andre skriver

Shell sælger dansk raffinaderi

Illustration: Shell

Den britisk-hollandske oliekæmpe er nu officielt fortid i Danmark, da datterselskabet Dansk Shell er blevet frasolgt til Postlane Partners. Shell annoncerede sin intention om at sælge det danske raffinaderi sidste sommer, fordi selskabet er i gang med at skille sig af med en stribe raffinaderier rundt om i verden for bl.a. at sikre midler til en omstilling af forretningen imod mere vedvarende energi.

Kræver muligvis abonnement
OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Science 24. feb 2021 11:07 3
Californisk coronavariant bekymrer forskere
via Energy Supply 22. feb 2021 10:30 3
Hofor samler havvandsvarme- og køl i én stor energicentral
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvem køber et olieraffinaderi i disse dage? Man må forvente at de fleste (særligt de berørte firmaer) har set skriften på væggen (som Shell) og skifter "sorte" forretninger ud med "grønne". Der er åbenlyst stadig købere til et olieraffinaderi i dagens Danmark, og selvfølgelig er der det, for vi er stadig total afhængige af olie i overgangsperioden til 100% vedvarende energi. Denne køber har formentlig også set skriften på væggen, men ønsker at udnytte vores afhængighed i den sidste periode. Køberen skal dermed forvente, at raffinaderiet har en endnu ukendt udløbsdato, da vi gradvist bevæger os væk fra brugen af olie. Det betyder så at udgiften til indkøb af raffinaderiet skal forventes dækket over færre år end "normalt", og dermed betydeligt højere priser til forbrugerne.

  • 1
  • 6

Det betyder så at udgiften til indkøb af raffinaderiet skal forventes dækket over færre år end "normalt", og dermed betydeligt højere priser til forbrugerne.

Man kan vel også antage at det smitter af på prisen at det er et uddønende forretningsområde og at Shell har solgt anlægget billigt for at rejse kapital og at køberen derfor kan gøre en god forretning på at drive det i få år, uden de store driftsomkostninger...

Shell kunne formentlig have drevet det i 20 år med et fornuftigt afkast, men vælger at hente kapitalen hjem nu og investerer i andre energikilder...

  • 9
  • 0

Hvis man googler lidt på Postlane Partners og nyheden om salget (jeg har ikke abonnement hos Energiwatch), kan man læse følgende:

Postlane Partners er et uafhængigt investeringsselskab indenfor vedvarende energi, der søger at erhverve og optimere energi- og infrastrukturaktiver med et miljømæssigt, socialt og corporate governance-fokus. Postlanes udviklingsplaner for raffinaderiet omfatter co-processing af bioprodukter og vil også fokusere på grøn brint og potentialet for avancerede biobrændstoffer.

De ved godt hvilken vej udviklingen går, og de har nok ikke tænkt sig at det raffinaderi fortsat skal producere benzin, diesel, o.a., så det ender nok med en helt tredje løsning, som forhåbentlig kan accelerere den grønne omstilling.

  • 3
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten