andre skriver

Skrotordning dækker en femtedel af de forurenende brændeovne

Fra november kan danskere få 2.150 kroner for at skrotte den gamle brændeovn, der kan forurene næsten fem gange så meget som en moderne version. Den samlede pulje på 45 millioner rækker dog højst til, at 21.000 ovnejere indkasserer skrotpræmien - svarende til 17 procent af de problematiske ovne. Der er ikke flere penge at hente, hvis puljen løber tør, siger miljøminister Eva Kjer Hansen.

OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Bundestag beschließt Kohleausstieg 3. jul 2020 13:48 7
Beslutning: Kulkraft i Tyskland skal slukkes seneste i 2038
via The Guardian 2. jul 2020 14:17
Europa fælder flere og flere træer
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ja skrot ovnen det er fint. Der skal bare ikke en ny op. Hellere give folk 2000 kr. i afgift for at have brændeovn uanset alder. Ovnene skal helt væk. I vores lille by stinker der ad helv....til hele vinteren. Alle naboer har fine og moderne brændeovne, og det virker ikke. Der er røg overalt, og flere og flere bliver syge, og flere naboer med brændeovne har børn med astma, men vil alligevel ikke slukke ovnen. Brændeovnsejere er tilsyneladende mindre begavet end resten af befolkningen. Sluk nu ilden for alles skyld.

 • 2
 • 14

Atter en profil, oprettet alene med det formål, at lægge brændeovne for had!

 • 8
 • 1

Det er underligt at alle disse fine næser der kan lugte brænderøg, ikke for længe siden har udsendt de samme bandbuller mod dieselbiler? De kører sågar også om sommeren, hvor vi er mere udenfor. Brændeovnene bruges mest om vinteren, hvor de fleste opholder sig indendøre. Hvor mange af de sarte næser mon kører dieselbil?

 • 3
 • 2

Ovnene skal helt væk. I vores lille by stinker der ad helv....til hele vinteren. Alle naboer har fine og moderne brændeovne, og det virker ikke. Der er røg overalt

Jeg er faktisk også lidt skuffet over min nye brændeovn, jeg har også lagt mærke til at røglugten udenfor er lige så slem eller værre end end før.

Men måske stinker de nye brændeovne af dårlig embedsførelse? Altså ligesom med VW laver myndighederne regler som kun kan overholdes under testforhold, men ikke i praksis, og så er fabrikanterne og forbrugerne lige vidt?

Det er fint nok at operere med primær- sekundær- og tertiærluft og lavt luftoverskud i en kontrolleret forbrændingsproces hvor man også har en blæser til holde styr på luftstrømmene, men jeg har svært ved at se at disse begreber giver samme mening under de ukontrollerede forhold der optræder i praksis i brændeovnene derhjemme. For hvis jeg lægger brænde på med 40 minutters mellemrum så sker forbrændingen måske i 20 - 25 minutter på en måde der lidt ligner det ovnen blev testet under, men især lige efter at brændet er lagt på er forholdene meget langt fra og herfra tror jeg at det meste af røglugten stammer, for i den tid tror jeg ikke at tertiærluften medvirker, den driver bare forbi - det er især tertiærluften jeg er ude efter her, jeg tror den er stærkt overvurderet ved forbrænding uden blæser.

Så lige nu har jeg lidt en fornemmelse som en fuppet folkevognsejer, og har kigget lidt på om man ikke kunne snige sig til at skære det minimale hul til luftindtag lidt større, sådan som det formentlig har været på den foregående generation af brændeovne!

 • 0
 • 0

jeg har svært ved at se at disse begreber giver samme mening under de ukontrollerede forhold der optræder i praksis i brændeovnene derhjemme. For hvis jeg lægger brænde på med 40 minutters mellemrum så sker forbrændingen måske i 20 - 25 minutter på en måde der lidt ligner det ovnen blev testet under, men især lige efter at brændet er lagt på er forholdene meget langt fra og herfra tror jeg at det meste af røglugten stammer

Det lyder som om, du skal øve dig i at bruge din nye ovn, og lære at brænde rigtigt og effektivt.

Min nuværende svanemærkede brændeovn var væsentlig anderledes i brug, end hvad jeg havde benyttet tidligere. Først efter nogle uger sad den 'lige i skabet'. Siden har jeg ingen problemer oplevet.

 • 1
 • 0

Min nuværende svanemærkede brændeovn var væsentlig anderledes i brug, end hvad jeg havde benyttet tidligere. Først efter nogle uger sad den 'lige i skabet'. Siden har jeg ingen problemer oplevet.

Jamen hvis du har gode erfaringer tror jeg ikke det er forbudt at nævne det mærke du har købt! Der kan jo være forskel på forskellige fabrikater - for mit vedkommende har skorstensfejeren solgt mig en skorstensforing, så jeg tror han er tilfreds :-) - Og så længe naboerne ikke klager så handler det måske også mest om min egen ærgrelse når jeg stikker næsen udenfor og fornemmer noget!

Men forbrændingsprocesser er besværlige både i teori og praksis og især at få de 2 til at mødes, så jeg tror at fejlen opstår hvis der findes et hierarki når det handler om at lave regler, her hersker teoretikerne i toppen af administrationen tilsyneladende, folk med kendskab til og forståelse for brandteknik længere nede spørges ikke og sådan nogen som jeg der har beskæftiget mig med forbrændingsteknik i privat regi gennem 20 år ænser man slet ikke.

Derfor tror jeg at vi har mere røg på vore villaveje end vi behøver, og derfor bør folk nok tænke sig om 2 gange før de skrotter en velfungerende ovn, men hvis du har et bud på noget der kan bringes til at fungere så sig frem!

 • 1
 • 0

Jamen hvis du har gode erfaringer tror jeg ikke det er forbudt at nævne det mærke du har købt!

Jamen hvordan kan det hjælpe dig, Jens Arne? For det første har du jo købt en ovn, som (næsten) helt sikkert er en anden, end min halvgamle Lotus-ovn med gris. Der, forøvrigt, er udgået af produktion.

For det andet, er jeg sikker på din ovn skal benyttes anderledes/individuelt.

Da ovnen var ny, begyndte jeg jo 'bare' at fyre som jeg var vandt til. - Dét gik helt galt! Røg i stuen, sod på glasset, und so weiter. Glasset er rent i uger, nu.

Nu, når den bliver fyret ordentlig, brænder den mindst lige så rent, som nogen ovn jeg tidligere har benyttet. Hele "dyregruppen" rundt over "Salamander", "egern" m.m. iregnet, er denne ovn, ikke mindst kva 'grisen' (tilslutningen til centralvarmen) langt den bedste investering jeg nogensinde har gjort, på/i/ved eller omkring et hus. Uanset emnet.

Jeg tror de 'nye' ovne stiller (endnu) større krav til brændekvaliteten, hvilket jo egentlig er som dét skal være. Ét år (andet år med denne ovn, mener jeg) købte jeg, på nettet, noget egetræsbrænde. "Ovnklart"! Hvad det så slet ikke var i min ovn. Da jeg et par år, har været forhindret i, at lave mit eget brænde, her på matriklen (fælde, save, kløve, stable og lagre. Har jeg nu, med stor tilfredshed, benyttet træbriketter som ovnen 'behandler' virkelig godt.

Et gammelt, utæt bindingsværkshus (med godt indeklima) opvarmes, incl. varmt brugsvand, for 5-6000 til brænde, samt 2-300 liter fyringsolie, til varmt vand om sommeren, samt at undgå rørsprængninger når koldt og ingen hjemme. Altså <10.000,-/år al varme incl. Dét fame OK! :-)

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten