andre skriver

Sommer-vintertid er på vej i graven

Illustration: Songquan Deng / Bigstock

Et flertal af europaparlamentarikerne har stemt for at afskaffe det halvårlige tidsskifte, som ellers har været obligatorisk for EU-landene siden 1980. Fra 2021 skal det ifølge parlamentarikerne være op til de enkelte medlemslande, om de vil følge den nuværende vintertid - der også går under betegnelsen normaltid - eller sommertid hele året rundt. Dagens afstemning er dog ikke den endelige dødsdom for sommer- og vintertid. Det skal også vedtages af EU's medlemslande, og her er der endnu ikke et klart flertal.

OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Energiwatch 30. sep 2020 13:58 3
Siemens Gamesa slår dansk vindrekord
via Energiwatch 29. sep 2020 15:46
Haldor Topsøe afskediger 200 medarbejdere
via Ars Technica 29. sep 2020 10:04
Forsker vil bygge med fiskeskæl på Mars
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Om vinteren er det mørkt hele tiden undtagen, når jeg er på job, så der er det lidt lige meget. Men om sommeren vil jeg foretrække, at solen står op kl. 5. og går ned kl. 22 i stedet for at stå op kl. 4 og gå ned kl. 21. Jeg elsker de lange sommeraftener. Jaja - jeg ved det - jeg kan bare stå tidligere op, men jeg kan ikke helt styre resten af samfundet med arbejdstider og den slags.

 • 25
 • 5

For mig så jeg helst permanent vintertid, da vi ellers om vinteren (01 december) ville først få solopgang kl 09:13, hvis vi kørte med sommertid året rundt. Det bliver bare så deprimerinde om morgenen.

 • 6
 • 12

Ja elsker når det er længe lyst om aftenen, har ingen problemer med det er mørkt om morgenen i vinterhalvåret er det rigitg kedeligt om vinteren bruger jeg et par uger på Filipinerne eller i Caribien så er der tryk på batterierne igen

 • 10
 • 4
 

Vintertid' er i virkeligheden 'normaltid'.

Nej det er ikke.

Normaltid for alle i Danmark er utc + 1 om vinteren, utc + 2 om sommeren . Det vil ikke være normalt for nogle danskere at solen går ned en time før om sommeren. (eller omvendt, står op en time senere om vinteren).

At du udnævner vintertid til normaltid er udelukkende udtryk for din præference.

Forstår simpelthen ikke at nogle vil pille ved vores lyse sommeraftner som vi er så stolte af og glade for.

 • 16
 • 7

Hvorfor skal vi nøjes med en time? Lav dog permanent sommertid på 2 eller 3 timer, så bliver aftenen meget længere!

Nej, lad os have normaltid (og det hedder ikke vintertid) hele året, så behøver man heller ikke gå i seng så længe før det bliver mørkt

 • 13
 • 9

Jeg vil foreslå at vi indfører permanent sommertid og så omdøber kl 13 til 12, 14 til 13, osv. Eller hvad om vi flytter Grenwich linien en time mod øst. Det er simpelthen rystende at eu-parlamentet kan komme op med sådan et forslag til måden at afskaffe sommertid. Man kan få den mistanke at det er for at få fokus drejet væk fra de mere trælse beslutninger de træffer dernede i Brussel.....såsom artikel 13

 • 4
 • 2

Nej det er ikke.

Jo det er. Da sommertiden blev indført, skulle man om foråret stille sit ur én time frem i forhold til hvad den hele tiden havde været. Og det den 'hele tiden havde været' er normaltid.

Normaltid for alle i Danmark er utc + 1 om vinteren, utc + 2 om sommeren . Det vil ikke være normalt for nogle danskere at solen går ned en time før om sommeren. (eller omvendt, står op en time senere om vinteren).

At du udnævner vintertid til normaltid er udelukkende udtryk for din præference.

Det er jo bare pindehuggeri: Det 'unormale' bliver 'normalt' når det har stået på længe nok. For dem som var født og opvokset under 100-års krigen, var krig også 'normalt'. Det har bare ingenting med udtrykket 'normaltid' at gøre. Normaltid er, når uret viser hvad klokken er, og ikke hvad nogen synes klokken skal være.

Forstår simpelthen ikke at nogle vil pille ved vores lyse sommeraftner som vi er så stolte af og glade for.

Der er ikke nogen som vil pille ved noget. Dine lyse sommeraftner er der, uanset hvad dit ur viser. Mine morgener, som nu er blevet lyse og behagelige at køre til arbejde i, bliver snart bælgmørke igen. Ikke fordi du kan sidde på din terasse og nyde sommeraftenen, for det kan du under alle omstændigheder, men udelukkende fordi du kan sidde på din terasse og nyde sommeraftenen og kigge på et ur der viser 8 i stedet for 7.

 • 5
 • 3

Det er simpelthen rystende at eu-parlamentet kan komme op med sådan et forslag til måden at afskaffe sommertid.

Jeg forstår heller ikke, at de lægge op til, at det må landene selv om. Altså fair nok, hvis man vil afskaffe sommertid. Personlig har jeg ikke de store problemer med det, men der er jo altid en lille gruppe der råber op 2 gange om året, og det ville da være fint, at slippe for det. Men jeg tænker, at det giver meget mere bøvl, hvis vi ender med forskellige tidszoner i EU, end den nuværende sommertid, som trods alt bliver håndteret fint af alle systemer. Jeg gætter på, at det vil tage mange år, før der er enighed om noget - hvis nogensinde.

 • 8
 • 2

Det bliver godt nok festligt at skulle skrive tidskonverteringsrutiner til at konvertere fra UTC til lokaltid.

Havde nok været simplere blot at køre UTC over hele linjen, selvom det så vil kræve kodeændringer hist og her.

Gav vide hvad, prisen bliver for dette "lille" stunt...

 • 1
 • 2

Efter lige at have sovet på det kan jeg godt se at den er helt gal i mit indlæg. Vi skal selvfølge flytte Grenwich linen en time mod vest. Samtidig kan vi jo så også lige justere breddegraderne så solen kommer til at stå i syd kl. 12......ellers giver det jo ingen mening

 • 3
 • 2

Men jeg tænker, at det giver meget mere bøvl, hvis vi ender med forskellige tidszoner i EU, end den nuværende sommertid, som trods alt bliver håndteret fint af alle systemer.

Ja - det bliver "fedt" at skulle skifte tid i bilen hver gang man krydser en landegrænse. Nu kan jeg trods alt nøjes med at gøre det 2 gange om året.

Men selvfølgelig kan det være jeg endelig kan få lært at huske hvordan det skal gøres.

 • 3
 • 2

Stå op med fuglene, ud i mark og skov for at samle forråd til vinteren. En god middagslur under bøgen Ud i mark og skov igen. Hjem og spise aftensmad, og G'nat.

Eller man kan finde sig et Randers Reb og hænge sig i hamsterhjulet for at kunne sætte sit ur til bold på 2'eren og købe færdigvarer i et supermarked.

Hver mand, sin version af livskvalitet.

Det sagt, så synes jeg ikke det er synderligt svært at forholde mig til forskellige tider i forskellige lande.

Jeg ser intet problem i at DK har en tid, Tyskland en anden Sverige en tredie. Men nu har jeg så også en kontaktflade der spænder ret globalt, så jeg er vant til: Et andet land = anden tidszone. Kan jeg ind i mellem ikke huske forskellen, så er en tabel maksimalt 10 sekunder væk!

Jeg klarer nok at udenadslære hvis Tyskland skulle ende op med at være en time forskudt. Der er andre og mere presserende ting der kan forstyrre mit liv end noget så simpelt som tidszoner.

 • 3
 • 1

Ja - det bliver "fedt" at skulle skifte tid i bilen hver gang man krydser en landegrænse. Nu kan jeg trods alt nøjes med at gøre det 2 gange om året.

Ja - det værste bliver nok små embeddede systemer. Altså jeg tænker, at min PC og telefon kan opdateres, men softwaren i mine P-skiver skifter automatisk til og fra sommertid, og der skal jeg jo så købe nye, eller skifte tiden tilbage 2 gange om året. Og så evt. også når jeg lige smutter til udlandet. Og det er et bøvl, for især den ene skal jeg hive helt af ruden, før jeg kan se, hvad der sker på displayet og knapperne :-)

 • 2
 • 0

Folketingsvalg Der er vis ingen partier,der har med i partiprogrammet, hvad de mener om sommertid. Personligt går jeg ikke med ur, men finder det højst besynderligt, at man ændrer den officielle tid to gange om året. Jeg kan endvidere være i tvivl om lovligheden af det. Da man for 38 år siden indførte det, var det nok begrundet i rigets ve og vel, barnets tarv osv. Meget har ændret sig siden da. Hele verden har valgt at inddele døgnet i 24 timer. Det naturlige må derfor være at klokken er 12 overalt i verden når solen står højest på himlen

 • 0
 • 4

Og hvordan har du tænkt dig at klare det når vores tidszone er 2½ timer bred?

Fortæl lidt mere om det. En tidssone spænder over 15 længdegrader. Fra blåvandshug til bornholm er der 7 grader.

Den svarede du jo netop selv på. Der er en halv times forskel på hvornår solen er højest på himlen i Blåvandshug og på Christiansø.

Og fra det vestlige Spanien til det østlige Finland er der 2½ timers forskel.

Så i dine termer er den centraleuropæoske tidszone omkring 47 længdegrader.

 • 1
 • 0

Nytår

Sædfølgelig finder nogen det tåbeligt at lade solens gang på himlen bestemme hvad klokken er. Man kan da også bare beslutte, at klokken lige præcis er, hvad en eller anden syntes at mene at føle at den bør være. Hvis danmark kommer til at fejre nytår før Sverige, vil det nok føles lidt bøvlet at forklare. Det modsatte vil ikke være bøvlet, da det er nytårets natur at vandre fra øst mod vest.

 • 1
 • 0

Problemet er ikke antallet af tidszoner, men at disse tidszoner ikke længere vil følges ad. Så den tabel der viser tidsforskellen skal også tage højde for hvilken dato man kigger på. Det næste bliver måske, at de lande der vælger vinter/sommertid heller ikke skifter samtidig. Nogle lande vil måske følge USA.

Men den virkelige skandale er al den tid og de ressourcer de spilder på at diskutere noget så ligegyldigt i EU. Man skulle tro de havde vigtigere ting at tage sig til.

 • 3
 • 0

Vintertiden ER den gamle normaltid, og er den hvor solen nogenlunde i gennemsnit kulminerer ved 12-tiden. Ligeledes skulle midnat jo være den tid på døgnet, hvor solen i gennemsnit nogenlunde er længst under horisonten. Så det er rigtigt at, det er hele vores samfunds gøremål der skal flyttes til en time tidligere. Da jeg var lille i 70erne var der TVavis klokken 1930, og prøvebilledet på DR kom med dets 1KHz tone, typisk ved 23-tiden. Selv radioen stoppede sine udsendelser ved midnat eller 2-tiden. Kun nytårsaften var der liv i disse apparater hele natten, bortset fra prøvebillede eller snevejr, hvor sidstnævnte jo var intet signal.

 • 1
 • 0

eg vil foreslå at vi indfører permanent sommertid og så omdøber kl 13 til 12, 14 til 13, osv. Eller hvad om vi flytter Grenwich linien en time mod øst. Det er simpelthen rystende at eu-parlamentet kan komme op med sådan et forslag til måden at afskaffe sommertid. Man kan få den mistanke at det er for at få fokus drejet væk fra de mere trælse beslutninger de træffer dernede i Brussel.....såsom artikel 13

Man kunne jo også bare have vintertid (astronomisk normaltid), hvor solen kulminerer omkring klokken 12, og så bare flytte gøremål til en time før, som i gamle dage, hvor man stod op når det blev lyst og gik i seng når det blev mørkt. Mange af os får faktisk sovet mindre, end vi gjorde før i tiden, til skade for kroppen så vi lettere får stress og andre kedelige skavanker.

 • 0
 • 0

Havde nok været simplere blot at køre UTC over hele linjen

Det står dig frit for at angive din tid som UTC - så kan de andre rode med at konverter til en for dem passende lokaltid. :-) Problemer kan opstå, når andre glemmer at angive tidszonen for deres tid.

Kender problemet fra en tid i et firma, hvor hovedkontoret lå i USA, og hvor man glemte at angive tidszone i forbindelse med WEB-casts af møder. (de lærte det dog efter en tid)

 • 1
 • 0

En anden løsning kunne være at vores lokale skole startede kl. 7.

Så ville der være mindre trafik om morgenen, og så kunne vi stadig have have de lange sommeraftener.

 • 0
 • 1

Nyttig viden hvis man parkerer et sted hvor der kun er tidsbegrænsning indenfor tidsrum,

Hvis du mener steder, hvortil man ankommer før en tidsbegrænsning indtræder, kan man nu stille P-skiven på det faktiske tidspunkt for parkeringen og ikke som før kun på tidspunktet for tidsberænsningens start. §3 stk 2 i denne: https://www.retsinformation.dk/Forms/r0710...

Ændringen er netop indført, fordi det var bøvlet at justere starttidspunktet i de tilfælde. Så må P-vagten selv regne lidt. ;-)

 • 2
 • 0

men bruger nu en ParkOne2

He he, de 2 års P-bødegaranti svarer til forventet batterilevetid, som er 2 år.

Desunden er indstilling efter den gamle regel næsten lige så bøvlet. Dæksel af; trykke på knap. Og hvordan med indstilling i Norge (eksakt tid) eller Sverige og Tyskland (nærmeste halve time)? (ikke mulig)

P-Watch får strøm fra bilen og tiden over radio (DCF-77), og klarer også reglerne i N, S og D.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten