellitter af kæmpekonstellation op - i ét hug

Illustration: SpaceX

I nat sendte SpaceX sin første Starlink-mission afsted - et projekt, der over de kommende år skal sende tusindvis af satellitter i kredsløb på en prisbillig måde. Der er planer om i alt 12.000 satellitter, som skal sørge for, at hele verden får internetdækning, og i første omgang røg 60 satellitter af sted i nat. De er derfor også at betragte som en slags testsatellitter, som ikke er fuldt udbygget, da de f.eks. ikke kan kommunikere med hinanden, men kun med Jorden.

Emner : Satellitter
OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Berlingske 1. okt 2020 09:47
Slut med at parkere elløbehjul i indre København
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvor stor er forsinkelsen via sattelitterne? Kan de bruges til telefoni via Internettet, eller til at fjernoperere en patient? Ved så mange sattelitter, vil være mange synlige på et vilkårligt sted på jorden. Er meningen, at kunne fokusere energien hos modtageren som hvis himmelen var en stor parabol antenne?

 • 1
 • 0

De har forholdvis lav bane (550 km for de første og 340 km for den næste fase) og der kommer mange af dem (12.000+) i den endelige konfiguration. Samtidigt kommer der 1.000.000 jordstationer og satelitterne kommunikere med hinannen og det er jo vel og mærket med hastigheder der er ~100% af lys hastigheden i mod fibers 2/3. Så i princippet har dette system protentiale til at overhale signaler i optiske fiber og derfor spås da også at en af de store brugere blive fnansmarket. Antennerne er så vidt jeg forstår "almindelige" og de almindelige satelit frekvenser (20-75 GHzKu, Ka og Vbånd) men at de i høj grad benytter MIMO teknologien til at focusere energien til modtagerne/senderne. Disse første test satelitter har forresten ikke funktionen for inter-satelitte kommunikation, men kun jordbaseret. Men spændende bliver det da at følge.

 • 4
 • 0

Sattelitterne er i så lav bane, at de behøver en del brændstof for at holde sig i rummet, og kun har kort levetid. Så mange sattelitter giver desuden en del rumskrot, og der er risiko for at de støder ind i hindanden, eller ind i andre sattelitter, der ikke kan styre udenom. Selvom det er muligt at opsende mange sattelitter på en gang, så er 12.000 sattelitter trods alt mange. Iridium programmet gik det ikke godt for, på grund af lav bane, og kort levetid.

Hvis man har en mulighed for at kunne sende sattelitter ud ugentligt, for at erstatte dem der falder ned, så virker det dog som en meget lovende teknologi. Men vi skal nok forvente et par sattelitter falder ned dagligt.

Forsinkelsen er så lav, at det vil kunne bruges til IP-telefoni, til fjernstyring, og til masser af andre formål. Og med mange sattelitter, vil sandsynligvis også være en stor båndbredde til rådighed for tyndt befolkede områder, hvor der ikke er mulighed for mobile datanet. Måske kunne man overveje om de mange sattelitter kan give nye muligheder, f.eks. mere præcis GPS, da at der kan nås mange sattelitter med en modtager, og der er mange jordstationer med atomur, som de kan synkronisere med.

 • 0
 • 1

Enig om High speed trading er sygeligt.

Tror ikke markedet er tyndt befolkede områder uden mobil dækning. Der er jo i sagens natur næsten ingen kunder og de har ikke ret mange penge... Det land jeg har rejst i med dårligst dækning er... Usa

 • 0
 • 0

Tror ikke markedet er tyndt befolkede områder uden mobil dækning. Der er jo i sagens natur næsten ingen kunder og de har ikke ret mange penge... Det land jeg har rejst i med dårligst dækning er... Usa

Jeg kan ikke forestille mig, at det kan hamle op med 4G og 5G i byområder. Radioer/Modemer vil sikkert fylde mere, hvis de skal have flere antenner og nå sattelit. Jeg tror mest på skibe, fly, og tyndt befolkede områder uden 3G/4G/5G dækning. Globalt skal nok være kunder nok i tyndt befolkede områder, hvis prisen går ned. Falder et par sattelitter ned om dagen, skal der samtidigt opsendes nye sattelitter ofte, måske en gang om måneden.

Måske ender det med - ligesom iridium - at ikke hænge økonomisk sammen, og det hele overtages af millitæret. Så kan space-x først tjene penge.

 • 0
 • 1

Iridium kørte på de originale satelitter fra årtusindskiftet til nu. Det er ikke kort levetid.

Økonomien havde problemer fordi ydelsen var for dyr.

De nye sattelitter er placeret i langt lavere højdde end Iridium, og det betyder at levetiden bliver kortere. Med 12.000 sattelitter, vil der der sandsynligvis falde flere ned om dagen, men det afhænger af mængden af brændstof de har ombord.

Med mindre, at man har mulighed for at tilbyde billigere service end Iridium, så tror jeg ikke det lykkedes. Sattelittelefonerne bliver sandsynligvis dyrere, da de indeholder mange antenner.

Hvis sattelitterne kan sendes billigt op - og det tyder det på, når de kan sende 60 op af gangen - så er ikke usandsynligt, at det kan hænge økonomisk sammen, f.eks. til tale.

Skulle jeg udvikle systemet, vil det også indeholde en form for GPS for at kunne fokusere energien mod den enkelte sattelitmodtager.

 • 0
 • 0

Levetiden er 5 år, så der går lidt tid får de begynder at falde ned. Desuden så falder de netop ned mod jorden og bliver derfor ikke til rumskrot.

Forsinkelsen er så lav at jeg kan forstille mig at teleselskaberne vil sætte master op og så få signalet fra Starlink. Det gør det meget billigt at sætte en mast op ude på landet.

 • 2
 • 0

Levetiden er 5 år, så der går lidt tid får de begynder at falde ned. Desuden så falder de netop ned mod jorden og bliver derfor ikke til rumskrot.

Forsinkelsen er så lav at jeg kan forstille mig at teleselskaberne vil sætte master op og så få signalet fra Starlink. Det gør det meget billigt at sætte en mast op ude på landet.

Med en levetid på kun 5 år, og 12.000 sattelitter, så skal der mange opsendelser til, for at vedligeholde systemet.

Jeg har læst at starlink vil sælge deres egen sattelitmodem til ca. 200 usd. Hastigheden bliver op til 10GBit/s. Den samlede kapacitet for alle sattelitter er 3TBit/sek hvoraf 1TBit/sek er brugbar kapacitet. Denne kapacitet er alt for lav til at starlink kan bruges som alternativt til et fiberoptisk system, andet end i områder uden anden mulighed. Med opsendelser månedligt for at vedligeholde systemet, bliver det bestemt hellerikke helt billigt. Under alle omstændigheder, kunne det være fint med en starlink modtager, hvis alt andet går ned. Bruger 10 milliarder mennesker systemet samtidigt, er det nok til 100 bits per sekund, eller ca. 10 bytes per sekund. Alle burde kunne kommunikere med SMS.

 • 0
 • 0

En typisk 4G familiepakke fra 3 indeholder 500GB data per måned og koster 200 kroner hos 3.

Jeg regner det ud til, at hele starlink globalt over hele jorden kan klare 500.000 kunder med dette behov.

Skal det konkurere med 4G, så er indtægten 200 kr. * 500.000 kunder = 100 mio om måneden, eller 1,2 mia kr. om året.

Dette er næppe nok til at vedligeholde systemet. Så en pakke med 500GB data vil koste mere end 200 kr.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten